Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους- Συντονίζονται τα μπλόκα της Θεσσαλίας

Κλιμακώνουν και στην Ελλάδα – τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, που έχουν βγει με τα τρακτέρ στους δρόμους κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας  ζητώντας να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Τα μπλόκα των αγροτών πυκνώνουν σε αρκετές περιοχές και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει συναγερμός για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να «κοπεί» στη μέση η χώρα.

Λάρισα: Μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην κεντρική πλατεία

Mαζική συγκέντρωση πραγματοποιούν  σήμερα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους. Σε μια συμβολική κίνηση  έριξαν στην πλτεία  αρκετά λίτρα γάλα.  Η χθεσινή «απόβαση» των αγροτών που έγινε με περισσότερα από 150 τρακτέρ στην πόλη της Λάρισας ήταν ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, με το 24ωρο συλλαλητήριο να ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι.

Στο πλευρό τους εκφράζοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους βρίσκονται εργατικά σωματεία και φορείς, ενώσεις ΕΒΕ, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, επιτροπές αγώνα πλημμυροπαθών κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση του αγροτικού συλλαλητηρίου, τα τρακτέρ θα πάρουν τον δρόμο προς τον Πλατύκαμπο, εκεί όπου στον κόμβο και δίπλα από την Εθνική Οδό βρίσκονται οχήματα από την περασμένη Τετάρτη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλόκο που θα απαρτίζεται από οχήματα από όλη την Π.Ε. Λάρισας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί και να ξεπεράσουν τα 500 τρακτέρ.

Με τα μπλόκα  στη Θεσσαλία να παραμένουν μαχητικά και να ενισχύονται καθημερινά η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει και τα υπόλοιπα μπλόκα που  έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου  Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας  και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη  συντονισμού την Τρίτη 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας, προκειμένου να γίνουν βήματα συντονισμού και κλιμάκωσης του δίκαιου αγώνα επιβίωσης. 

Με τα μπλόκα  στη Θεσσαλία να παραμένουν μαχητικά και να ενισχύονται καθημερινά η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει και τα υπόλοιπα μπλόκα που  έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου  Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας  και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη  συντονισμού την Τρίτη 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας.

Νέα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα, νέο μπλόκο έστησαν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας στον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας.

Σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται πως «τα προβλήματα είναι αυτά που μας βγάζουν στο δρόμο. Ο Αγώνας των Αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της Κοινωνίας και μας αφορά όλους. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας όπως οι συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές και με Αγροτικούς Συλλόγους της Καστοριάς, όπως και με την πανελλήνια επιτροπή μπλόκων, στην προοπτική να προστεθούν δυνάμεις και από τις γύρω περιοχές.

Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης: στην περιοχή Κοίλα της Κοζάνης, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Μυρσίνα Γρεβενών, στη Θεσσαλονίκη, στην Επανομή, στη Θέρμη, στο δημαρχείο Χαλκηδόνας και το δέκατο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης -Καβάλας, στην είσοδο της πόλης της Νάουσας, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στην Εθνική οδό Άρτας-Πρέβεζας, στο Βόλο, κ.ά.

Η σύσκεψη στου Μαξίμου

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική  σύσκεψη, όπου έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις.

«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» σημειώνεται από την κυβέρνηση, ενώ επισημαίνεται πως «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά». Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως είναι κρίσιμο να τρέξει η καταβολή των αποζημιώσεων και εκεί θα είναι εστιασμένη η προσοχή το επόμενο διάστημα.

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε και μία συνολική επισκόπηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή  η οποία θα προβλέπει την πλήρη αναστολή για δύο χρόνια πληρωμών ηλεκτρικού ρεύματος, για όσους αγρότες επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ.  Η τροπολογία θα προβλέπει επίσης, πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, νέων και παλαιών, με μηδενικό επιτόκιο.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι παγώνουν οι πληρωμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους πληγέντες αγρότες, πάροχοι προχώρησαν σε διακοπές ρεύματος, προκαλώντας την οργή των πληγέντων.

Ωστόσο όπως φαίνεται από διαρροές κυβερνητικών πηγών, επί της ουσίας, εκτός  του κόστους του  ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει άλλα μέτρα.

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.