Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση για συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

Η αίσθηση της κυβέρνησης είναι ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τόσο στο επίπεδο του EuroWorking Group, όσο και στις συνομιλίες στην Ομάδα των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να «είμαστε κοντά σε ενδιάμεση λύση, που θα συναφθεί μάλιστα σε σύντομο διάστημα», όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι τις 11 Μαΐου να έχει επικυρωθεί η σχετική συμφωνία, πιθανότατα και μέσω ενός εκτάκτου Eurogroup, το οποίο θα να έχει συγκληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, πριν δηλαδή την υποχρέωση της χώρας να πληρώσει δόση στο ΔΝΤ ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.  Παράλληλα η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αποφύγει το πάθημα της 20ής Φεβρουαρίου, οπότε έκλεισε συμφωνία – γέφυρα με τους δανειστές αρκούμενη σε προφορικές διαβεβαιώσεις τους για πιστωτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Διαμηνύει στους δανειστές ότι η συζητούμενη ενδιάμεση συμφωνία επί των ώριμων και συνομολογημένων μεταρρυθμίσεων δεν θα κλείσει από ελληνικής πλευράς αν οι ίδιοι προηγουμένως ή παραλλήλως δεν δεσμευτούν εγγράφως ότι θα αρθεί η χρηματοδοτική ασφυξία που έχει επιβληθεί στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδωσε το «περίγραμμα« του πολυνομοσχεδίου, αυτό δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης , με κύκλους της κυβέρνησης να αποσαφηνίζουν μάλιστα τους λόγους. Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, υπήρχε σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, ενώ η Αθήνα επιθυμεί να υπάρξει ένδειξη από τους εταίρους και τους θεσμούς ότι έχουν τη βούληση να επιδιώξουν λύση, τέτοια που να απελευθερώνει ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία.

Με τη φράση «είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο τις λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» συνόψισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο  Υπουργικό Συμβούλιο , το καλό κλίμα  μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αυτή η συμφωνία «θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει», επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ουδεμία μετατόπιση της κυβέρνησης από αυτές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπήρξε και από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνουν προσεκτικά βήματα τα επόμενα 24ωρα, ούτως ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Την ίδια ώρα, τόσο τα μηνύματα που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group, όσο και από το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ είναι θετικά όσον αφορά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και την οικονομική ανάσα της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα», κάτι που είχε ζητήσει εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση. 

Δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που ναι μεν αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ωστόσο τονίζει πως είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν έχουν φτάσει σε σημείο καμπής. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Παρασκευή (01/05) στην ολλανδική Βουλή πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις, προσθέτοντας ότι στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» αναφορικά με τη χώρα μας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια «γερή συμφωνία» με την Ελλάδα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες εντοπίζουν τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα.

Ειδικότερα το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics με τίτλο «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» και υπότιτλο «Η Επιτροπή απελευθερώνει 183 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία», σχολιάζει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες σε «θετική ατμόσφαιρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.