Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μηχανικών έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ με.. απρόοπτα

Ξανά στους δρόμους οι μηχανικοί για να αποτραπεί η παράλογη και  υπέρογκη (κατά 28%) αναδρομική αύξηση των εισφορών σε περίοδο σχεδόν καθολικής ανεργίας του κλάδου.  Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συγκέντρωση των μηχανικών έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ μετά από κάλεσμα της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών, της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΜΤ, του ΤΕΕ καθώς και πολλών άλλων φορέων.
Όπως αναφέρει η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ,  η  συγκέντρωση ήταν μαζικότερη της προηγούμενης με περίπου 500 συναδέλφους. Μετά την αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις αυξημένες εισφορές και την πραξικοπηματική ακύρωση της προηγούμενης (28/3) συνεδρίασης του ΔΣ και την πρωτοφανή παρουσία των ΜΑΤ στη συγκέντρωση μας επανήλθαμε για να απαιτήσουμε την ακύρωση των ληστρικών αυξήσεων.
Η κακή μέρα φάνηκε από νωρίς: πριν καν συγκεντρωθούμε πληροφορηθήκαμε ότι δεν ήταν πρώτο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση η αναστολή υλοποίησης των αυξήσεων, η ακύρωση των ειδοποιητηρίων και η αποστολή νέων με τις παλιές εισφορές αλλά το θέμα :»Είσπραξη Αναδρομικών εισφορών από παλαιούς και νέους ασφαλισμένους από 01/07/2011 (Ν.3986/11) – Είσπραξη Αναδρομικής Εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ από 01/01/2011 (Ν.3986/11)». Το θέμα με αυτή τη διατύπωση εισήχθει κατόπιν αιτήματος 5 μελών της ΔΕ του ΕΤΑΑ στις 2/4. Μετά από διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων δέχθηκαν οι «εκπρόσωποι μας» να προτείνουν την εισαγωγή προ ημερησίας διάταξης του θέματος της ακύρωσης των ειδοποιητηρίων.
Επιπρόσθετα ήρθε στη δημοσιότητα έγγραφο του Υπ. Εργασίας (με υπογραφή φαρδιά πλατιά του κου Βρούτση) το οποίο καλεί το ΕΤΑΑ να αποστείλει και να εισπράξει σύντομα και τα αναδρομικά (από 1/7/2011) ζητώντας επιπλεόν 80.000.000 € για το 2013 και 82.700.00 €  για το 2014. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τα παραπάνω αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης προς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ (το σχετικό έγγραφο θα το αναρτήσουμε αργότερα).
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 8 παρόντα μέλη από τα 13. 2 εκπρόσωποι των μηχανικών, ένας των γιατρών, ένας των οδοντιάτρων, μια συμβολαιογράφος, ένας συνταξιούχος, ένας νομικός και ο διορισμένος εγκάθετος της τρόϊκας νέος Πρόεδρος κος Σελλιανάκης. Οι προθέσεις του έγιναν φανερές από την αρχή όταν δεν επέτρεψε σε εκπροσώπους των συγκεντρωμένων να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση (το επέτρεψε τελικά μόνο στον πρόεδρο του ΤΕΕ). Με τα πολλά τέθηκε το θέμα μας προ ημερησίας διάταξης και μετά από απίστευτη καθυστέρηση αποφασίστηκε με ψήφους 5 υπέρ και 3 κατά να εισαχθεί τελικά προς συζήτηση. Τα 5 υπέρ ήταν οι 2 εκπρόσωποι των μηχανικών, η συμβολαιογράφος, ο συνταξιούχος και ο γιατρός.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος (και με επιπλεόν χρονοτριβές) και κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας (ΤΣΜΕΔΕ) για αναστολή των αυξήσεων μέχρι την εκδίκαση του ΣτΕ, εμφανίσθηκε και ο τρίτος εκπρόσωπος των μηχανικών, ο οποίος αν και έχει υποβάλλει την παραίτηση του παραμένει μέλος της διοίκησης, όπως φαίνεται ακόμα και αυτή τη στιγμή στο site του ΕΤΑΑ μια και δεν έχει ορισθεί ακόμα ο αντικαταστάτης του. Εκεί ακριβώς έγινε και το σημερινό πραξικόπημα του εγκάθετου και διορισμένου προέδρου, μια και δε δέχθηκε το μέλος του ΔΣ να συμμετάσχει στη συνεδρίαση. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη, ψήφισαν 4 υπέρ και 4 κατά της πρότασης μας μια και ο εκπρόσωπος των γιατρών (να τον χαίρονται οι γιατροί) δε στήριξε την αναστολή των αυξήσεων και με τη χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου δεν πάρθηκε η απόφαση. Αλήθεια οι φορείς των γιατρών και των δικηγόρων τι έχουν να πουν για τη στάση των εκπροσώπων τους.
Όπως ήταν φυσικό η συνεδρίαση διακόπηκε από τους συγκεντρωμένους οι οποίοι αφού περίμεναν υπομονετικά και με πολλές υποχωρήσεις επί 6 περίπου ώρες, μπήκαν στο χώρο της συνεδρίασης και περιποιήθηκαν φραστικά (και όχι μόνο) τον πρόεδρο και τους λοιπούς αποφασισμένους εγκάθετους να ρημάξουν εμάς, τις ζωές μας, το μέλλον μας. Μετά από αρκετή ώρα αντεγκλίσεων -και τη δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε- και κατόπιν συζήτησης, οι συγκεντρωμένοι αποχωρήσαμε συντεταγμένα και δώσαμε ραντεβου΄για την παρασκευή 5/4 στις 6:30 μμ στο ΤΕΕ για να συζητήσουμε στην ανοικτή συνέλευση μηχανικών το πως συνεχίζουμε.
Συγχωρείστε τυχόν παραλείψεις, η πίεση και ο χρόνος δε μας επιτρέπει κάτι καλύτερο, θα επανέλθουμε.
 Ο αγώνας συνεχίζεται…μέχρι τη νίκη. Ή εμείς…ή αυτοί.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.