Τσίπρας: Εάν δεν με στηρίζει η ΚΟ μου δεν μπορώ να είμαι πρωθυπουργός

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή θα αποτελέσει μέρα τομή για την κυβέρνηση καθώς αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις από βουλευτές του κόμματος και υπουργούς της κυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να πυροδοτήσει εξελίξεις τόσο στο κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως και με ανασχηματισμό, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00, και μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις των βουλευτών του κόμματος. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή.  

«Εξάντλησα όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες» φέρεται να δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, έκανε κάλεσμα για ενότητα σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα συναισθανόμενος τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

«Πρέπει να συζητήσουμε στο αν το δίλημμα που τέθηκε από τους δανειστές στην κυβέρνηση ήταν αληθινό ή πλαστό. Αν πιστεύει κάποιος ότι ήταν πλαστό ας βγει να το πει» σημείωσε κατά το κλείσιμο της διαδικασίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Είμαι πρωθυπουργός επειδή έχω μια ΚΟ στην οποία στηρίζομαι. Αν δεν έχω την στήριξη της δεν μπορώ να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα» τόνισε ο Α. Τσίπρας σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Απαντώντας στην μόνη εναλλακτική που ακούστηκε από τον Κ. Λαπαβίτσα, ότι έπρεπε η κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση Σόιμπλε για το χρηματοδοτούμενο – συντεταγμένο Grexit, ο κ Τσίπρας απάντησε ότι «Το σχέδιο Σόιμπλε ήθελε την πτώση της κυβέρνησης» σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Ήδη οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να μην ψηφίσουν την συμφωνία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες περί τους 35- 45 βουλευτές του κόμματος αναμένεται αν επιλέξουν είτε να καταψηφίσουν είτε να δηλώσουν παρών.

Επιπλέον ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο εσωκομματικό σκηνικό την επόμενη ημέρα καθώς μεγάλο μέρος των μελών του και οργανώσεις του κόμματος αλλά και η Νεολαία του κόμματος δηλώνουν σε κάθε τόνο πως θα αντισταθούν στη συμφωνία στο δρόμο. 

Μάλιστα την Τρίτη συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Π.Γ. κατατέθηκαν προτάσεις, τις οποίες θα μετέφερε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην άποψη πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στην άποψη πως δεν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για όσους βουλευτές διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική γραμμή.

Δεν θα ψηφίσω το τρίτο μνημόνιο δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης μόλις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

«Ο ελληνικός λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε ένα νέο μνημόνιο. Δεν ψηφίσαμε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και δικαιωθήκαμε. Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο που ξεκινάει σήμερα στη Βουλή», είπε.

Την παραίτησή του προανήγγειλε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Κοδέλας ενώ ξεκαθάρισε πως μέχρι τότε θα ψηφίζει «όχι».

«Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από όσους με εμπιστεύτηκαν, για όσα έκανα μα κυρίως για όσα δεν έκανα για να αποτραπεί αυτή η κατάληξη. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί και η οποία θα με συνοδεύει», αναφέρει σε δήλωσή του.

«Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», δήλωσε από τη πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Από την πλευρά του άλλου κυβερνητικού εταίρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν εκείνα τα μέτρα τα οποία περιλαμβανόταν στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Επιστολή παραίτησης από την κυβέρνηση παρέδωσε το πρωί στις 13.7.2015 στον πρωθυπουργό η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

«Σε περίπτωση όμως που η αντιπροσωπεία μας επιστρέψει με τις δεσμεύσεις που απευχόμαστε – μέτρα θνησιγενή, που σε κάθε αξιολόγηση θα ξαναθέτουν τα ίδια διλήμματα, υποχώρηση ή GREXIT –, είναι αδύνατο να συνεχίσω να είμαι μέλος της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Τέλος την παραίτησή του εντός του Ιουλίου ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο γ.γ κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.  «Θα είμαι γενικός γραμματέας για λίγες μέρες ακόμα. Θα τελειώσουν ορισμένες εκκρεμότητες και σε λίγες μέρες θα φύγω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς στον ΑΝΤ1.

109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν το νέο Μνημόνιο και ζητούν τη σύγκληση του οργάνου

Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν 107 μέλη του οργάνου με κείμενο που έδωσαν στην δημοσιότητα ενώ ξεκαθαρίζουν πως ηπρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Η συμφωνία με τους “θεσμούς” ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας», αναφέρουν.

«Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών. Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτουν.

«Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων», καταλήγουν.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.