Τσίπρας: Δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μόνο μία.Να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας.

Ξεκίνησε το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησής, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρακαι θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.  Οι προγραμματικές δηλώσεις  του πρωθυπουργού δίνουν  το στίγμα των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και κινούνται σε δύο επίπεδα: 

Αποφασισμένη να υλοποιήσει στο ακέραιο τους τις προεκλογικές της δεσμεύσεις η κυβέρνηση. «Δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μόνο μία. Να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του. Αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως η κυβερνηση που τήρησε το λόγο της χωρίς πισωγυρίσματα, είπε.

Πρωταγωνιστής κι όχι κομπάρσος η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να δέχεται εντολές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, συνέχισε. Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στα 5 χρόνια λιτότητας ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τις επιπτώσεις της τόσο στα οικονομικά στοιχεία όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τα ποτάμια. Φρόντισε να δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για την επόμενη κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Το ασφυκτικο χρονικό περιθώριο της 6μηνης παράτασης ήταν απαιτούμενο της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες αλλά ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκή λαοί.

Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και η λύση δεν είναι μόνο ελληνική. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά κοινή λύση επωφελή λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Δεν έχουμε στόχο να χαλάσουμε την ισορροπία της Ευρώπης αλλά αντίθετα θέλουμε να φέρουμε την ισορροπία στην Ευρώπη.

Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Ο λαός έδωσε εντολή για τερματισμό της λιτότητας και αλλαγή πολιτικής. Το μνημόνιο καταργήθηκε από τις καταστροφικές του επιπτώσεις και από την ετυμηγορία του λαού. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου λοιπόν, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε. Θα είναι το σήμα της δημοκρατίας της Ευρώπης. Δεν πρέπει η Ευρώπη να γυρίσει σε σκοτεινές εποχές, είπε, σε εποχές των τεράτων.

Ζητάμε ένα πρόγραμμα – γέφυρα για να έχουμε το χώρο για μία νέα συμφωνία. Είναι αυτό δυνατό να γίνει μέσα σε 15 μέρες, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε πως από τις επαφές του προκύπτει πως ναι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρεαλιστικό σχέδιο και προτάσεις για το χρέος που μπορεί να οδηγήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, είπε.

Όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν τόσο πιο ανεξάρτητος και ανθεκτικός είσαι στις πιέσεις είπε, λέγοντας πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης βασίζεται στην αυτονομία

Προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σίτιση, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν για τους άπορους προανήγγειλε ο Αλέκης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και διοικητικοί ΑΕΙ) θα είναι στα άμεσα μέτρα της νέας κυβέρνησης είπε επίσης.

Περιστολή δαπανών που υπήρξαν προκλητικές εξήγγειλε επίσης. Πωλούνται τα μισά κυβερνητικά αυτοκίνητα όπως και το ένα πρωθυπουργικού αεροπλάνου, ενώ ζητά από την πρόεδρο της Βουλής την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων. Στα μέτρα επίσης και η μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων προκειμένου ο αστυνομικός να πάει δίπλα στον πολίτη που τον έχει ανάγκη.

Στα προσεχώς και νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, νέο σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης για το δημόσιο  και μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και τον περιορισμό της φυσικής επαφής που τρέφει την διαφθορά.

Γενναία επιλογή δεν τρομοκρατήθηκε δεν υπέκυψε στιην προπαγάνδα και τον φόβο γιατί γνώριζε ότι αυτοί που τον απειλούσαν είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο. Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία.

Ο πραγματικά μεγάλος αγώνα που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε με κάθε κόστος είναι ενάντια στο σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει επί χρόνια τον τόπο, είπε ο πρωθυπουργός. προτεραιότητα στη μάχη αυτή είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κινητοποιείται το ΣΔΟΕ για να ελιχθούν οι λίστες των μεγαλο-καταθετών: η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενσταιν. Εσωτερικός έλεγχος τελωνίων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Ελεγκτές για τις προμήθειας στο Δημόσιο. Τέλος στα θαλασσοδάνεια.

Δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανασυστήνεται από μηδενική βάση η ΕΡΤ, για να αποκατασταθεί ένα εγκλημα κατά της Δημοκρατίας. Η νέα κυβέρνηση προχωρά επίσης στον έλεγχο των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την αδειοδότηση τους.

Δημοκρατία παντού είναι το σύνθημα. Επαναφέρουμε κάθε κοινωνικό θεσμό και κεκτημένο. Στηρίζουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής αλλά του εγγυητή της ασφάλειας των πολιτών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό η νέα κυβέρνηση προχωρά σε άμεση ψήφιση νόμου ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Γενναία και μεγάλη θα είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η ευθύνη για το ότι φτάσαμε εδώ ανήκει στην οικονομική ελιτ κι όχι στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό της φορολογικής ανισότητας. Καταρτίζεται ένα νέο φορολογικό σύστημα  με ενιαία και προοδευτική κλίμακα μεταφέροντας το βάρος στα υψηλά εισοδήματα, το αφορολόγητό επανέρχεται στα 12.000, συγκροτείται περιουσιολόγιο, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τα οποία και χαρακτήρισε αιμορραγία, ο Αλέξης Τσίπρας, προωθούνται νέες ρυθμίσεις. Θεσπίζονται οι 100 δόσεις, καταργείται η ρύθμιση του αδικήματος της μη πληρωμής δημοσίων χρεών σε διαρκές, σταματάει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Πρωταρχικό στόχος της νέας κυβέρνησης η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, που καταστρατηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης κι όχι του μνημονίου. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί στη φθηνή εργασία αλλά στην καινοτομία. Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας. παραμένουμε ανυποχώρητοι στο ζήτημα του διαχωρισμού των εργαζόμενων με ηλικιακά κριτήρια, με άμεση εξίσωση όλων των εργαζομένων μισθολογικά. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751, σταδιακά μέχρι το 2016 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, προστασία του περιβάλλοντος, σταθερό φορολογικό σύστημα και καταπολέμηση της διαφθοράς είναι οι αρχές πάνω στην οποία θα θεμελιώσουμε την προσπάθεια μας σημείωσε.

Ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη έχει σημασία για να μη βυθιστεί η χώρα. Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε. Τώρα χρειαζόμαστε μία συμφωνία που θα απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.