Το σχέδιο τριπλού αντιπερισπασμού του Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός πήγε στο ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης και μοίρασε φαγητό σε άπορους από την ταβέρνα του «Κρητικού» στο Κερατσίνι, διότι οι επικοινωνιολόγοι του έκριναν ότι έπρεπε πάραυτα να «κατέβει στον λαό» και στους λιγότερους προνομιούχους για να διορθώσει την εικόνα του αμέριμνου εκπροσώπου των ελίτ.

Να αναστρέψει το φάουλ της ποδηλατάδας στην Πάρνηθα και να δείξει ότι γνωρίζει πως,  εκτός από «εργαζόμενους που εξαρτώνται από το μισθό τους», στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν στην κρίση της πανδημίας.

Παραμένει άγνωστο εάν έκριναν και ότι έπρεπε να πάει στο ορφανοτροφείο με ένα κονβόι από υπερπολυτελή SUV, αλλά ακόμη και η καλύτερη επικοινωνιακή έμπνευση δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ενσυναίσθησης..

Τα 9.750 εμβόλια της Pfizer επίσης έφθασαν στην Αθήνα με… τιμές αρχηγού κράτους, διότι οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου έκριναν ότι το μόνο που έχει να πουλήσει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση είναι προσδοκία και ελπίδα – έστω και σε επικίνδυνα υπερβολική δόση.

Είναι όντως υπερβολικό δύο κούτες εμβολίων κι ένα φορτηγάκι να διασχίζουν την μισή Ελλάδα με ορδές περιπολικών στο κατόπι τους, αναμμένους φάρους και σειρήνες, ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις και 3.000 αστυνομικούς επί ποδός έως ότου τα υποδεχθεί αυτοπροσώπως ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αλλά ο κίνδυνος να «καεί» το, όντως, πολύ σοβαρό, εγχείρημα του εμβολιασμού μέσα από την επικοινωνιακή γραφικότητα προφανώς κρίθηκε μικρότερος από το να αποδεχθεί η κυβέρνηση πως ούτε μπορεί, ούτε πρόκειται να πράξει ο,τιδήποτε άλλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την παράλυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής εκτός από το να περιμένει την συλλογική ανοσία.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραμονή Χριστουγέννων επικυρώθηκε η απόφαση για την διάθεση άλλων 18,5 εκατομμυρίων ευρώ στα μέσα ενημέρωσης (για να προωθήσουν την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού) δείχνουν ακριβώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Μαξίμου για το επόμενο τρίμηνο: Αμυνα δια της επικοινωνίας και της – ήδη ολοκληρωτικής – στήριξης από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης  και αντιπερισπασμός δια της πολιτικής τοξικότητας και της σκανδαλολογίας, όπως έδειξαν οι υποθέσεις της «βίλας Τσίπρα» και της Folli Follie.

Στην ανάγνωση του πολιτικού τοπίου που κάνει το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο.

Θεωρούνται πολύ σημαντικές οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου-Απριλίου και ο στόχος είναι να μην αποτυπωθεί σ’ αυτές όχι φθορά της κυβέρνησης αλλά οποιαδήποτε ουσιαστική ανάνηψη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται εξίσου σημαντικό να συντηρηθεί το πολιτικο-επιχειρηματικό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να μην επιτραπεί στην αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει πόντους ως ώριμος εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης.

Με αυτό το σκεπτικό, ο δρόμος στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα βασίζεται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της εξάρτησης του μιντιακού συστήματος από το κρατικό χρήμα – και από αυτή την απόφαση προκύπτει και η νέα «ένεση» των 18,5 εκατομμυρίων στα media .

Ο δεύτερος είναι η κλιμάκωση του σφυροκοπήματος του ΚΙΝΑΛ, τόσο με την κυβερνητική απορρόφηση και άλλων στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ όσο και με την υπόγεια αμφισβήτηση της ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά, έτσι ώστε να καεί εν τη γενέσει της κάθε πιθανή γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο τρίτος είναι ο «πόλεμος των σκανδάλων», δηλαδή οι κινήσεις αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού μέσα από, λιγότερο ή περισσότερο, θολές υποθέσεις που θα στοχοποιούν είτε ευθέως , είτε εμμέσως τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά το σπίτι του Σουνίου και την Folli Follie σειρά θα πάρει η επαναφορά σε πρώτο πλάνο της υπόθεσης Novartis, ενώ «ζεσταίνεται» ξανά και το θέμα Παππά με τις υποκλοπές Μυωνή για το οποίο δρομολογείται, κατά τις πληροφορίες, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Από εκεί και πέρα, τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να κατεβάσουν τα σενάρια για τον περίφημο «δομικό» ανασχηματισμό μετά τις γιορτές, είτε για να διατηρήσουν ένα πλεονέκτημα πολιτικού αιφνιδιασμού, είτε γιατί η κυβερνητική αναδόμηση δεν βγαίνει, ούτε αυτή την φορά, για τον πρωθυπουργό λόγω δυσμενών εσωκομματικών ισορροπιών.

Όσο για το πάντοτε ενεργό σενάριο των διπλών εκλογών, είτε το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο, όλα θα κριθούν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το πότε εν τέλει θα αποδώσει το εγχείρημα του εμβολιασμού και θα έχει μετρηθεί το πραγματικό κόστος της οικονομικής καταστροφής – το κόστος μιας δραματικής ύφεσης που θα διαρκεί πια έναν ολόκληρο χρόνο.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.