Συμφωνία των Πρεσπών:Την Παρασκευή η ψηφοφορία- Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

Παράταση της συζήτησης στη Βουλή επί της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον προεδρεύοντα  Σπύρο Λυκούδη, λόγω τεράστιου καταλόγου ομιλητών, η ψηφοφορία μετατίθεται για τις 14:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν εγγραφεί μαζικά στον κατάλογο  επιμηκύνοντας χρονικά τη συζήτηση και αναγκάζοντάς τους συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθούν αυτοί ώστε να μην «ξεχειλώσει» χρονικά η διαδικασία.

 

Δείτε Ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Όσον αφορά στη συζήτηση της Πέμπτης θα ολοκληρωθεί γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση διεξάγεται σε προεκλογικό κλίμα σε υψηλούς τόνους με μετωπική σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη. Ο Πάνος Καμμένος έχει σηκώσει τους τόνους, λέγοντας ότι οι Τσίπρας και Μητσοτάκης ξεπουλάνε από κοινού τη Μακεδονία.

Σημείο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αποτελεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό το αίτημα είναι επιτακτικό καθώς στο συγκεκριμένο κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

Ύστερα απο τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρουγκαλος κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το Σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ισχύει σήμερα, χώρος δηλαδή τις πρόσφατες τροποποιήσεις. Ο ίδιος υποστήριξε πως ειναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.

Κλείδωσε ο αριθμός των «151»

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει  τους 151 βουλευτές που θα τη στηρίξουν, με τη Νέα Δημοκρατία να δείχνει ότι τελικά δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής σε αντίθεση με το κλίμα που είχε καλλιεργήσει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στο παρασκήνιο και μέσω δημοσιευμάτων.Η Συμφωνία που αναδιάταξε το πολιτικό σκηνικό και επέφερε τριγμούς σε όλα τα κόμματα αναμένεται να ψηφιστεί απο 152 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά άλλους πέντε «πρόθυμους» βουλευτές. Από την δεξαμενή των ΑΝΕΛ έχει ήδη εξασφαλίσει την θετική ψήφο της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Από το Ποταμι έχει εξασφαλίσει την θετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος μάλιστα έδωσε και ψήφο εμπιστοσυνης στην κυβερνηση. Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία. 

Παρέμβαση Καραμαλή: Αδικαιολόγητη βιασύνη- Όφειλε η κυβέρνηση να αφουγκραστεί και να σεβαστεί τους πολίτες

Παρέμβαση έκανε εν όψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών με γραπτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα από την απόφαση του Βουκουρεστίου σχετικά με την ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη την κριτική που ασκεί η Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε» αναφέρει ο κ. Καραμανλής και συνεχίζει:

«Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα».

Και καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός: «Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας συγκέντρωση οργανώσεων του ΚΚΕ, της  ΛΑΕ και αντιπολεμικών συλλογικοτήτων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Δρακόντεια μέτρα έχει πάρει η ΕΛ.ΑΣ, με αστυνομικούς και κλούβες γύρω από το Κοινοβούλιο

Σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα  έχουν καλέσει το ΚΚΕ στις 18:30 στην Πλατεία Ελευθερίας και η Λαϊκή Ενότητα στις 18:00 έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην αμερικάνικη πρεσβεία και πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Στην ανακοίνωση της η ΛΑΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτήν την ώρα χρειάζεται ένα πάνδημο και δυνατό πατριωτικό, δημοκρατικό, αντιμνημονιακό, αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό ΟΧΙ σε μια Συμφωνία, η οποία βάζει την θηλιά του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας και των ΗΠΑ πιο σφικτά στο λαιμό της Ελλάδας, ενώ βάζει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, με ασπόδνυλες χώρες προτεκτοράτα, κάτω από την μπότα των πιο τυχοδιωκτικών και νεοψυχροπολεμικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού και μιας Δύσης που γνωρίζει μια συνεχή πορεία υποβάθμισης, εσωτερικών διαιρέσεων και ανεπίστρεπτων συγκρούσεων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ταυτόχρονα μια Συμφωνία που, παραδίδοντας την περιοχή μας στις Νατοϊκές ορέξεις, έρχεται να αναγνωρίσει επισήμως σε διεθνές επίπεδο και με την βούλα της Ελλάδας ”Μακεδονική” γλώσσα και ”Μακεδονική” εθνότητα, πράγματα που, επιπλέον, μπορεί να επιφέρουν και άσχημες εξελίξεις στο μέλλον και τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί ατυχώς να εξωραΐσει και να συγκαλύψει με τις τροπολογίες στο Σύνταγμα της γείτονος.

Διαβάστε ακόμη:

Σήμερα τα μεσάνυχτα η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα(Δείτε ζωντανά)

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.