Τσίπρας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ βγει πρώτο κόμμα θα έχουμε κυβέρνηση-Προανακριτική για τις υποκλοπές

Κατά τη διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας
-Προανήγγειλε διαλεύκανση των υποκλοπών του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης
-Μίλησε για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα
– Τόνισε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι απόλυτα κοστολογημένο

Για την οικονομία

Αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και το πρόγραμμα του κόμματός του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια και ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών της χώρας, είμαι σε διαρκή επαφή αυτά τα 4 χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους».

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για «πρεμούρα» του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε «αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μαξίμου και να λένε ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ».

Σημείωσε ότι το κόστος του προγράμματος σε ετήσια βάση είναι περίπου 5,5 δισ. «Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», είπε, τονίζοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη. Είπε μεταξύ άλλων ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. η μείωση του ΕΦΚ σε ετήσια βάση και 1, 4 δισ. σε ετήσια βάση η μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το ’22.

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

Παράλληλα υποστήριξε  ότι  ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα:
1.αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος.
2.κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος.
3. μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ.

Εξαπάτησε τους συνταξιούχους

«Μια από της κοινωνικές κατηγορίες που εξαπατήθηκε βάναυσα μετά τη μεσαία τάξη είναι οι συνταξιούχοι», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με την απήχηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι στα πρώτα δύο μνημόνια έγινε το 80-85% των περικοπών των συντάξεων αλλά και ότι την τελευταία τετραετία ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε» γιατί κατάργησε τη 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έδωσε πίσω τα αναδρομικά. «Έχουν κάθε λόγο να τον τιμωρήσουν» είπε, ενώ προσέθεσε ότι έχουν πολλούς λόγους και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει στην αποκατάσταση των μέτρων αυτών.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε κυβέρνηση

Τη βεβαιότητα ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος το βράδυ της Κυριακής, η χώρα θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση και δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι με βάση τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του «είναι φανερό ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση» και προειδοποίησε ότι εάν είναι η Ν.Δ. πρώτο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ρισκάρει και θα επιδιώξει να κάνει κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις.

Παράλληλα υπογράμμισε «εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο κόμμα θα πάμε στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», απορρίπτοντας την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο ύπαρξης κυβέρνησης ανοχής.«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πώς θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Ανδρουλάκη να αποσύρει το αίτημα του για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε πως αν «θέσει το ζήτημα προσώπου θα αναλάβει και την ευθύνη να πάμε σε δεύτερες εκλογές», σχολιάζοντας μάλιστα ότι αυτές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και άρα δεν θα ωφεληθούν τα μικρότερα κόμματα. «Θα έχει χαθεί, όμως, μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν θα χρειαστεί να τον πείσει, θα έχει πάρει τις αποφάσεις του».

Σκληρή τοποθέτηση κατά Βαρουφάκη

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη, αποκαλώντας «ανοησίες» το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25 και ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση αυτή έχει κλείσει από το 2015.

«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από την προοδευτική κυβέρνηση με τις ανοησίες περί Δήμητρας.Ήταν το αλτερ έγκο του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρε. Δεν είναι προοδευτικές απόψεις αυτές. Είναι απόψεις Σόιμπλε. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. να ξανασερβίρει το πιάτο του φόβου» σχολίασε χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω της ψήφου των πολιτών»

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο», τονίζοντας ότι «αποδεδειγμένα βρέθηκαν στοιχεία για παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος, των υπουργών και της διοίκησης του στρατεύματος».

Είπε ακόμα ότι «έχουμε την παρακολούθησή τους από ένα κέντρο το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού» υπογραμμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εννέα μήνες συγκάλυπτε το σκάνδαλο και ξαφνικά στο πρόσφατο debate το ομολόγησε παραδεχόμενος ότι δεν υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση των προσώπων αυτών.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει αν κάνει τους πολίτες συνένοχους σε αυτό το σκάνδαλο. Έβλεπε τα πάντα στο τηλέφωνο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ υποστήριξε ότι «με αυτά τα στοιχεία μπορεί να εκβιάζει το πολιτικό σύστημα για χρόνια». Κατά τον κ. Τσίπρα να η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές το σκάνδαλο θα συγκαλυφθεί, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί απευθείας προανακριτική επιτροπή για να λογοδοτήσουν τα πολιτικά πρόσωπα. «Ελπίζω να δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης», σχολίασε.

Κάλεσμα στους νέους

«Εάν οι νέοι πάνε στην κάλπη, οι προβλέψεις θα πάνε στον κουβά» δήλωσε απευθυνόμενους στις νεότερες ηλικίες που «στοχοποιήθηκαν επί τέσσερα χρόνια από τον κ. Μητσοτάκη» για να προσθέσει ότι «ζήσανε στο πετσί τους μια πολιτική εχθρότητας, συντριβής των ονείρων και των δικαιωμάτων τους. Έχουν πολλούς λόγους να αξιοποιήσουν το όπλο τους, που είναι η ψήφος τους». Τόνισε, άλλωστε, ότι στις μετρήσεις σε νέους 17-45 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σημαντικά. «Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι απολύτως ανοιχτό τώρα».

Για την τραγωδία στα Τέμπη

Για την τραγωδία στα Τέμπη ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ωμά ψέματα γύρω από την τηλεδιοίκηση Λάρισας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα και το εσωτερικό έγγραφο του ΟΣΕ που αποδείκνυε ότι η τηλεδιοίκηση σταμάτησε να λειτουργεί λίγο μετά τις εκλογές του 2019.

«Γιατί αυτά τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση; Το σόου που έκανε ο υπουργός ο Παπαδόπουλος που βρέθηκε σε μία απαρχαιωμένη κονσόλα και τα σόου που έκανε ο κύριος Γεραπετρίτης για να μας πείσουν δήθεν ότι η τηλεδιοίκηση, ενώ η τηλεδιοίκηση καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, μετά τις εκλογές. Ορίστε και το έγγραφο, το έχω σήμερα μαζί μου: 29/7/2019. Επίσημο έγγραφο του ΟΣΕ που αναφέρεται στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το κέντρο τηλεδιοίκησης και λέει ότι εξαιτίας του συμβάντος τέθηκε εκτός λειτουργίας η τηλεδιοίκηση Λάρισας και σημειώθηκαν ζημιές στις εγκαταστάσεις σηματοδότησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.