Τι περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Μειώνεται το όριο πληρωμής με μετρητά από καταναλωτές προς επιχειρήσεις από 500 στα 300 ευρώ-Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία κάλυψης του ορίου 30% επί του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αγορές.

Ελαφρύνσεις για νοικοκυριά αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο, κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και μείωση από τα 500 στα 300 ευρώ του ορίου πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα θεσπίζεται όριο 30% επί του πραγματικού εισοδήματος για τις δαπάνες με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ειδικοτερα, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα . Το 30% επί του εισοδήματος, ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 66.667 ευρώ με όριο ηλεκτρονικών  αποδείξεων τις 20.οοο ευρώ. Οι έχοντες περισσότερες απολαβές, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώσουν e-αποδείξεις περισσότερες από 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

Στη διαφορά που τυχόν υπάρχει μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών και του δηλωθέντος επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22%.

Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για ενοίκια δεν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα των επιχειρήσεων εάν δεν εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

«Στο παρά πέντε» διόρθωσε η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων  να  υπολογίζεται το όριο του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο πραγματικό  και όχι στο  τεκμαρτό  εισοδημα κάτι που θα προκαλούσε πρωτοφανείς επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα .

 Επίσης ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, στρατευμένοι και κάτοικοι μικρών χωριών εξαιρούνται της υποχρεωτικής χρήσης άυλου χρήματος (πάντως, τμήμα του εισοδήματός τους οφείλουν να καλύπτουν με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί είτε με μετρητά είτε με ηλεκτρονικό χρήμα).

Επίσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά με υψηλότερο επιτόκιο θα «κερδίζουν» τις 24 δόσεις της νέας πάγιας ρύθμισης οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν το 2020 να πληρώσουν στην εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και βάζει τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο». Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του  μέχρι τις 15.11.2019 και ώρα 08:00 π.μ

 Κύριοι άξονες οι οποίοι διέπουν το φορολογικό νομοσχέδιο.

Α. Φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.  Ειδικότερα τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης περιλαμβάνουν:

-Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.  Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

-Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα (για το 2018).

-Αναπροσαρμόζονται οι μειώσεις από το φόρο εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ήτοι:

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

-Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

– Κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών.

– Εισαγωγή σοβαρών κινήτρων προσέλκυσης άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

– Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους, με συνεισφορά στο ΑΕΠ.

– Εισαγωγή φορολογικών μέτρων για ενίσχυση βιώσιμης ανάπτυξης.

– Ενίσχυση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Η νέα φορολογική κλίμακα με βάση τη οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2020 είναι η ακόλουθη:

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ Φορολογικός συντελεστής (%)

0-10.000 9%

10.001-20.000 22%

20.001-30.000 28%

30.001-40.000 36%

40.001- 44%

Β. Κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων

– Αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

– Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

– Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

Γ. Εισάγονται μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση

-Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

-Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμή

Δ. Εισάγονται φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης

-Η εισαγωγή δέσμης μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, παρακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών-μελών.

-Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους, δίδοντας:

1. Έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,

2. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέγουν την αγορά ή τη χρηματοδοτική μίσθωση οικολογικών αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένους τους.

Ε.  Ρυθμίσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών  στην κατεύθυνση της διαφάνειας και του περιορισμού της φοδροδιαφυγής

-Μείωση του ορίου από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

-Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς, σε περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω όριο.

Μεταξύ άλλων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει  νέα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 έως και 48 δόσεις

Στη νέα πάγια ρύθμιση τακτικές οφειλές (φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κτλ) ρυθμίζονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε έως 24 δόσεις από 12 που είναι σήμερα, ενώ έκτακτες οφειλές (όπως φόρος κληρονομιάς) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια.

Η ελάχιστη δόση της ρύθμισης θα είναι 30 ευρώ το μήνα. Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση σε περισσότερες από 12 δόσεις θα έχουν προσαύξηση του επιτοκίου κατά 1,5%. Για τους συνεπείς στη ρύθμιση οφειλέτες προβλέπεται απαλλαγή από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων. Η απαλλαγή αυτή όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης. Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.