Τροπολογία για «εξπρές» αναγνώριση των πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων και κολεγίων

Θα αποδίδεται άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες η αναγνώριση   επαγγελματικής ισοδυναμίας. στους αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων και Κολεγίων κρατών – μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών  κατόπιν αίτησης τους.

Η διάταξη  κατατέθηκε   από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφισθεί την άλλη εβδομάδα σε ακόμη μια κίνηση υπέρ του ιδιωτικού κλάδου.

Με τη διάταξη καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων  (ΣΑΕΠ) και εκχωρούνται οι αρμοδιότητες της επαγγελματικής ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή , δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών – μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών καθώς έως σήμερα αναγνωρίζονταν ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μόνο τα πτυχία κολεγίων που αποτελούσαν παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ.   Η διαδικασία βέβαια «περνούσε» μέσα από τα επιμελητήρια του κάθε κλάδου, που έδινε τα δικαιώματα στην ελληνική αγορά εργασίας των αποφοίτων κολεγίων.

Περαιτέρω, διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει.

Επίσης, διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων καθώςοι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη – μέλη της ΕΕ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) που αναμένεται να καταργηθεί με την τροπολογία έχουν «μπλοκάρει» περίπου 3000 αιτήσεις υποψηφίων. Στην θέση του, με βάση τη νέα τα σχέδια της  Υπουργού Παιδείας  θα δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων. Όσον αφορά την ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων, οι σχετικές αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως σήμερα. Σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση του πτυχίου για πρόσληψη στο δημόσιο θα ισχύει κατά περίπτωση ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το κολέγιο που το χορηγεί.

Με την τροπολογία της κ. Ν. Κεραμέως επανέρχεται η χορήγηση ισοδυναμίας για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένων επαγγέλματα.  Στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πρακτικά με τη νέα ρύθμιση θα αναγνωρίζονται πτυχία από χώρες εκτός Ε.Ε. (π.χ. ΗΠΑ). Από την άλλη, οι πτυχιούχοι δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας  δηλώνουν ότι υπάρχουν ακόμα πτυχές του ν/σ που εξετάζονται και ίσως τροποποιηθούν κατά τη συζήτηση  στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

 Σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Λειτουργούν κάποια κολέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί και με το καθεστώς των κολεγίων. Είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε». Και συνέχισε: «Εχουμε σχέδιο και θα μελετήσουμε συνολικά το πλαίσιο των κολεγίων. Μελετάμε τον νέο νόμο για το ΣΑΕΠ. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων. Κοιτάμε συνολικά τον θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο». «Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.