Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Τον γύρο μεγάλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού έχει κάνει ο πύρινος εφιάλτης στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι γειτονικές Ιταλία και Τουρκία έχουν πληγεί επίσης από φωτιές.

Το Reuters μιλάει για την πύρινη κόλαση στη χώρα μας με 81 δασικές πυρκαγιές εν μέσω του χειρότερου καύσωνα εδώ και 30 χρόνια, για τα σπίτια που κάηκαν και τις εκκενώσεις οικισμών, ενώ επικεντρώνει στην πυρκαγιά, που ξέσπασε περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας.
 
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται τόσο στις εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο με τα τρία κύρια μέτωπα της πύρινης λαίλαπας σε Βαρυμπόπη, Αδάμες και Θρακομακεδόνες, που έκαψαν οικίες κι αυτοκίνητα και ανάγκασαν τους κατοίκους να φύγουν, στις διακοπές κυκλοφορίες και στον κίνδυνο για ηλεκτροδότηση, όσο και στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για την κατάσταση.

O Guardian σημειώνει σχετικά με τις φωτιές στα περίχωρα της Αθήνας ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ένα τεράστιο σύννεφο καπνού απλώθηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, ενώ έκλεισαν νωρίτερα αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των ο οποίος η Ακρόπολη.

«Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν τα σπίτια τους, οι κάτοικοι έτρεχαν προς τα αυτοκίνητά τους, με πρόσωπα καλυμμένα με βρεγμένα πανιά για να προστατευτούν από τον πυκνό καπνό. Μια ομάδα σταμάτησε για να βοηθήσει το προσωπικό ενός ομίλου ιππασίας βάζοντας άλογα σε φορτηγά για να ξεφύγουν από τις φλόγες» διαβάζουμε στο χθεσινό δημοσίευμα.

Σήμερα το TV5 Monde μεταδίδει σήμερα ότι η Αθήνα ξύπνησε κάτω από έναν γκρι καπνό και έντονη μυρωδιά των καμένων από την πυρκαγιά, την οποία οι πυροσβέστες ελπίζουν να ελέγξουν «τις επόμενες ώρες». «Δεκάδες σπίτια, ταβέρνες και επιχειρήσεις υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές το βράδυ στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών».

Το γαλλικό κανάλι διευκρινίζει ότι μετά τις φωτιές στις Πεντέλη αυτή τη φορά οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς την Πάρνηθα , το δεύτερο από τα τρία βουνά που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο της Αθήνας, σκορπίζοντας στάχτη πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, ενώ τονίζει ότι εξακολουθούν να καίνε οι πυρκαγιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Στη Γερμανία η Deutsche Welle γράφει ότι αρχές στην Ελλάδα εκκένωσαν αρκετούς οικισμούς και ότι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πλήθος πυρκαγιών ανά την επικράτεια και δίνουν μάχη με το μεγάλο μέτωπο έξω από την Αθήνα. «Τα πυροσβεστικά συνεργεία πήγαν από πόρτα σε πόρτα για να διασφαλίσουν ότι οι εντολές εκτελούνται» επισημαίνεται.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως οι αρχές δεν κατέγραψαν κάποιο σοβαρό από τις πυρκαγιές, τις οποίες κυβερνητικά στελέχη συνέδεσαν άμεσα με την κλιματική αλλαγή, και πως η εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί δεν έχει ολοκληρωθεί. «Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι ισχυρές ριπές θα εκτονωθούν αργότερα, επιτρέποντας στα αεροσκάφη που ρίχνουν νερό να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Το Al jazeera τονίζει ότι εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκατέλειψαν τα σπίτια του, ότι τουριστικά αξιοθέατα έκλεισαν και ότι επιβαρύνθηκε σημαντικά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω της χρήσης των κλιματιστικών.

«Πολλοί κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες προς την πρωτεύουσα (…) «Αρκετά χωριά εκκενώθηκαν επίσης την Τρίτη σε παράκτιες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου» προσθέτει το δημοσίευμα.

Τέλος, το Associated Press σε νεότερο τηλεγράφημά του γράφει, μεταξύ άλλων, ότι με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ξανά οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη, ότι χθες κάτοικοι έφυγαν ακόμα και με τα πόδια και πως πολίτες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσφέρουν καταφύγιο σε ζώα. 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.