Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για 15-17 ετών με Pfizer

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους ανήλικους οι οποίοι είναι γεννημένοι έως τις 31/12/2005. Οι εμβολιασμοί των 15 – 17 ετών θα γίνουν με το σκεύασμα της Pfizer σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού των ανηλίκων θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο τείχος ανοσίας το οποίο συνεχίζει να «χτίζεται» καθώς το 50% του πληθυσμού έχει λάβει έστω τη μια δόση του εμβολίου ενώ ενημέρωσε πως καταργείται η ποινή ακύρωσης του ραντεβού.

Από το πρωί της Παρασκευής έχουν πραγματοποιηθεί 75.000 εμβολιασμοί ενώ η μέρα «κλείσει» με σχεδόν 90.000 εμβολιασμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πλάνο να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί σε σχολεία.

Απαραίτητο εφόδιο για όλους τους φοιτητές χαρακτήρισε τον εμβολιασμό η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες καθώς όπως πρόσθεσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα νέα άτομα σε ανεμβολίαστους.

Για την ηλικιακή ομάδα των 15 έως 17 ανέφερε ότι ο κίνδυνος για νόσηση αν και μικρός είναι υπαρκτός. Και σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα εξήγησε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και κατ’ επέκταση αυξημένος κίνδυνος για νόσηση.

Μίλησε για μια προδημοσίευση μελέτης στην οποία φαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού κι αντιθέτως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί χαρακτηρίζονται «εργαστήριο» παραγωγής νέων μεταλλάξεων.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου αφού έχουν προστασία από 33% έως maximum 50%.

Ακόμα η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για αντιλήψεις που μπορεί να αποτρέπουν κάποιους από τον εμβολιασμός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν έχουν ζώντες μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κατηγορίες νοσημάτων που να απαγορεύουν τον εμβολιασμό.

Άλλοι περιμένουν το φάρμακο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει είπε. Ακόμα τόνισε ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα κι ότι ο εμβολιασμός συστήνεται για εγκύους και μπορεί να γίνει και σε θηλάζουσες μητέρες ενώ αναφέρθηκε και σε όσους φοβούνται τις παρενέργειες και εκείνους που θεωρούν ότι θα προστατευτούν από τους εμβολιασμούς των άλλων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.