Στον Εισαγγελέα η υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού Αλβανού στο Τ.Α. Πατησίων

Ερωτήματα γεννά ο θάνατος 29χρονου πρώην κρατούμενου από την Αλβανία,  μετά το καθιερωμένο μηνιαίο «παρών» που ήταν υποχρεωμένος να δώσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής των Άνω Πατησίων. Ο Pellumb Marinkolaj  φέρεται σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ να έπεσε από το δεύτερο όροφο του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων στις 3-8-2016  και άφησε την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Marinkolaj είχε αποφυλακιστεί πριν από τέσσερις μήνες από τις Ελληνικές φυλακές, μετά την οκταετή ποινή που εξέτισε για κλοπή.  Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας  όταν πήγε να δώσει παρών «του ανακοινώθηκε πως εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του. Όταν πληροφορήθηκε ότι θα συλληφθεί,  έτρεξε στον διάδρομο, βγήκε στο μπαλκόνι και έπεσε από τον δεύτερο όροφο κτιρίου. Αναπάντητο μένει προς το παρόν το ερώτημα πώς κάποιος ο οποίος επρόκειτο να συλληφθεί άρχισε να τρέχει μέσα σε ένα Τμήμα χωρίς να καταφέρουν οι αστυνομικοί να τον σταματήσουν ή να τον ακινητοποιήσουν.

Τα Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ωστόσο μια εντελώς διαφορετική πλευρά. Σύμφωνα με το Realiteti Shkoder News, ο Marinkolaj βασανίστηκε μέχρι θανάτου στο Αστυνομικό Τμήμα των Πατησίων. Μετά τον θάνατο του και αφού δεν ενημέρωθηκαν οι συγγενείς ή η Αλβανική Πρεσβεία όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η οικογένεια του άρχισε να τον ψάχνει, αφού μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν καθημερινή επικοινωνία.

Mε ανάρτηση του στο Facebook, o Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σχολίασε το θάνατο του 29χρονου γράφοντας πως «Η Κυβέρνηση της Αλβανίας παρακολουθεί τις εξελίξεις βήμα προς βήμα» και τόνισε πως «Η Αλβανική πρεσβεία στην Ελλάδα, έχει ζητήσει από την Ελληνική πλευρά την άμεση συνεργασία όλων των αρχών». Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας στην ίδια ανάρτηση ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έχει ζητήσει από τις Ελληνικές αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα με διαφάνεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τα Διεθνή πρότυπα.

Το θέμα τείνει να πάρει Διεθνής διαστάσεις, καθώς το Αλβανικό τμήμα της διεθνούς ομοσπονδίας του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Δελτίο Τύπου που μοίρασε χθες στα Αλβανικά Μέσα ενημέρωσης αντέδρασε έντονα στον θάνατο του 29χρονου.

Τη διοικητική διερεύνηση της  υπόθεσης  του θανάσιμου τραυματισμού του Αλβανού υπηκόου διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα σε αλβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργήθηκε προανάκριση, το υλικό της οποίας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 11-08-2016, αναμενομένης της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών στις 4-08-2016 απέστειλε έγγραφο στην Πρεσβεία της Αλβανίας για το περιστατικό, προκειμένου να αναζητηθούν και να ενημερωθούν οι συγγενείς του θανόντος.

http://www.vice.com

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.