Συμφωνία Βρούτση- τρόικας. Στην τελική ευθεία οι ανατροπές στο ασφαλιστικό

Οι νέες ανατροπές στα εργασιακά, που επικεντρώνονται στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, παραπέμφθηκαν για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση  την Παρασκευή υπήρξε  κατ΄ αρχήν συμφωνία όσον αφορά κυρίως την απενεργοποίηση των συνδικάτων και τον περιορισμό άσκησης του δικαιώματος της απεργίας. Επίσης , συμφωνήθηκε να εξεταστεί από τον Σεπτέμβριο νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, που θα προστεθεί στη μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Η μεγάλη ανησυχία των δανειστών, που υπογραμμίστηκε με σαφή τρόπο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορούσε την προετοιμασία – μελέτη για τις νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνουν ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διαρκή έλεγχο των οικονομικών τους υπό το πρίσμα της ρήτρας του «μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή του μόνιμου μηχανισμού που θα αυτοματοποιεί τις μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα έσοδα των Ταμείων.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση εστιάστηκε στις αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Ασφαλιστικό με την ενοποίηση των Ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου το αργότερο το φθινόπωρο να είναι έτοιμος ο νέος ασφαλιστικός νόμος που διαμορφώνεται τώρα μέσα από τη μελέτη του ΚΕΠΕ. Η ψήφισή του θα συνδυαστεί με την έναρξη εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού από την 1.1.2015, όπως περιγράφεται από τον πρώτο ασφαλιστικό νόμο, και θα περιλαμβάνει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης για όλους που δεν θα ξεπερνάει τα 360 ευρώ και τη λειτουργία του αναλογικού – ανταποδοτικού συστήματος.

Οι σχεδιασμοί για την ενοποίηση όλων των ταμείων, που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, φέρνουν μεγάλες ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων. Κυριότερη αλλαγή είναι η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει » Ελεύθερος Τύπος»  το Δημόσιο θα είναι κομμάτι του ΙΚΑ μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ανατρέπει τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 έτη. Ζητούμενο είναι αν θα δοθεί μεταβατικό διάστημα για όσους έχουν θεμελιώσει ήδη δικαίωμα με τα όσα ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ενοποιήσεις θα είναι διοικητικές και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάργηση διοικήσεων και επιτροπών.

Η ενοποίηση είναι ένας από τους όρους που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και περιγράφεται με τον όρο «recalibrating», δηλαδή επανεξέταση όρων και παραμέτρων.

Τα 4 σενάρια που επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ περιλαμβάνουν 3 ή 4 φορείς συνολικά ενώ υπάρχει και μια πρόταση για ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης και συνταξιοδότησης με επιμέρους διακριτούς τομείς από κάθε κλάδο.

Ένα από τα σχέδια για 3 Ταμεία θα περιλαμβάνει τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η συνένωση του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ και ένα κομμάτι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε ένα υπερταμείο επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κατεύθυνση που έχουν δώσει οι δανειστές είναι να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο ενοποιήσεων σε 3 ή 4 ταμεία αλλά με ημερομηνία λήξεως ώστε όλα τα ταμεία να ενοποιηθούν τελικά σε ένα. Ο ορίζοντας ενοποίησης είναι το τέλος του 2015 ή οι αρχές του 2016

www.avgi.gr, http://www.news.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.