Το διπλό στοίχημα της Φώφης

Συμπληρώνοντας σχεδόν έναν χρόνο στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά έχει μπροστά της ένα κρίσιμο, διπλό στοίχημα να φέρει εις πέρας.

Την επιστροφή στην αρχική τους εστία των απογοητευμένων ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την παράταξη και παράλληλα την ενδυνάμωση και ενίσχυση του πολιτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η διεξαγωγή σήμερα και αύριο της πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τής παρέχει την ευκαιρία να αποκρυσταλλώσει τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει και ταυτόχρονα να δώσει το στίγμα της στην προσπάθεια επανένωσης των δυνάμεων που κινούνται πολιτικά στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Στόχος 1ος

Πρωταρχικός στόχος -σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- είναι η επανάκαμψη στο ΠΑΣΟΚ των πολιτών εκείνων, οι οποίοι στράφηκαν τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι το σημερινό κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα τις προσδοκίες τους.

Στη στρατηγική αυτή έχει επενδύσει η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμώντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές διαψεύδουν γρήγορα τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί και άρα ανοίγει ο δρόμος για μια νέα συνάντηση με τα στρώματα εκείνα που κάποτε αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά θα απευθύνει σήμερα με την ομιλία της ένα ευρύ κάλεσμα νέας συμπόρευσης με τους πολίτες που είχαν στηρίξει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, με τη δέσμευση μιας ειλικρινούς επανεκκίνησης και απαλλαγής από τις παθογένειες που οδήγησαν στη συρρίκνωση του χώρου.

Στόχος 2ος

Σχετικά δε με την έτερη προτεραιότητα που αφορά τη συσπείρωση και τη σύμπλευση των πολιτικών φορέων που μέχρι σήμερα επιλέγουν τη λογική των «μικρών μαγαζιών», στερώντας την προοπτική μιας δυναμικής ενιαίας παρουσίας που θα διεκδικούσε μελλοντικά τη διακυβέρνηση, θα επαναλάβει την αναγκαιότητα υπερβάσεων, για να υπηρετηθεί ο εν λόγω σκοπός.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να τονίσει: «Ελάτε να συγκροτήσουμε τον δημοκρατικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, ο οποίος ιστορικά αποδείχθηκε και ο μόνος που κατάφερνε πάντα να κινεί τη χώρα μπροστά, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα μαζί με την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Με αυτονομία απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα σχήμα που θα χωρά όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του Κέντρου, τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς, τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά».

Πάντως, ένας από τους βασικούς συνομιλητές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην προσπάθεια διεύρυνσης, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη παραμένει επιφυλακτικό, κοιτώντας και προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι δυο τους θα χαιρετίσουν τις εργασίες του συνεδρίου της Δράσης, γεγονός που προκαλεί τη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η απάντηση του κ. Θεοδωράκη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του αύριο το απόγευμα.

Για το τι θα συμβεί τελικά; Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει και η λαϊκή παροιμία…

efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.