Τα μηνύματα της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού και των πολιτικών κομμάτων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε το εορταστικό μήνυμά της υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη:

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και ανακαλούμε με συγκίνηση τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, η επέτειος ακτινοβολεί παντού, στη χώρα μας και το εξωτερικό. Η σημερινή παρέλαση, αντάξια της περίστασης, είναι ένα μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Η πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αναλογιζόμαστε την ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής είναι, σε αυτή τη συγκυρία, ο δικός μας αγώνας. Η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους Έλληνες».

«Μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ακόμη ότι «στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών». Ολόκληρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ελληνίδες και Έλληνες,

Σήμερα το Έθνος γιορτάζει. Διακόσια χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, αναστοχάζεται και προχωρά. Εμπνέεται από τους προγόνους και κρατά με σιγουριά τη σκυτάλη της προόδου, που περνά από γενιά σε γενιά της πατρίδας μας. Πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν. Με τη βοήθεια των συμμάχων τους, πολέμησαν ηρωικά και κέρδισαν την ελευθερία τους. Ξετυλίγοντας το αρχαίο και το βυζαντινό νήμα, έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη διαδρομή αυτή ζήσαμε στιγμές θριάμβου αλλά και οδύνης. Σοφές αποφάσεις, όπως και μεγάλα λάθη. Όμως, σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας ο τόπος μας στρατεύτηκε πάντα στη σωστή όχθη της Ιστορίας. Και αυτό μας δίνει την δύναμη να κοιτάμε κατάματα το παρελθόν: να νιώθουμε υπερήφανοι για τα μεγάλα άλματα του Έθνους. Αλλά και να διδασκόμαστε από τις ευκαιρίες που χάθηκαν, ώστε να δημιουργούμε καινούργιες για τις ημέρες που έρχονται. Μετατρέποντας την εμπειρία του χθες σε καύσιμο πορείας προς το αύριο. Μια ματιά στις σελίδες της Ιστορίας μας σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγεί: ότι μοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. Δεν ξεχνάμε, συνεπώς, τις έχθρες που εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στον ξεσηκωμό. Τον εθνικό διχασμό. Τον ολέθριο εμφύλιο. Ούτε και τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας.

Γι’ αυτό, επιλέγουμε για ιστορικό μας φάρο την ενότητα των Βαλκανικών Πολέμων. Του έπους του ‘40 και της Αντίστασης. Την κοινή μας στάση κατά της δικτατορίας και την κοινή μας δράση στα χρόνια της ανάπτυξης. Την ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τα βήματά μας στην πιο στέρεη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ. Υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με την περίσκεψη που φέρνει η περηφάνεια. Γιατί οι ήρωες του ’21 βρήκαν άξιους συνεχιστές στην πολιτική και την οικονομία. Αλλά και στον στοχασμό, στην επιστήμη, στην τέχνη και στον αθλητισμό. Πάνω από όλα, όμως, η ιστορία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους είναι η ιστορία των ανθρώπων του. Όλων όσοι έπεσαν και βρήκαν τη δύναμη να ξανασηκωθούν για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο. Που συναντήθηκαν τολμηρά με τα ρεύματα της προόδου, κρατώντας όμως ζωντανές τις παραδόσεις. Που δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν. Και μαζί τους, πρόκοψε και η πατρίδα όλη. Είναι όσοι, ψάλλοντας τους στίχους του Σολωμού, δάκρυσαν μπροστά στη γαλανόλευκη. Σε όλους αυτούς, η Ελλάδα ευγνωμονούσα, αποτίει φόρο τιμής.

Συμπολίτες μου,

Εφέτος, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη. Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται. Η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους Πολίτες. Κάτι που αναδείχθηκε στα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα που δώσαμε μάχες: Στην υπεράσπιση των συνόρων μας σε Έβρο και Αιγαίο. Στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Αλλά και απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας. Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών. ‘Άλλωστε, από το «Έψιλον» της Ελλάδας ξεκινούν και η Επανάσταση, και η Ελευθερία, και η Ελπίδα. Είναι τα συστατικά της «όμορφης και παράξενης πατρίδας» του Ελύτη. Του πολυμήχανου Οδυσσέα που με την ευφυΐα του πέτυχε περισσότερα από όσα του επέτρεπαν τα μέσα που διέθετε. Και της χώρας του εθνικού μας ποιητή, όπου «όλα γύρω της είναι φως». Την ιστορία αυτού του τόπου γιορτάζουμε σήμερα. Με περηφάνια και με σεμνότητα. Τίποτα από όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητο. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε οπλισμένοι με τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης. Και τη σημαία μας να ανεμίζει από εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά Ελλάδα μας! Χρόνια πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μηνύματα τους, αναφέρθηκαν στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

ΣΥΡΙΖΑ:  Η επέτειος για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια ημέρα εθνικού εορτασμού, κριτικής ανασκόπησης και δημιουργικού αναστοχασμού.

Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωση του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μνήμη της Επανάστασης του ’21 σημαίνει να μην λησμονήσουμε τις θυσίες των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, που θυσίασαν τις περιουσίες τους και που αντιμετώπισαν ηρωικά τις μακρές αντιξοότητες που είχαν μπροστά τους, προκειμένου να πετύχουν τον κοινό σκοπό, που συνδεόταν με τις ιδέες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας», προσθέτωντας στη συνέχεια:

«Η Ελληνική Επανάσταση, όμως, υπήρξε καθοριστικής σημασίας γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν ένα σημείο καμπής της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν οι ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις της εποχής είδαν τον ελληνικό λαό να εξεγείρεται και να διεκδικεί την ανεξαρτησία του από τον οθωμανικό ζυγό. Μια επανάσταση ενάντια στο δεσποτισμό που οραματίστηκε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα. Η Ελληνική Επανάσταση σήκωσε ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού και προκάλεσε καθοριστικό ρήγμα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της εποχής. Γι’ αυτό και αναγνωρίζεται και τιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια ψηφίδα στο παγκόσμιο ψηφιδωτό των αγώνων για ελευθερία».

«Η επέτειος των 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου μας επιτρέπει να στοχαστούμε κριτικά, να τιμήσουμε τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου για Ισότητα και Δημοκρατία, να αναλογιστούμε την επαναστατική δύναμη του ιστορικά απρόβλεπτου που αλλάζει ισορροπίες οι οποίες μέχρι χτες φάνταζαν αδιατάρακτες. Ωστόσο η φετινή επέτειος του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρα κρίσιμη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δίνει μια ξεχωριστή, κρίσιμη μάχη», επισημαίνει παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση, για να καταλήξει ως εξής:

«Γι’ αυτό βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε μια ιστορική συνθήκη που απαιτεί δράση και πράξη. Αυτή τη φορά με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας. Με γνώμονα τη διατήρηση των πλέον βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσουν με κόστος την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Θα ήταν ο καλύτερος έμπρακτος σεβασμός στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

ΚΙΝΑΛ: «Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά»

Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε στο μήνυμα της πως: «Σαν σήμερα, οι  Έλληνες έβαλαν τα θεμέλια του αγώνα για την απελευθέρωση. Με όραμα μια ανεξάρτητη πατρίδα χωρίς τον ζυγό  της τυραννίας, με ελευθερία και ισότητα. Ο Ελληνισμός, σε όλη τη γη, είναι περήφανος για την ιστορία του και τιμά σήμερα τους ήρωες του. Όλους τους αγώνες μας τους κερδίσαμε ενωμένοι. 200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη, χωρίς  τα λάθη του  χθες. Χωρίς τον διχασμό που πληρώσαμε τόσο ακριβά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να  πάμε μπροστά. Ενωμένοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά».

ΚΚΕ: Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι το «παλιό» και «ξεπερασμένο» θα ηττηθεί χάρη στην πάλη των λαών

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι η ανάγκη πάντα γίνεται “Ιστορία”, ότι το “παλιό” και “ξεπερασμένο”, όσο ακλόνητο κι αν φαίνεται, θα ηττηθεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας».

«Αν η αστική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 γέννησε το ελληνικό αστικό κράτος, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στον 21ο αιώνα θα γεννήσει το νέο εργατικό κράτος, το οποίο θα πάψει -οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά- να συντηρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τους πόθους των εργαζομένων, τους πόθους της νεολαίας μας», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ελληνική Λύση: Χρόνια πολλά στους Έλληνες για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας και την 200ή επέτειο της Εθνεγερσίας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για τη σημερινή 200ή επέτειο της Επαναστάσεως του 1821 και τη σημερινή παρέλαση έχουμε δύο μηνύματα και μία παρατήρηση».

«Τα δύο μηνύματα αφορούν εχθρούς και φίλους. Το πρώτο μήνυμα αφορά τους φίλους συμμάχους οι οποίοι όπως και τότε έτσι και σήμερα συμπεριφέρονται προς την Τουρκία ιδιαίτερα θετικά έως και προκλητικά. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Τουρκία η οποία πρέπει να εγκαταλείψει τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνά τι έγινε το 1821, πριν 200 χρόνια και πως με τους Έλληνες ενωμένους και τις ελληνικές αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις μπορεί να επαναληφθεί και πάλι το «ποθούμενο» και οι Αλύτρωτες Πατρίδες, Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη να απελευθερωθούν όπως απελευθερώθηκε η χώρα μας το 1821. Η παρατήρηση αφορά την έλλειψη του κόσμου και του μηνύματος ομοψυχίας που έπρεπε να εκπέμψει η παρέλαση, με την ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που δεν επέτρεψε την παρουσία των Ελλήνων πολιτών», συνέχισε ο Κ. Βελόπουλος, για να καταλήξει ως εξής:

«Χρόνια πολλά στους Έλληνες για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας και την 200ή επέτειο της Εθνεγερσίας. Ζήτω Το Έθνος».

ΜέΡΑ25: Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζει: «Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στήσαμε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε σήμερα, 200 χρόνια μετά».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.