Το ΜέΡΑ25 και η Προοδευτική Διεθνής πέρα από το ψευδές δίπολο στη Λευκορωσία

Το χάος που έχει επικρατήσει στη Λευκορωσία μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές έχει με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά μιας «πορτοκαλί επανάστασης» κατά το πρότυπο της Ουκρανίας.

Η επιδίωξη τρίτων δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ και, με τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις, της ΕΕ, είναι σαφώς η εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα της χώρας και η ποδηγέτηση και τροχιοδρόμησή τους σε μια σκληρά δυτικοκεντρική και ΝΑΤΟϊκή κατεύθυνση, ερήμην της (προς ανίχνευση) βούλησης του λαού της Λευκορωσίας: στεκόμαστε αυτονόητα απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση.

Ταυτόχρονα, δεν υποτιμούμε ούτε τις επιδιώξεις της Ρωσίας ούτε τα βίαια, σκανδαλωδώς αντιδημοκρατικά μέσα που χρησιμοποιεί ο προσφάτως εκλεγμένος με σημαντική πλειοψηφία, αλλά και σοβαρές καταγγελίες νοθείας που τη θέτουν υπό αμφισβήτηση, de facto ισόβιος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, χάνοντας έτσι εκ των πραγμάτων τη νομιμοποίηση που άντλησε από τις πρόσφατες εκλογές: στεκόμαστε αυτονόητα απέναντι σε εκείνον και στις μεθοδεύσεις του.

Στο θέατρο επιχειρήσεων που συνιστά αυτές τις μέρες η Λευκορωσία επιβάλλονται ψευδή δίπολα: ή θα είσαι με τη δημοκρατική νομιμότητα των εκλογών (αληθινή ή κίβδηλη) ή με την ξενοκίνητη προσπάθεια υπονόμευσης του πολιτεύματος. Αντίστροφα, ή θα είσαι με τη λαϊκή αντίσταση ενάντια στη διεφθαρμένη ηγεσία ή με τη βία και την αυθαιρεσία ενός αιώνιου προέδρου που βασίζεται στην υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ή θα είσαι με την προελαύνουσα δι’ αντιπροσώπων Δύση ή με τον Ρωσοκίνητο αυταρχικό κυβερνήτη που δε λέει να αποδεχθεί την εναλλαγή στην εξουσία.

Στο ΜέΡΑ25, σε συστοιχία με την ανακοίνωση του διεθνικού φορέα με τον οποίο συστρατευόμαστε, της Προοδευτικής Διεθνούς, προχωράμε πέρα από το ψευδές δίπολο και το καταγγέλλουμε. Ο μεγάλος χαμένος αυτής της σύγκρουσης διεθνούς πολιτικής σε εθνικό έδαφος είναι ο λαός της Λευκορωσίας: αυτός ο λαός έχει να χάσει, και χάνει ήδη, όποια από τις δύο πλευρές του διπόλου και αν επικρατήσει.

Η Προοδευτική Διεθνής, και μαζί με αυτήν το ΜέΡΑ25, καλεί σε αυτο-οργάνωση του λαού και της εργατικής τάξης πέρα από το ψευδές δίπολο, σε αλληλεγγύη και σε έμπρακτη έκφραση της βούλησής του. Ενωμένος, οργανωμένος και αλληλέγγυος, ο λαός της Λευκορωσίας μπορεί να νικήσει την αστυνομική βία στους δρόμους και να επιβάλει τη δημοκρατική βούλησή του, σχεδιάζοντας το μέλλον του, ερήμην των στοχεύσεων των νέων «Μεγάλων Δυνάμεων».

Αλληλεγγύη στο λαό της Λευκορωσίας, καταγγελία των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στην πλάτη του, ακύρωση της «πορτοκαλί επανάστασης», αυτοοργάνωση και δυναμική διεκδίκηση με εργατικό πρόσημο: αυτά είναι τα προτάγματα της Προοδευτικής Διεθνούς και του ΜέΡΑ25 για την πολιτική κρίση της Λευκορωσίας. Είμαστε ενωμένοι με το λαό της!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.