Τσουνάμι στον τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook- Κλυδωνισμοί και στον ελληνικό τουρισμό

Kαταστροφικό «τσουνάμι» τεραστίων διαστάσεων στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία – και σοβαρότατο πλήγμα στην ελληνική – προκαλεί η κατάρρευση του βρετανικού ομίλου Thomas Cook,  του μεγαλύτερου tour operators σε παγκόσμιο επίπεδο-Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού 600.000 τουριστών σε όλο το κόσμο- Στις 50.000 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Η Thomas Cook, ο αρχαιότερος οργανισμός ταξιδιών και τουριστικών κρατήσεων παγκοσμίως με έτος ίδρυσης το 1841, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει. Απασχολεί ι22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα. 

Μετά την πτώχευση, όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες. Το άμεσο πρόβλημα από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού που κήρυξε σήμερα πτώχευση, είναι ο επαναπατρισμός των 600.000(!) τουριστών-πελατών του που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου  30.000 τουρίστες με «πακέτα» της Thomas Cook – εξ αυτών οι 10.000 στην Κρήτη.

Οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό

Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία θα υποστούν μεγάλες οικονομικές απώλειες, χάνοντας απαιτήσεις αλλά και συμβόλαια κρατήσεων για την επόμενη σεζόν.  Οι περισσότερες  έχουν λαμβάνειν τα ποσά που αντιστοιχούν σε διαμονή πελατών και ταξίδια των προηγούμενων δύο μηνών, δεδομένου ότι οι μεγάλοι tour operators πληρώνουν εντός 60 ημερών.

Ο τουριστικός κολοσσός έφερνε κάθε χρόνο στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια τουρίστες, εισφέροντας περίπου το 10% των τουριστικών εισπράξεων της χώρας μας. Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού 600.000 τουριστών – 50.000 οι εγλωβισμένοι στην ΕλλάδαΕπισημαίνεται ότι σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Κρήτης, της Κέρκυρας και άλλων περιοχών, το 70% των διανυκτερεύσεων έγιναν φέτος με κρατήσεις μέσω της Tomas Cook.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην Ελλάδα «εγκλωβίστηκαν» περίπου 50.000 τουρίστες, για του οποίους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

Μιλώντας  στα ΜΜΕ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προετοιμασία για να επιστρέψουν οι τουρίστες μέσω της βρετανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, η οποία ασφαλίζει της πτήσεις της εταιρείας και τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου 22.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η ίδια υπηρεσία θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα που κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook και για το υπόλοιπο των διακοπών τους.

Σε ό,τι αφορά τις τυχόν απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις σημείωσε πως αναπόφευκτα θα υπάρξει ζημιά και το θέμα είναι δικαστικό.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως το υπουργείο θα καταρτίσει ένα πλάνο για να μην χάσει η χώρα μερίδιο της αγοράς μετά την κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας.

Τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης: Σεισμός 7 ρίχτερ στον τουρισμό η κατάρρευση του Thomas Cook

Με κομμένη την ανάσα, προσπαθώντας να εκτιμήσουν και να υπολογίσουν τις απώλειές τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού της Κρήτης, την ώρα που επιχείρηση οργάνωσης επιστροφής των περίπου 20.000 τουριστών, που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί με συμβόλαια του Thomas Cook, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το «τσουνάμι». Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το «τσουνάμι», καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Στην Κρήτη, πάντως, υπολογίζεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είχαν συμβόλαια με το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους.

«Εδώ και δύο μήνες γίνονται συζητήσεις και επαφές, με επίκεντρο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Άγγλοι από τα κεντρικά της εταιρείας έχουν ήδη κάνει επαφές και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύψουν την επιστροφή των τουριστών, όχι νωρίτερα απ’ ότι λένε τα προγράμματα που είχαν οι άνθρωποι κλείσει. Αύριο υπάρχει προγραμματισμένη πτήση, οπότε θα φύγουν από το Ηράκλειο οι πρώτοι τουρίστες, και αυτό όπως έχουμε ενημερωθεί θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες» επισήμανε ο κ. Πλιάκας.

Κέρκυρα: Στον αέρα πάνω από 3000 τουρίστες

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.

Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του «ναυαγίου» της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.

«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία «κοσμογονία» στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.