Τσίπρας: Πολιτική αντεκδίκηση κατά ΣΥΡΙΖΑ Παππάς: Διάτρητη και προσβλητική η προανακριτική

«Η επιλογή της ΝΔ είναι προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού, μεταξύ εθελοδουλείας στα συμφέροντα και θράσους προς τον λαό» χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Παππάς την πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του ίδιου για τις τηλεοπτικές άδειες της περιόδου 2015 – 2018 και με αφορμή ειδικότερα τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πράξη πολιτικής αντεκδίκησης την παραπομπή του Νίκου Παππα και κατηγόρισε  προσωπικά τον  Κυριάκο Μητσοτάκη για πόλωση, διχασμό και  διαχειριστική ανανικανότητα

Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε, τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«​Το δημόσιο εισέπραξε χρήματα. Δεν δαπάνησε. Η κυβέρνησή μας κι εγώ δεχτήκαμε επιθέσεις και εκβιασμούς, λοιδορηθήκαμε και συκοφαντηθήκαμε. Γιατί; Γιατί θελήσαμε, πιστοί στο πρόγραμμά μας και το Σύνταγμα, να βάλουμε, έπειτα από δεκαετίες, τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο όπου επικρατούσε η αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων συχνοτήτων», είπε ο πρώην υπουργός για τον οποίο η Ν.Δ. στήνει Προανακριτική.

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε για την υπόθεση Καλογρίτσα ότι υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, ότι η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους, αγνοεί τις θέσεις της άλλης πλευράς και αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ελβετίας.

Αποδομώντας τη γραμμή της Ν.Δ., ο Ν. Παππάς υπενθύμισε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια, καθώς και ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου. «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο κ. Παππάς.

«Εάν θέλαμε τόσο πολύ να δώσουμε κανάλι στον κύριο, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αρχική λύση που μας πρότειναν οι καναλάρχες, δηλαδή να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, και να υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα 5-7 εκατ. για τον καθένα», είπε ακόμα ο Ν. Παππάς.

«Αναμειγνύεστε σε μια αντιδικία επιχειρηματιών. Και μάλιστα παίρνετε το μέρος ενός εκ των δύο, του κ. Καλογρίτσα. Περιλαμβάνετε στη διάτρητη και αστεία πρότασή σας μόνο όσα σας διευκολύνουν.

Παρακάμπτετε τις αντιφάσεις Καλογρίτσα στις διάφορες καταθέσεις του αλλά και του μάρτυρα τον οποίο ο ίδιος πρότεινε, του κ. Τόμπρα, που είχε δηλώσει ότι έφερε σε επαφή τα δύο μέρη.

Αγνοείτε και την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ζητά από τον κ. Καλογρίτσα την επιστροφή των 3 εκατ. ευρώ στον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, αλλά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που κρίνει εκτελεστά όσα ζητά το διεθνές δικαστήριο. Δεν τα έχετε καν στην πρόταση. Λογικό εν μέρει, διότι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και συνέταιρός του στην εταιρεία GPO είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Ν. Παππάς.

Και συνέχισε: «Λέτε να διερευνηθεί η διαδρομή χρημάτων. Τα χρήματα τα οποία κατέθεσαν για τον διαγωνισμό του 2016 οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Για τη νομιμότητα τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Άρα αν θέλετε να φέρετε κάποιον μάρτυρα για αυτό το θέμα στην προαποφασισμένη σας προανακριτική να φέρετε πρώτον τον τον κ. Στουρνάρα. Να μας πει αν υπήρχαν χρήματα που προέρχονταν από μη νόμιμη δραστηριότητα. Και αν το υπονοήσει, πρώτος θα προσφύγω στη δικαιοσύνη εναντίον του.

Αγνοείτε τις θέσεις των ανθρώπων του κατασκευαστικού κολοσσού και την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχαν για το κατασκευαστικό έργο στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ακόμα και μετά την «αποβολή» του κ. Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό. Πως το αγνοείτε αυτό;

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του: «Εντούτοις, η Αιτούσα (σ.σ.: εταιρεία Καλογρίτσα) δεν ανταποκρίθηκε στην σχετική με το βάρος απόδειξης υποχρέωσής της ισχυριζόμενη απλώς σε μία πρόταση, και χωρίς καμία απόδειξη, ότι η Συμφωνία αποτελεί ψεύτικη συμφωνία […] Κατά συνέπεια, η Συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί άκυρη ψεύτικη συμφωνία κατά το εφαρμοστέο ελβετικό ουσιαστικό δίκαιο»

Στο υπόμνημά του ο κ. Καλογρίτσας λέει ότι δεν είχε λεφτά να βάλει για τον διαγωνισμό. Στη  δήλωσή του όμως όταν κηρύχθηκε έκπτωτος έλεγε ότι έχασε 3 εκατ. ευρώ. Και ο κ. Τόμπρας έχει καταθέσει ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να βάλουν από 25 εκατ. ευρώ. Δεν είχε λεφτά να βάλει τελικά ή είχε;»

