Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Γιάννης Πανούσης – Οι δηλώσεις του – Τι απαντά η Κυβέρνηση

«Το κράτος δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματα και ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε τα στοιχεία που λέει πως έχει και έκανε λόγο για «παρακράτος».

Εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Πανούσης δήλωσε «κατέθεσα το σύνολο των στοιχείων. Η δικιά μου άποψη είναι ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αλλά αυτό θα το δει η δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ονόματα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε «προφανώς» και συμπλήρωσε ότι «το ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του και ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης να προστατεύσει τα δικαιώματα από τα δικαιώματα από οποιαδήποτε μορφή παρακράτους».

Τον κάλεσε και η εισαγγελέας Διαφθοράς

Εκτός από τα στοιχεία που κατέθεσε, ο Γιάννης Πανούσης έχει κληθεί να καταθέσει και από την Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για ζητήματα διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως είναι γνωστό εδώ και μήνες η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς υπό την εποπτεία της επικεφαλής του θεσμού εισαγγελέως Ελένης Ράικου διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα καταγγελιών που αφοροούν σε φαινόμενα διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία Θέμα που έθιξε στις πρόσφατες δηλώσεις του  ενώ παράλληλα έκανε λόγο για απειλές που δέχεται από συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Το είχε προαναγγείλει

Για την πρόθεσή του να βρεθεί στον Άρειο Πάγο είχε ενημερώσει από το βράδυ της Κυριακής ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Βασίλη Αλεξανδρή, στον Άρειο Πάγο για να δώσει τα στοιχεία που έχει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και ρώτησε τον κ. Πανούση εάν χρειάζεται ενίσχυση της ασφάλειάς του.

Σημειωτέον ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Πανούση έδωσαν το… έναυσμα για μια ακόμη πολιτική αντιπαράθεση. τη συνέντευξη του πρώην υπουργού έχει αντιδράσει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγές της κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρουν ότι οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και καλούν τον Γιάννη Πανούση να τις καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

«Οι καταγγελίες που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στην Δικαιοσύνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Επίσης, σημείωναν πως «η συνεχής ανακύκλωση δηλώσεων για το ίδιο θέμα, από τον κ. Πανούση στα ΜΜΕ, δεν έχει κανένα νόημα. Οι καταγγελίες γίνονται στην Δικαιοσύνη και όχι στα συγκροτήματα Τύπου».

«Πολιτικοί με τρομοκράτες με απειλούν»

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», έκανε λόγο για σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης υποστηρίζοντας ότι πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν τη ζωή του.

Ο Γιάννης Πανούσης φέρεται να λέει «Έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί ξέρουν ότι ξέρω… Το ερώτημα είναι ως που μπορεί να φτάσουν Εγώ πάντως τους ξέρω ονομαστικά».

Πρόκειται για «αστυνομικό διήγημα» όπως το χαρακτήρισε, ένα κείμενο εννέα σελίδων, όπου καταγράφονται απειλές και γεγονότα από την επτάμηνη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Περιλαμβάνει «τι έχει γίνει με την τρομοκρατία, που υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία, και με ποιον τρόπο αυτοί οι πολιτικοί απειλούν εμένα. Γιατί απειλούν τη ζωή μου».

Τελικά, ο κ. Πανούσης -όπως αποδεικνύεται- ανακυκλώνει στο «Πρώτο Θέμα» και στα διηγήματά του αυτό που είχε πει στη Real στις 20 Ιουνίου του 2015. Ότι, δηλαδή,

Λένε οι τύποι που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, οι δουλέμποροι, »σε τέσσερις μήνες θα έχουμε διώξει τον Πανούση εσωκομματικά» – αυτά είναι καταγεγραμμένα, δεν έχουν βγει από το μυαλό μου

Τότε, βέβαια, μια που δεν υπήρχε ακόμα το νέο -υπό κυκλοφορία-βιβλίο, δεν είχε δοθεί σημασία από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση στους ισχυρισμούς του. 

Οι αναρχικοί που είχαν κυκλοφορήσει την αφίσα που απεικόνιζε τον Γιάννη Πανούση προσομοιάζοντάς τον με τον Νίκο Δένδια είχαν απαντήσει με κείμενο στις καταγγελίες του Γ. Πανούση περί στοχοποίησης του στις 13/6/2015. 
Για το σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του καθηγητή Γιάννη Πανούση
{…} Οσο για τον ίδιο τον Πανούση πρόκειται για έναν επιφανειακά έξυπνο, φιλόδοξο και ψωνισμένο ακαδημαϊκό με  την αιώνια αυταπάτη του είδους του ότι αποτελεί μέλος μιας ελίτ, μιας μορφής πνευματικής ηγεσίας που αργά η γρήγορα οφείλει να μετουσιωθεί και σε πολιτική ηγεσία. Χαμαιλέοντας, οπορτουνιστής, βρήκε στον Σύριζα και στην ανάγκη του να καθησυχάσει το βαθύ κράτος, μια ευκαιρία να χωθεί επιτέλους στο κράτος. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την απέλπιδα προσπάθεια της προηγούμενης κλίκας εξουσίας (νταβατζήδες των ΜΜΕ, ποταμισιους αχυρανθρωπους, Κοτζαμάνηδες φιλελεύθερους της ΝΔ, ΠΑΣΟΚικά παράσιτα) αλλά και της δεξιάς πτερυγας του Σύριζα να δημιουργήσουν ένα δεξιό πόλο στο κυβερνών κόμμα, τοτε έχουμε την προσφατη αποπειρα να δημιουργηθεί η εικόνα συνομωσίας κατά του Πανούση ως πιθανού εκφραστή/αρχηγού αυτού του πόλου. Και δεν θα δίναμε σημασία στις βλακείες αν δεν μας ενέπλεκαν.

Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: στόχος της αφίσας μας δεν ήταν ο Πανούσης: ήταν ο Σύριζα ήταν να αναδείξουμε την ομαλή και αδιατάρακτη συνέχεια του κράτους, την αδιατάρακτη συνέχεια των συμφερόντων της αστικής τάξης που όλοι τους υπηρετούν, ίσως άλλες κλίκες το κάθε κόμμα, αλλά την ίδια τάξη» 

Τι απαντά η Κυβέρνηση

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ο οποίος είχε κάνει λόγο για σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία.

«Οι καταγγελίες, που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στη Δικαιοσύνη.» Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Μαξίμου αναφέρει: «Η συνεχής ανακύκλωση δηλώσεων για το ίδιο θέμα, από τον κ. Πανούση στα ΜΜΕ, δεν έχει κανένα νόημα. Οι καταγγελίες γίνονται στην Δικαιοσύνη και όχι στα συγκροτήματα Τύπου»

Ν.Δ.: Πολύ σοβαρές σκιές

Τον πρωθυπουργό και τη Δικαιοσύνη βάζει στο κάδρο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις Πανούση στο «Πρώτο Θέμα».

«Τα όσα καταγγέλλει σήμερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης για σχέσεις πολιτικών με τρομοκράτες για την κατάσταση στις φυλακές, αλλά και την Αστυνομία, αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές. Ο Πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην υπουργού» αναφέρει χαρακτηριστικά η Συγγρού.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητούν παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ζητώντας παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Από την Χαριλάου Τρικούπη τονίζεται ότι «Οι Εισαγγελικές Αρχές οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν αυτεπάγγελτα την αλήθεια των ισχυρισμών του πρώην αναπληρωτή Υπουργού και σε περίπτωση που ευσταθούν να παραπέμψουν τους υπαιτίους στη δικαιοσύνη». 

«Η διάχυση μιας θολής υποψίας πολιτικοοικονομικών σκανδάλων με φόντο την τρομοκρατία βλάπτει τη λειτουργία της Δημοκρατίας και οπωσδήποτε αυτή η αχλύ δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει με μυθιστορηματικές διηγήσεις. Χρειάζεται να παρέμβει η δικαιοσύνη αλλά παράλληλα οφείλουν να τοποθετηθούν η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για το περιεχόμενο των καταγγελιών Πανούση» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Το Ποτάμι χαρακτηρίζει «συνταρακτικές» τις αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση σημειώνοντας ότι όταν ήταν υπουργός ήταν στόχος συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει, ακόμη, λόγο για «μείζον θέμα» και καλεί τη Δικαιοσύνη να παρέμβει.

«Διαβάζοντας τα όσα αποκαλύπτει ο κ.Πανούσης αναρωτιέσαι αν ζεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα ή σε χώρα που κάνουν κουμάντο μαφίες. Θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Καλούμε τον κ.Τσίπρα να πάρει θέση για όσα καταμαρτυρούνται και αφορούν τον ίδιο και στελέχη της κυβέρνησης του» σημειώνει το Ποτάμι.

«Με φόντο τις δηλώσεις Πανούση…»

Τα όσα «αποκαλύπτει» ο Γιάννης Πανούσης στο «Πρώτο Θέμα» προκάλεσαν και την αντίδραση της  Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Με κείμενο που αναρτήθηκε στο indymedia μιλούν για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στηλιτεύουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά το κείμενο: 

«Στις 6 Νοεμβρίου είχε καλεστεί από το δικαστήριο για την υπόθεση Χαλανδρίου (Σ.Π.Φ.) εμπρησμών (FAI)  και 5 ληστειών τραπεζών, ως μάρτυρας του αναρχικού συντρόφου της Σ.Π.Φ. Γεράσιμου Τσάκαλου , ο κρατούμενος Ντούσκο Φάμπιο. Ο Ντούσκο μετήχθη από τις φυλακές Τρικάλων, που κρατούνταν, στις 5 Νοεμβρίου στις φυλάκές Κορυδαλλού. Δύο ώρες μετά τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα στην Γ πτέρυγα «εμφανίστηκε» εκτάκτως χαρτί από την ελληνική αστυνομία που με εντολή εισαγγελέα εφετών έδινε οδηγίες για τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ και φύλαξή του εκεί λόγω « επικινδυνότητας»…Τελικά μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών και την επόμενη μέρα στις 7 το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Διατυπώθηκε αίτημα στην δίκη να καταθέσει στην επόμενη συνεδρία, λόγω των συνεχών και εξοντωτικών του μεταγωγών, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. Ο Ντούσκο δήλωσε στο δικαστήριο ότι είναι περήφανος για την φιλία του με τους Πυρήνες της Φωτιάς και αποχώρησε…

