Τσίπρας: «Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη»

Εκτενή αναφορά στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας  έκανε  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας  στη συνέντευξη  που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι ένα κρίσιμο θέμα το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Πηγαίνουμε για πρώτη φορά σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και  υπογράμμισε ότι «αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία για προοδευτική σύγκλιση, θα πρέπει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε εδώ και 4 χρόνια».

Τα σενάρια περί συγκυβέρνησης  με το ΣΥΡΙΖΑ ή ψήφο ανοχής σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας αποκλείουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Τσίπρας για «κυβέρνηση ανοχής»

Ερωτηθείς για την πιθανότητα κυβέρνησης ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πηγαίνουμε σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μπορούμε και στην Ελλάδα κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΝΔ φαίνεται να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες. Δεν μπορεί με τον κ. Βελόπουλο, από τον οποίο προσπαθεί να κλέψει βουλευτές και δεν μπορεί και με το ΠΑΣΟΚ διότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του. Άρα οι επιλογές είναι ή κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. .Από εκεί και πέρα η εναλλακτική για την χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Το ΚΚΕ θα είναι σίγουρα στη Βουλή το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή.».

«Θα είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος», είπε, επισημαίνοντας πως «Αν υπολείπονται 5 – 10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα 4 αυτά χρόνια. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταση της Οικονομίας. Ζητάμε εντολή για προοδευτική κυβέρνηση».

Κουτσούμπας: «Μούφα» η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ  χαρακτηρίζοντας «μούφα» τη δήθεν κυβέρνηση που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι θα είναι πιο δυνατός ο λαός στα δύσκολα που έρχονται και αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Κάλεσε τον λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ και με κριτήριο ψήφου ότι «δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού».

«Το ΚΚΕ θα είναι μέσα στον λαό και θα πρωταγωνιστεί στους αγώνες του», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι θα έχουμε προδώσει τον λαό αν στηρίξουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα κάνει πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και θα συνεχίσει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού που πληρώνει το 95% των φόρων και μόλις το 5% το κεφάλαιο.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Χαρακτήρισε «μούφα» τη δήθεν προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αντικειμενικά υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διότι «έχουν στρατηγική σύμπλευση στα βασικά ζητήματα, όπως άλλωστε έχουν πει δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου».

ΜέΡΑ25: «Η απάντηση Βαρουφάκη στα σενάρια Τσίπρα είναι καμία εμπιστοσύνη»

Τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στο Μενίδι, κάτι που αναδεικνύει και το κόμμα μέσω ανακοίνωσής του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, «με ξεκάθαρο τρόπο για μία ακόμα φορά, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Μενίδι, έβαλε τέλος στα σενάρια που διακινούνται περί συνεργασίας ή ακόμα και ανοχής σε μια δήθεν Προοδευτική Διακυβέρνηση».

Όπως ενδεικτικά ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: «Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή είναι η απάντηση στα σενάρια Τσίπρα»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.