Στις 21 Μαΐου οι εθνικές εκλογές- Ο οδικός χάρτης μέχρι την κάλπη

Tην ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου» είπε ο πρωθυπουργός , προβάλλοντας ξανά τα σενάρια περί ακυβερνησίας  λόγω απλής  αναλογικής. «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Ισχυρίστηκε ότι «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει».

Ο οδικός χάρτης μέχρι τις εκλογές

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ήδη επισήμως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,   Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ημερομηνία των εκλογών προκειμένου να δρομολογηθούν επισήμως οι εξελίξεις.

Σε ότι αφορά τα περαιτέρω βήματα:

  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πότε θα κλείσει η Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως θα προωθηθούν νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτό το αργότερο ως την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου. Βάσει του Συντάγματος πάντως η επίσημη θυροκόλληση της διάλυσης της Βουλής μπορεί να γίνει το αργότερο μέχρι τις 28 Απριλίου.
  • Σημειώνεται ότι ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών και έτσι, δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη. Παράλληλα, αλλαγή θα υπάρξει και στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Γιάννη Οικονόμου να αντικαθίσταται
  • Το αργότερο έως τις 2 Μαϊου το κάθε κόμμα θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες νωρίτερα κάθε πολιτικός σχηματισμός -στις 30 Απριλίου- θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του. Στις 5 Μαΐου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει επισήμως τους συνδυασμούς.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο οποίος θα έχει περιθώριο τριών ημερών -το περισσότερο- για τις διερευνητικές εκλογές. Εφόσον δεν τα καταφέρει η εντολή θα πάει στον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος και εφόσον δεν τα καταφέρει ούτε αυτός, θα παραλάβει την εντολή ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος στις εκλογές
  • Aν oι διερευνητικές εντoλές δεν τελεσφoρήσoυν, o Πρόεδρoς της Δημoκρατίας καλεί τoυς αρχηγoύς των κoμμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμoύ Kυβέρνησης πoυ να έχει την εμπιστoσύνη της Βoυλής, επιδιώκει τo σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βoυλής για τη διενέργεια εκλoγών και σε περίπτωση απoτυχίας αναθέτει στoν Πρόεδρo τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ή τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ τo σχηματισμό Kυβέρνησης, όσo τo δυνατόν ευρύτερης απoδoχής, για να διενεργήσει εκλoγές, και διαλύει τη Βoυλή.

Η πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή δεύτερων εκλογών -εφόσον απαιτηθούν και με βάση τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός- είναι η 2α Ιουλίου. Οι νέες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 από την ΝΔ και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/news/ellada/ekloges-2023-o-odikos-xartis-pros-tis-kalpes-tis-21is-maioy-ti-orizei-syntagma-se-peript

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.