Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017- Τι προβλέπει

Mε προβλεπόμενο πλεόνασμα κοντά στο 2% – δηλαδή, με ισχυρή απόσταση ασφαλείας από τον περίφημο «κόφτη» – και με τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,7% κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017

Το προσχέδιο υπερκαλύπτει τις προβλέψεις του Μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξουδετερώνει πλήρως την απειλή ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη δημοσίων δαπανών.

Συγκεκριμένα, το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και 1,75% για το 2017. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για εφέτος και 1,9% το 2017.

Σε ό,τι αφορά την προαναγγελλόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη, η πρόβλεψη εξακολουθεί να δίνει 0,3% φέτος και ισχυρή ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, πάντως, δεν θα συνοδεύεται από το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες λόγω της διαφωνίας κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018.

Το Μνημόνιο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα σταθερά στο 3,5% κατ’ έτος μετά το 2018, ωστόσο η Αθήνα πιέζει για να κατέβει ο πήχης στο 2% με 2,5%.

Οι δε τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως, ακριβώς επειδή παραμένει ανοιχτό το θέμα των πλεονασμάτων, είναι πιθανό η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου να μετατεθεί στο 2017 προκειμένου να έχει αποσαφηνιστεί έως τότε το τοπίο ως προς τη λύση για το χρέος και ως προς τα πλεονάσματα. 

Το προσχέδιο θα προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ποσού 670 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεκταθεί από την 1.1.2017 σε όλους τους νομούς της χώρας και θα καλύψει συνολικά 267.000 αδύναμα νοικοκυριά.

http://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.