Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Πενήντα τρία χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη του πιο σκοτεινού κεφαλαίου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και οι πολιτικοί αρχηγοί στέλνουν τα μηνύματά τους για τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους.

Μητσοτάκης: Τιμάμε την αντίσταση στη δικτατορία, κάνοντας καλύτερη τη δημοκρατία μας

«Πενήντα τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα φυλακίστηκε, η Δημοκρατία θυμάται και διδάσκεται. Θωρακίζεται και δυναμώνει, οικοδομώντας στον πυρήνα της μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για πολλά μεγάλα λόγια. Ζητά ενότητα και αλήθεια», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει και φωτογραφία του με το μήνυμα: «Τιμάμε την αντίσταση στη δικτατορία, κάνοντας καλύτερη τη Δημοκρατία μας».

Τσίπρας: Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από φανερούς και κρυφούς εχθρούς

Στο δικό του μήνυμα για τη μαύρη επέτειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν ξεχνάμε»:

«Τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε συνθήκες βάρβαρης καταστολής και αδιανόητης τρομοκρατίας.

Εκείνους που κράτησαν αναμμένο το κερί της Δημοκρατίας μέσα στο σκοτάδι της χούντας. Με τίμημα βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, και κάθε είδους διώξεις. Εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη υπόθεση της απαλλαγής από τα φασιστικά δεσμά. Της ελευθερίας για όλους. Αλλά κι εκείνους που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στον λαό και τη νεολαία του. Τα συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, που τους κινούσαν και τους στήριζαν. Για να οδηγήσουν τελικά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, σε αιματηρή τραγωδία.

Δεν ξεχνάμε, όχι μόνο γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς αύριο. Αλλά και γιατί σήμερα, τώρα, μπροστά σε νέες πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις, είναι ανάγκη τη Δημοκρατία να την προστατεύουμε από φανερούς και κρυφούς εχθρούς, όλοι μαζί, και ο καθένας χωριστά.

Και να παλεύουμε για να γίνεται κάθε μέρα βαθύτερη, πιο ουσιαστική, αγκαλιάζοντας μαζί με τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες την ουσιαστική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά: Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι αγώνας κάθε μέρα

«Σήμερα θυμόμαστε ότι η δημοκρατία, η ελευθερία, η εθνική υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της.

Όπως σημειώνει η κ. Γεννηματά, «η 21η Απριλίου είναι μια μέρα που κανένας δεν πρέπει να ξεχνά, καθώς η ξενοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών έβαλε τη χώρα σε γύψο, σε διεθνή απομόνωση και οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. Καθώς τα χρόνια περνούν, η μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή στα σχολεία, στις οικογένειες, στη Βουλή, στον δημόσιο διάλογο».

«Η καλύτερη αντίσταση απέναντι στον φασισμό είναι η καθημερινή μας πρακτική. Αντίσταση στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Αντίσταση, με περισσότερη δημοκρατία», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επισημαίνει: «Αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη, στον πρόσφυγα, στον φτωχό, στον άρρωστο. Ιδίως στις μέρες που ζούμε, με την κρίση του κορονοϊού, “Μένουμε σπίτι” συνειδητά για να προστατεύσουμε την κοινωνία, τις ζωές μας. “Μένουμε σπίτι” συνειδητά και λέμε ΟΧΙ σε όσους αναζητούν ακόμη και σε αυτήν την κρίση την ευκαιρία να πλήξουν τη Δημοκρατία. Όλοι ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Η ιστορία έδειξε ότι οι εσωτερικοί διχασμοί τελειώνουν με εθνικές καταστροφές. Η κρίση της Δημοκρατίας και των θεσμών, η περιφρόνηση της λαϊκής εντολής, οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, δημιουργούν τερατογεννέσεις».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί

«Τιμάμε τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα. Σήμερα, σε ιδιαίτερες, διαφορετικές οπωσδήποτε συνθήκες, βιώνουμε μια νέα εκδοχή της βαρβαρότητας. Στις συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η γύμνια του συστήματος της δικτατορίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Μένουμε γεροί, μένουμε δυνατοί, όρθιοι. Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί», ανέφερε σε δήλωση του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΜέΡΑ25: Οφείλουμε να ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας

«Η Δημοκρατία, η ελευθερία, ο ουμανισμός χρειάζονται ξανά προστασία», τονίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει ότι «στο όνομα των αγωνιστριών και αγωνιστών που πάλεψαν εναντίον της τυραννίας, οφείλουμε να ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας απέναντι σε αυτούς που απεργάζονται ένα δυστοπικό μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές».

Επίσης, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι: «Σήμερα συμπληρώνονται 53 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας που βύθισε την πατρίδα μας στο σκοτάδι καταργώντας τη δημοκρατία και περιστέλλοντας τα δικαιώματα των πολιτών της.

Σήμερα που οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας σημειώνουν μια δυσοίωνη άνοδο τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενες την πολυεπίπεδη κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα στη λήψη των αποφάσεων, κανείς προοδευτικός πολίτης δεν δικαιούται να εφησυχάζει ότι οι μαύρες μέρες ανήκουν στο παρελθόν».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.