Αυτά είναι τα εννέα άρθρα του Συντάγματος που αναθεωρούνται- Εκλογή ΠτΔ ακόμα και με λιγότερους των 151 ψήφους!

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και με λιγότερους από 151 ψήφους! Τα σημαντικότερα ζητήματα αφορούν την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και την ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.  

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν εννέα από τις προς συζήτηση αναθεωρητικές προτάσεις.

Το άρθρο 32 παράγραφος 4 που αποσυνδέει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και αναθεωρείται για πρώτη φορά. Στην προηγούμενη πλειοψηφία είχε λάβει 224 ψήφους και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 158 ναι, 139 όχι, 0 παρών.

Η πρόταση της ΝΔ ορίζει ότι: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην Τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου».

Με τη νέα διάταξη αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής ενώ η εκλογή του γίνεται με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία (δηλαδή με 151 ή και λιγότερες ψήφους).

Το άρθρο 54 παρ. 4 που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 160 ψήφους, ενώ σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 212 ναι, 84 όχι, 1 παρών

Το άρθρο 86 παρ. 3, που αφορά στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών. Η διάταξη στην προηγούμενη πλειοψηφία είχε λάβει 225 ψήφους και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 274 ναι,  όχι, 23 παρών.

Το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 173 ναι, 117 όχι, 1 παρών

Το άρθρο 68 παρ. 2, με το οποίο δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών. Από την προηγούμενη Βουλή, η συγκεκριμένη πρόταση έχει 247 ψήφους, ενώ σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 189 ναι, 94 όχι, 14 παρών

Το άρθρο 101α, το οποίο προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν: 158 ναι, 139 όχι, 0 παρών

Το άρθρο 73 για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Οι βουλευτές ψήφισαν: 254 ναι, 32 όχι, 11 παρών

Το Άρθρο 21 παρ 1, που αφορά στην συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι βουλευτές ψήφισαν: 190 ναι, 107 όχι, 0 παρών

Το άρθρο 96 παρ. 5, που αφορά τα στρατιωτικά δικαστήρια. Οι βουλευτές ψήφισαν: 189 ναι, 94 όχι, 14 παρών.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η υπερψήφιση των προτάσεων της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κυρίως αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Στην πρώτη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απαξίωση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού αυτός πια θα μπορεί να εκλέγεται ακόμη και από μια μειοψηφία στη Βουλή, πράγμα που του προσδίδει κομματικό μανδύα. 

Συγκεκριμένα πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε έως την ύστατη ώρα να αφήσει  η κυβέρνηση τα μικροκομματικά παιχνίδια και να υπερψηφίσει την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής ΠτΔ από τις πολιτικές εξελίξεις, ώστε να διασφαλιστούν ομαλοί κύκλοι τετραετούς διακυβέρνησης, δεν μπορεί όμως να συμφωνήσει στην απαξίωση του θεσμού του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η πρόταση της ΝΔ είναι ενδεικτική της αντίληψης που έχει για το κράτος και τους θεσμούς. Προτείνει ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μπορεί να εκλέγεται ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας. Δηλαδή να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με λιγότερες από 151 ψήφους και να είναι επί της ουσίας κομματάρχης της εκάστοτε πλειοψηφίας και του στερεί τη συνταγματική πρόβλεψη να είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Η ΝΔ υπερψήφισε στην προτείνουσα Βουλή διάταξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ρητά είχε δηλώσει ότι διαφωνεί, ως τέχνασμα για να υποστηρίξει στην παρούσα Βουλή μια εντελώς διαφορετική θέση. Μάλιστα, η υποκρισία της ΝΔ δεν σταματάει εδώ διότι η ρύθμιση, με την οποία διαφωνεί, μολονότι την υπερψήφισε στην προτείνουσα Βουλή, είναι αυτούσια αυτή που είχε καταθέσει το 2014, στο πλαίσιο της τότε δικής της πρότασης αναθεώρησης, με την υπογραφή όχι μόνο του τότε Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αλλά και του νυν Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Να υπάρχουν δηλαδή αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξεύρεσης αυξημένης πλειοψηφίας για έναν ΠτΔ, ώστε να εξασφαλίζεται η συναίνεση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό μετά από 6 φορές, η εκλογή να γίνεται απευθείας από τους πολίτες».

Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε μεν την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ότι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες, ωστόσο, αντιδρά στην καταψήφιση της διάταξης που πρότεινε και η οποία θα αποσαφήνιζε ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού αλλά επ’ ευκαιρία αυτών και άρα δεν μπορεί να έχει σύντομη παραγραφή. 

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την κατάργηση και αυτό να γίνει πράξη. «Η πρότασή μας καθαρή και κρυστάλλινη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε, «λέμε το αυτονόητο. Λέμε ότι τα αδικήματα των υπουργών πρέπει να παραγράφονται όπως όλων των υπολοίπων Ελλήνων μετά από 5, 15, 20 χρόνια. Ό,τι προβλέπει ο νόμος για όλους, όχι ειδικές παραγραφές». 

Αναφερόμενος στην ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Και σήμερα έχετε το θράσος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «απέναντι τους Έλληνες πολίτες να έρχεστε και να μας λέτε ότι αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, πήρε μίζες πριν από το 2015 δε θα διωχθεί γιατί τα αδικήματα του πηγαίνουν με τη παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί. Μας λέτε δηλαδή, ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς στη προηγούμενη διαδικασία της προτείνουσας Βουλής δε φέραμε μονάχα την αναθεώρηση του 86 αλλά και μια διευκρινιστική δήλωση, έχοντας την αίσθηση ότι θα τύχει της έγκρισης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας και μάλιστα δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση επ’ αυτού στο δημόσιο διάλογο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι κακώς το φέρνουμε.

Και το φέραμε για να είναι ξεκάθαρο ότι καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς δε θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν ώστε η δικαιοσύνη να μη σταματά τις έρευνες στο ’15, αλλά να μπορεί να πάει και πιο πίσω στο 2014,2012,2010 στο 2007 μέχρις ότου φτάνει ο χρόνος παραγραφής της κανονικής που ισχύει  για όλους τους Έλληνες και όχι αυτής της παρωδίας παραγραφής που βάλατε στο Σύνταγμα το 2001. Και τότε στα μουλωχτά αποφύγατε να το ψηφίσετε χωρίς να ανοίξετε μέτωπο με αυτή τη διευκρινιστική δήλωση». 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.