«Το καραβάνι της υγείας» στους δρόμους της Αθήνας με άμαξες και ασθενοφόρα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί, στην Αθήνα, το «Καραβάνι της Υγείας» στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας.

Το » καραβάνι της υγείας» ξεκίνησε στις 7 το πρωί από το ΕΚΑΒ και κατέληξε αργότερα στο υπουργείο Υγείας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον χώρο της Υγείας.  Για  τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το μεσημέρι της Πέμπτης, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας της Αττικής.

Οι εργαζόμενοι  έκαναν ενδιάμεσες στάσεις περνώντας από τα   νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Ερυθρός Σταυρός», «Παίδων», «Ιπποκράτειο», «Αλεξάνδρας», «Σωτηρία», «Αρεταίειο», «ΝΙΜΤΣ» «Ευαγγελισμός», προτού καταλήξουν στην Αριστοτέλους, στο υπ. Υγείας.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα και απαιτούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού και αγορά υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να βελτιωθούν οι παροχές υγείας.

Επικεφαλής της πορείας τέθηκαν ο… σύγχρονος στόλος του ΕΚΑΒ, δύο άμαξες που έσερναν άλογα  κι ένα ανοιχτό αγροτικό που έφερε τον τίτλο «κάμπριο ΕΚΑΒ Πολάκη» καθώς οι εργαζόμενοι ήθελαν με αυτό τον τρόπο θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα διακομιδής των ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «κατάρρευση» του ΕΣΥ, αναφέροντας ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, επίσης ότι οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα νοσοκομεία θα λάβουν 1.156 δισ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Γιατροί και εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Σκληρή ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΑΒ

Για «διατεταγμένη υπηρεσία με σαφή προσανατολισμό», «μικροκομματικές τακτικές λασπολογίας» και «προβολή και διάδοση ανακριβειών» κατηγορεί την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας ότι «η εκκωφαντική σιωπή της τα προηγούμενα χρόνια είναι τουλάχιστον ένοχη».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ΠΟΕΔΗΝ «υποβαθμίζει το γεγονός της προμήθειας ασθενοφόρων», επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν, ας ρωτήσουν να μάθουν τι έγινε και ποιος φταίει, από συνάδελφό τους, μεγαλόσχημο συνδικαλιστή και μέλος της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος ήταν μέλος της διοίκησης του ΕΚΑΒ, όταν διενεργείτο ο διαγωνισμός». Η διοίκηση του ΕΚΑΒ παραδέχεται ότι ο στόλος των ασθενοφόρων είναι πολύ επιβαρυμένος, ωστόσο, όπως σημειώνει, «αυτή η επιβάρυνση δεν προέκυψε ξαφνικά το τελευταίο έτος, είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής χρήσης πολλών ετών».

«Σήμερα, βλέποντας την τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασφαλιστεί η Δωρεάν Δημόσια Υγεία, σε ένα τοξικό και επιβληθέν δημοσιονομικό περιβάλλον, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν αντέχει να βλέπει να βελτιώνεται αυτό που τόσα χρόνια έβλεπε να καταστρέφεται, με τη συνένοχη σιωπή της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε

Να σημειωθεί πως στο «Καραβάνι της Υγείας» έντονη είναι η παρουσία των μελών του του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, το οποίο στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την κινητοποίηση σημειώνει μεταξύ άλλων:

 «Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Παρόλο που η ηγεσία του Υπ. Υγείας προσπαθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δημιουργήσει μία εικόνα ανάτασης της κατάστασης, η ζοφερή πραγματικότητα την διαψεύδει αμείλικτα… Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε τονίσει ότι η πάλη για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών. Χρειάζεται οργάνωση των επιμέρους κινητοποιήσεων των σωματείων και συντονισμός τους με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία και τοπικούς φορείς για την στήριξη των δομών υγείας και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στο χώρο της δημόσιας υγείας».

athina-karavani-igeias-dromokaiteio photo

athina-karavani-igeias-agios-dimitrios-thessalonikisathina-karavani-igeias-8athina-karavani-igeias-5athina-karavani-igeias-11small

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.