Στη Βουλή η «μάχη» για τις υποκλοπές υπό το βάρος των επίσημων στοιχείων

Στη Βουλή μεταφέρεται η σφοδρή σύγκρουση για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών μετά το χθεσινό μπαράζ εξελίξεων με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στην Κρήτη και με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να καταθέσει πρότασης δυσπιστίας. 

Πανικόβλητη η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχτηκε την ενοχή της και ότι τα στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι αληθινά, αφού ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ανοίκεια επίθεση στον πρόεδρο της Αρχής Χρήστο Ράμμο είπε ότι αυτός έχει «προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, χαρακτήρισε «βαρύ ατόπημα, θεσμικό και πολιτικό» την αποστολή των αποτελεσμάτων της έρευνας της Αρχής για παρακολουθήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει σήμερα παρέμβαση στο κοινοβούλιο φέρνοντας το Μαξίμου αντιμέτωπο με τις ευθύνες τους, παρουσιάζοντας τα ονόματα όσων τεκμηριωμένα κατά την ΑΔΑΕ βρέθηκαν στον κοριό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Χθες ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού υπό το φως των νέων, επίσημων πλέον, αποκαλύψεων και αφού είχε στα χέρια του τον φάκελο με τα στοιχεία, και τόνισε πως η ΕΥΠ, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έντονες ήταν αντιδράσεις κι από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ενημέρωσή τους από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά το Σώμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως  ο πρωθυπουργός έχει «δύο υποχρεώσεις: «Να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια και να προκαλέσει την ενημέρωση της Επιτροπής». «Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουστούμπας, ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπ’ όψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών.  «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ζήτησε επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα όπως εκ του νόμου οφείλει και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντί λοιπόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η Κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή».

Σημειώνεται ότι χθες η PEGA, η επιτροπή για τα παράνομα κατασκοπευτικά λογισμικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε εκτάκτως για ακρόαση τον κ. Ράμμο και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκο, ενώ προχώρησε σε δέκα συστάσεις προς την Ελλάδα ζητώντας, μεταξύ άλλων, προστασία της ΑΔΑΕ και του προέδρου αλλά και ευρύτερα ελεύθερο και ανεμπόδιστο έλεγχο του σκανδάλου.

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.