Στο «Δεσμοί Αίματος» ο Χρυσός Αλέξανδρος του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης- Όλα τα βραβεία

Ο σκηνοθέτης Γκρίμουρ Χακόναρσον από την Ισλανδία ήταν ο μεγάλος νικητής του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καθώς απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ με την ταινία του «Δεσμοί Αίματος» (Rams – φωτογραφία άρθρου). Σε μία λιτή και δίκαιη τελετή απονομής, ο Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Η Γη και η Σκιά» του Σέσαρ Ασεβέδο από την Κολομβία, ενώ βραβεία κέρδισαν και οι ελληνικές ταινίες, «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα, «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, καθώς και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Στην τελετή απονομής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι.

Στις δέκα ημέρες που διήρκεσε το Φεστιβάλ – από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου – το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που όλες μαζί συνέθεσαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μωσαϊκό για τις νέες κινηματογραφίες παγκοσμίως. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέους σκηνοθέτες οι οποίοι δεν δίστασαν να αποτυπώσουν στην μεγάλη οθόνη τον προβληματισμό τους με τολμηρό και συχνά πυκνά αναζωογονητικό τρόπο.

Μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή, με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ πιστό στο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, φιλοξένησε τους θεατές στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος δεκαπέντε (15) ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες διεκδίκησαν τον Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία απονέμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα και το «Interruption» του Γιώργου Ζώη.

Διαβάστε επίσης:
Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Φέτος, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, με πρόεδρο τη Γαλλίδα παραγωγό Μισέλ Ρέι-Γαβρά, αποτελείται από τους: Κορνέλιου Πορουμπόιου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Τζέι Oυάισμπεργκ (κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος), Ελίζ Ζαλαντό (παραγωγός) και Ευθύμη Φιλίππου (σεναριογράφος, συγγραφέας).

Οι δεκαπέντε (15) ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ήταν οι εξής:

  • 600 μίλια / Γκαμπριέλ Ριπστάιν, Μεξικό
  • Interruption / Γιώργος Ζώης, Ελλάδα-Γαλλία-Κροατία
  • Silent / Γιώργος Γκικαπέππας , Ελλάδα
  • Από μακριά / Λορένσο Βίγας, Βενεζουέλα-Μεξικό
  • Γυάλινη χώρα / Τζέραρντ Μπάρετ, Ιρλανδία
  • Δεσμοί αίματος / Γκρίμουρ Χακόναρσον , Ισλανδία
  • Εύα Νόβα / Μάρκο Σκοπ, Σλοβακία
  • Ζωολογικός κήπος / Μίκα Μαγκί, Γερμανία-Ελλάδα-ΗΠΑ
  • Η γη και η σκιά / Σέσαρ Ασεβέδο, Κολομβία-Γαλλία-Ολλανδία-Χιλή-Βραζιλία
  • Κισσός / Τόλγκα Καρατσελίκ, Τουρκία-Γερμανία
  • Λευκοί άνθρωποι / Λίζα Ασάν, Σουηδία-Φινλανδία
  • Μια βαριά καρδιά / Τόμας Στούμπερ, Γερμανία
  • Μποξ / Φλορίν Σέρμπαν, Ρουμανία-Γαλλία-Γερμανία
  • Ο δρόμος για το Λα Πας / Φρανσίσκο Βαρόνε, Αργεντινή-Ολλανδία-Κατάρ
  • Σπουργίτια / Ρούναρ Ρούναρσον, Ισλανδία-Δανία-Κροατία

Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, απονεμήθηκε στην ταινία «Δεσμοί Αίματος» (Rams) του Γκρίμουρ Χακόναρσον (φωτογραφία).

Με τα πιο απλά υλικά, ο Ισλανδός σκηνοθέτης δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Δυο αδέλφια, που από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, ζουν σε διπλανές φάρμες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας. Ο κόσμος τους στρέφεται γύρω από τα πρόβατά τους. Όταν μια ασθένεια προσβάλλει ένα κριάρι, ο φόβος απλώνεται σ’ όλη την περιοχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες, στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τον παράγοντα «ζωή».

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, απονεμήθηκε στην ταινία, «Η Γη και η Σκιά» του Σέσαρ Ασεβέδο. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, με ρεαλισμό και συμβολισμούς, αφηγείται μια ιστορία απλή για τη σύγχρονη κολομβιανή κοινωνία.

