Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ: Σύντομα πρέπει να υπάρξει συμφωνία

Πολύ καλή χαρακτηρίζει, η γερμανική πλευρά, την τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ,σύμφωνα με τη Die Welt. Η τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30, την Κυριακή, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ υπήρξε κοινή παραδοχή των τριών ηγετών ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει συμφωνία.   
«Πολύ καλή» χαρακτήρισε κυβερνητικός αξιωματούχος τη χθεσινοβραδυνή 35λεπτη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Aνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt, κι επισημαίνει ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι «η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πολύ γρήγορα» .
 
Η Die Welt σημειώνει ότι « η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική ,αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. 
Διαβουλεύσεις για το «ελληνικό θέμα» (που φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό…) θα γίνουν σήμερα Δευτέρα, στη συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ και Ολάντ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο.  

Όχι απλώς εντατικές, αλλά «πυρετώδεις» είναι πλέον οι διεργασίας που αποσκοπούν στη σύναψη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας Αθήνας – δανειστών. Το Σάββατο, για περισσότερες από 8 ώρες συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
 

Οδεύουμε προς μία συμφωνία η οποία, ναι μεν θα περιλαμβάνει και «επώδυνα» μέτρα, αλλά «δεν θα είναι μια από τα ίδια», καθώς θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναδιανείμει βάρη και οφέλη «μεροληπτώντας υπέρ των αδυνάτων». Αυτό εκτίμησε, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο «Κόκκινο», ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης.     «Δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο ως προς τη λήξη των εργασιών του Brussels Group», δήλωσε η Κομισιόν, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες. 

Να δείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, κάλεσε την Ελλάδα και τους δανειστές της ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
 
Πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία Αθήνας – θεσμών σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
 
Λάβρος κατά της μονομέρειας της λιτότητας εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. «Το μοντέλο που ακουμπούσε μόνο στη λιτότητα απέτυχε. Μια Ευρώπη η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πειθαρχία των προϋπολογισμών αποτελεί πρόβλημα», τόνισε ο κ.Ρέντσι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Σεπτέμβριο, όταν η χώρα του θα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της, «θα αρχίσει μια μάχη κατά της λιτότητας που δεν φαντάζεστε», όπως είπε χαρακτηριστικά. 
 
Από το μέτωπο του τραπεζικού συστήματος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε πως δεν αναμένει στάση πληρωμών από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν. 
 
Το σχέδιο για την έξοδο της χώρας στις αγορές παρουσιάζει με συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Προτείνει χαμηλότοκο δάνειο τριακονταετίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στον οποίο θα περάσει και το χρέος που κατέχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παράλληλη αναδιάρθρωση των άλλων μερών του χρέος. 

stokokkino.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.