Ενδιαφέρον είχε άλλη μια αναφορά του πρώην υπουργού: «​Το να υιοθετείτε άκριτα τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα δείχνει ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι μπορεί να δείξει σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που ελπίζετε. Διότι εκείνο τον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε συμβουλές, ακόμα και πριν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, από την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Την GPO. Ο Καλογρίτσας είναι ο ιδιοκτήτης της GPO, τα μέλη της οικογένειάς του κατέχουν το 60%. Μιλάμε για την  εταιρεία της οποίας προΐστατο εκείνο τον καιρό ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, λοιπόν, είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη εκείνη την περίοδο. Και ο κ. Καλογρίτσας, προφανώς, επίσης.
​Να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στα πρακτικά της Βουλής όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με την GPO και τον κ. Θεοδωρικάκο, άρα και με τον κ. Καλογρίτσα».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4339) για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν είναι αντισυνταγματικός όπως ακούγεται, και ότι τα κανάλια αυτή τη στιγμή, λειτουργούν με βάση αυτόν τον νόμο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ, εάν όσα έλεγε ως αντιπολίτευση ισχύουν και σήμερα «γιατί δεν τον καταργείτε; Γιατί δεν πάτε τα κανάλια σε 24 από αύριο, όπως είχατε πει;».

Ο κ. Παππάς παρέθεσε στη συνέχεια ένα αναλυτικό ιστορικό της «αμαρτωλής ιστορίας» που ξεκίνησε το 1989 με το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα.

Αλέξης Τσίπρας: Πράξη πολιτικής αντεκδίκησης η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για προανακριτική

«Αν θέλετε να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έβαλε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν, στήστε το. Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε και από πάνω επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ΕΣΥ, την κοινωνία και την οικονομία προκειμένου να χρεώσει, στον αντίποδα, έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην κυβέρνηση που τέτοιες  ώρες – επικαλέστηκε μάλιστα και τις φήμες για νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα – δείχνει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και ονειρεύεται ειδικά δικαστήριαδιχασμό και πόλωση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ιεραρχεί ως προτεραιότητα το κυνήγι των πολιτικών της αντιπάλων αυτή την ώρα που ο τόπος και οι πολίτες ζουν ένα δράμα λόγω της πανδημίας, του παρατεταμένου λοκντάουν και γενικότερα των χειρισμών της στην υγειονομική και οικονομική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ΕΣΥ, την κοινωνία και την οικονομία προκειμένου να χρεώσει, στον αντίποδα, έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην κυβέρνηση που τέτοιες  ώρες – επικαλέστηκε μάλιστα και τις φήμες για νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα – δείχνει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και ονειρεύεται ειδικά δικαστήριαδιχασμό και πόλωση.

«Με εβδομήντα νεκρούς τη μέρα, με το φόβο να σκιάζει την κοινωνία, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, εσείς το μόνο που σκέπτεστε είναι πως θα στήσετε ποινικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους»; Ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιχείρησε να αναδείξει την αναντιστοιχία με όσες προσδοκίες καλλιέργησε η κυβέρνηση στους πολίτες της μεσαίας τάξης αλλά και τον κόσμο των επιχειρήσεων προκειμένου να εκλεγεί λέγοντας:

«Αυτά υποσχεθήκατε στον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας; Καταστολή, προπαγάνδα, και ποινική αντιμετώπιση εκείνων που θεωρείτε επικίνδυνους για την εξουσία σας»;

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση  για διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας αλλά και μεγάλη διαχειριστική ανικανότητα.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θεωρεί φυσιολογικά πράγματα από τον συνωστισμό στα ΜΜΕ εν μέσω έξαρσης της πανδημίας έως την γενναία επιχορήγηση των ΜΜΕ και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων με πρωταθλήτρια όπως είπε την Σοφία Νικολάου και τα γλέντια με τις τσαμπούνες την ώρα που οι πολίτες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Για το δε θέμα της συζήτησης, την Προανακριτική σημείωσε ότι ούτε σε συνθήκες κανονικότητας θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό το να στήνει η κυβέρνηση εκδικητικά δικαστήρια για τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Εν τέλει, απεύθυνε την κατηγορία προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτή την ώρα είναι εμπνευστής και σκηνοθέτης ενός σχεδίου διχαστικού που αποδεικνύει ότι ο ίδιος αποδεικνύει ότι «είναι ένας διχαστικός, κατώτερος των περιστάσεων και επικίνδυνος πρωθυπουργός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζοντας του λόγους για τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην επιλογή της Προανακριτική Επιτροπής ουσιαστικά ανέφερε πως αυτοί είναι δύο, από τη μία για να ξεχρεώσει γραμμάτια στην διαπλοκή και από την άλλη για να επιχειρήσει έναν αντιπερισπασμό που θα την βγάλει από τα αδιέξοδά της.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Προανακριτικής είπε ότι η κυβέρνηση θέτει στο στόχαστρο την αξιωματική αντιπολίτευση για «μια γενναία προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, που επί 30 έτη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν αφήσει αρρύθμιστο».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.