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Χάλκινος Αλέξανδρος, απονεμήθηκε στην ταινία, «Ο Δρόμος για το Λα Πας» (Camino a La Paz) του Φρανσίσκο Βαρόνε. O Αργεντίνος σκηνοθέτης, αφηγείται το ταξίδι ενός ηλικιωμένου μουσουλμάνου που ζητά από έναν «ερασιτέχνη ταξιτζή» να τον οδηγήσει με το παλιό Πεζώ 505 του, από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Λα Πας, απ’ όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει ως την Μέκκα. Το φιλμ διανύει χιλιάδες μίλια στην οθόνη και περίπου άλλα τόσα γράφει το συναισθηματικό κοντέρ μας βλέποντας αυτή την τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη ιστορία, μ’ ένα αγαπημένο μουσικό σκορ να συνοδεύει μαγικά τον θεατή.

Αναλυτικά τα Βραβεία του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης:

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος –  Θόδωρος Αγγελόπουλος απονέμεται στην ταινία:
ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ / HRUTAR / RAMS, Γκρίμουρ Χακόναρσον / Grimur Hakonarson, Ισλανδία, 2015, 93΄

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE,  Σέσαρ Ασεβέδο /Cesar Acevedo, Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία, 2015, 97΄

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής– Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑ ΠΑΣ / CAMINO A LA PAZ / ROAD TO LA PAZ, Φρανσίσκο Βαρόνε / Francisco Varone, Αργεντινή, Ολλανδία, Κατάρ, 2015, 92΄ (φωτογραφία)

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Γκαμπριέλ Ριπστάιν / Gabriel Ripstein
Για την ταινία:
600 ΜΙΛΙΑ / 600 MILLAS / 600 MILES, Μεξικό, 2014, 85΄

Βραβείο Σεναρίου στον:
Λορένσο Βίγας / Lorenzο Vigas
Για το σενάριο της ταινίας:
ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLA / FROM AFAR, Λορένσο Βίγας / Lorenzο Vigas, Βενεζουέλα, Μεξικό, 2015, 93΄

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Ντέβον Κέλερ / Devon Keller
για την ερμηνεία της στην ταινία:
ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ / PETTING ZOO, Μάικα Μαγκί / Micah Magee, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, 2015, 93΄

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Αλφρέδο Κάστρο /Alfredo Castro
για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLA / FROM AFAR, Λορένσο Βίγας/ Lorenzo Vigas, Βενεζουέλα Μεξικό, 2015, 93΄

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:
ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ / SPARROWS, Ρούναρ Ρούναρσον /Runar Runarsson (σκηνοθεσία), Σοφία Όλσον / Sophia Olsson (φωτογραφία), Ισλανδία, Δανία, Κροατία, 2015, 99΄

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) 
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Στίβεν Γέιτς, Πρόεδρος (Μ. Βρετανία),  Γιάνκα Μπαρκόσι (Ουγγαρία) και Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα) Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
SILENT, Γιώργος Γκικαπέππας, Ελλάδα, 2015, 90΄ (φωτογραφία)

Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:
ΚΑΥΣΩΝΑΣ/BLIND SUN, Τζόις Α. Νασαουάτι, Ελλάδα, Γαλλία, 2015, 88’

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45/WEDNESDAY 04:45, Αλέξης Αλεξίου, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, 2015, 116’

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE, Σέσαρ Ασεβέδο / Cesar Acevedo, Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία, 2015, 97΄

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE, Σέσαρ Ασεβέδο / Cesar Acevedo, Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία, 2015, 97΄

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται εξ’ ημισείας στις ταινίες:
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ/SPRING AWAKENING, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ελλάδα, 2015, 89’ Και
CHEVALIER, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ελλάδα, 2015, 99’

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΑΤΙΘΑΣΕΣ/MUSTANG,  Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν / Deniz Gamze Erguven, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Κατάρ, 2015, 94’

Διαβάστε επίσης:
Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΕΓΩ, Ο ΕΡΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ / ME AND EARL AND THE DYING GIRL, Αλφόνσο Γκόμεζ- Ρεχόν / Alfonso Gomez-Rejon, ΗΠΑ, 2015, 104΄

Μετά την απονομή των Βραβείων του Φεστιβάλ, ακολούθησε η προβολή της νέας δημιουργίας του Αρνό Ντεπλεσέν, «My Golden Days». Ο Γάλλος σκηνοθέτης, που έδωσε το παρών στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, απέσπασε με το νέο του φιλμ, το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Διαβάστε επίσης:
Με το «My Golden Days» ρίχνει αυλαία το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξήχθη από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. ΤοTvxs.gr ήταν και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας προσπαθώντας να μεταφέρει καθημερινά λίγη από την κινηματογραφική μαγεία σ’ ένα Φεστιβάλ γιορτή της Έβδομης Τέχνης.

*Οι φωτογραφίες του άρθρου, είναι από τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλκαι από το Motion Team.

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.