Λίγους μήνες μετά από τη μαζική απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ειδικές συνθήκες κράτησης, απομόνωσης μέχρι και αιφνιδιαστικές απαγωγές-μεταγωγές κρατουμένων προς τη ΓΑΔΑ και το Μεταγωγών. Με λίγα λόγια καταργήθηκε ο ειδικός χώρος Γ΄ στις φυλακές του Δομοκού, όμως το νομοσχέδιο για τις φυλακές  τύπου Γ΄ στην πλειοψηφία των άρθρων εξακολουθεί να ισχύει (βλέπε φύλαξη κρατουμένων σε αστυνομικά κτίρια με σκοπό την απομόνωσή τους από άλλους κρατούμενους).

Κι όλα αυτά με φόντο τις νέες προκλητικές δηλώσεις Πανούση για σχέσεις «τρομοκρατών»- πολιτικών που δήθεν «αποσκοπούν στην ηθική και φυσική του εξόντωση». Η δημοσιογραφική διαχείριση της φαιδρότητας των λεγομένων Πανούση σε συνδυασμό με τις αστυνομικο-δικαστικές απαγωγές- μεταγωγές κρατουμένων, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα κατασταλτικά πειράματα που γίνονται στις πλάτες των κρατουμένων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το νέο αυστηροποιημένο εσωτερικό μοντέλο διαχείρισης των φυλακών Κορυδαλλού. (Επιπλέον εσωτερικές απαγορεύσεις στην καθημερινότητα των κρατουμένων), καθώς και η αποσιώπηση της μεγάλης κινητοποίησης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες τόσο στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού όσο και στις γυναικείες …

Οι τοίχοι των φυλακών δεν κρύβουν την ασχήμια τους
Οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους
Νίκη στον αγώνα τους
Να σταματήσουν οι εκδικητικές μεταγωγές- απαγωγές.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους    

Υ.Γ. Τις στιγμές που γραφόταν αυτό το κείμενο, πληροφορηθήκαμε πως απορρίφτηκε η αίτηση της Εύης Στατήρη για άρση των φασιστικών περιοριστικών όρων που της έχουν επιβληθεί…
Το σιδερένιο φασιστικό κράτος της αριστερής απόχρωσης του Σύριζα , συνεχίζει να επελαύνει…»

Βαρεμένος: Το θρίλερ Πανούση σβήνει από τον χάρτη τον Τζέιμς Μποντ

«Είναι μεγάλο θρίλερ αυτό. Επισκιάζει το νέο Τζέιμς Μποντ κατά πολύ. Τον σβήνει από τον χάρτη. Γιατί τα έχει όλα μέσα. Μόνο μεσαιωνική στοά δεν έχει. Τρομοκρατία, πολιτικούς…», ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, για τις καταγγελίες Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του και σχέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κρατούμενους για τρομοκρατία.

Συνεχίζοντας σε σκωπτικό τόνο, ο Γιώργος Bαρεμένος αναρωτήθηκε μιλώντας στο MEGA γιατί οι καταγγελίες αυτές δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας όσο ο κ. Πανούσης ήταν υπουργός, ενώ έκανε λόγο για «χορό των πρώην» υπουργών.

«Έχω δει πολλούς πρώην υπουργούς, οι οποίοι όσο ήταν υπουργοί -και δεν λέω καμιά προσωπική αιχμή για τον κύριο Πανούση τώρα- γιατί είναι κι άλλοι στον χορό των πρώην. Εδώ έχουμε τον χορό των πρώην τώρα…Εγώ πολλές φορές αρνούμαι να πάρω μέρος σε συζήτηση για να δεν θέλω να ανεβάσω το κασέ κανενός. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας υπουργός, ο οποίος γνωρίζει ότι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος,έχουν σχέση με τον τρομοκρατία, το αφήνει να περάσει έτσι», συνέχισε.

«Συνηθισμένο δεν είναι. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όπως είναι η Ελλάδα όλα μπορεί να συμβούν. Εγώ δεν τα θεωρώ σοβαρά αυτά να σας πω την αλήθεια. Μπορεί να υπάρχει κάτι… και όταν μπαίνει θέμα κινδύνου ζωής που θέτει ο κύριος Πανούσης, αλοίμονο. Αλλά δεν τα θεωρώ σοβαρά όπως εκτυλίσσονται. Και επειδή η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εγώ δεν θέλω να ξεχαστώ με ένα θρίλερ», κατέληξε ο Γιώργος Βαρεμένος.

 

Πληροφορίες από: tvxs.gr, efsyn.gr και left.gr

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.