Σύνοδος κορυφής στη σκιά Brexit- Σειρά επαφών του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Στη σκιά του Brexit  συγκαλείται σήμερα  η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. μ Με κοινό μήνυμα ότι καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο δεν είναι εφικτή πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 προσέρχονται στις Βρυξέλλες Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι  επιδιώκοντας να δημιουργήσουν  εικόνας ενότητας ενώ συνεχίζονται οι πολιτικοί μετασεισμοί στη Βρετανία και η ανησυχία  στις αγορές.

Σειρά συναντήσεων έχει σήμερα ο πρωθυπουργός  στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας  να βρει εκείνα τα νήματα που θα κρατήσουν το ελληνικό ζήτημα ζωντανό στη μετά Brexit εποχή.
Οι επιλογές δεν είναι πολλές σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που κλυδωνίζεται και  δείχνει να  προχωρά  από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και συνοχής στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.  Ακόμη λιγότερες φαίνεται να είναι  οι δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας  στις εξελίξεις. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας και τις προσδοκίες  για απομείωση  του ελληνικού χρέους να απομακρύνονται  είναι και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου.

Στα πλαίσια αυτά η προσέγγιση με τους Ευρωσοσιαλιστές μοιάζει…μονόδρομος.  Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ έχουν προγραμματιστεί και συναντήσεις με εκπροσώπους των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, και εκπροσώπους των ευρωπαίων Πρασίνων.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή. Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.