ΣτΕ: Νόμιμη η υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΕΔ των δημιουργών

Συνταγματική, σύμφωνη με Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νόμιμη, κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού το Καλοκαίρι του 2018, με την οποία ανατέθηκε, εκτάκτως για δυο χρόνια, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της «ΑΕΠΙ-Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας».

Επίσης, το ΣτΕ έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του Θάνου Μικρούτσικού της εταιρείας «Universal Μουσική Εκδοτική Εταιρεία» και 77 άλλων καλλιτεχνών δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων, υπέρ του κύρους της προσβαλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία παραχωρήθηκαν προσωρινά τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση» κατά της υπουργικής απόφασης της 4/6/2018, που εκδόθηκε με βάση τον νόμο 4481/2017.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1009/2020 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης και έκανε δεκτές τις επίμαχες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, «η ανάθεση στον ΟΠΙ, ως αρμόδιο φορέα επιφορτισμένο με την άσκηση της κρατικής εποπτείας επί των φορέων συλλογικής διαχείρισης των εξαιρετικών αρμοδιοτήτων του άρθρου 45 του νόμου 4531/2018, δεν μετατρέπει αυτόν σε επιχειρηματικό φορέα ανταγωνιστικό του λειτουργούντος στο πλαίσιο της αγοράς φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου οι σχετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παράγραφος 1, 5 παράγραφος 1 και 25 του Συντάγματος».

Με το σκεπτικό αυτό απέρριψε το ΣτΕ ως αβάσιμους τους ισχυρούς του Συλλόγου Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση».

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του προσφεύγοντα Συλλόγου ότι «η ανάθεση της επίδικής δραστηριότητας στον ΟΠΙ οδηγεί σε κίνδυνο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και νόθευσης της δομής της αγοράς και επηρεάζει τις διασυνοριακού χαρακτήρα συναλλαγές των ημεδαπών οργανισμών κατά παράβαση της νομοθεσίας της «Συνθήκης ΣΛΕΕ»».

Σε ανάρτησή της, η Πρωτοβουλία δημιουργών 450+ κοινοποιεί την ανάρτηση του Γ. Κοπακάκη «με το ευχάριστο νέο της δικαίωσης μας».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά υπουργικής απόφασης για την σύσταση της ΕΥΕΔ! Αν οι ισχυρισμοί της Αυτοδιαχείρισης γίνονταν δεκτοί, τότε το όλο οικοδόμημα της ΕΥΕΔ θα γκρεμιζόταν, οι εισπράξεις και οι διανομές που έκανε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της θα θεωρούνταν παράνομες και η παράδοση της σκυτάλης από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ θα ήταν αδύνατη. Με την απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας μας δικαιώνει πλήρως. Συνεχίζουμε να επιμένουμε πως ο μόνος δρόμος είναι η ειρήνη και η ένωση μας σε έναν οργανισμό. Ελπίζουμε μετά από αυτή την απόφαση, να γίνει αντιληπτό από όλους.».

Η ανάρτηση του δικηγόρου Γιώργου Κοπακάκη:

«Με πολύ μεγάλη χαρά και – δεν το κρύβω – προσωπική ικανοποίηση είμαι σε θέση να ενημερώσω ότι με την υπ’ αριθμό 1009/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε μόλις σήμερα η αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της Υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση της ΕΥΕΔ απορρίφθηκε! Η παρέμβαση που είχα ασκήσει για λογαριασμό εβδομήντα δημιουργών, οι οποίοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και μου ανέθεσαν να τους εκπροσωπήσω ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή!

Είναι σημαντικό να θυμίσω το διακύβευμα της δίκης αυτής. Ο ΟΣΔ «Αυτοδιαχείριση» ισχυριζόταν ότι η ίδρυση της ΕΥΕΔ μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ ήταν δήθεν αντισυνταγματική, δήθεν αντίθετη στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και δήθεν αντίθετη στην εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού. Η πλευρά μας ισχυρίσθηκε αντίθετα στο δικαστήριο ότι η ίδρυση της ΕΥΕΔ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη και την έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και η ανάκληση της άδειάς της και ότι ήταν το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο για να ιδρύσουν οι δημιουργοί έναν δικό τους ανεξάρτητο και συνεταιριστικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης. Τόνισε δε ότι οι δικαστικές ενέργειες της Αυτοδιαχείρισης αποσκοπούσαν στην ουσία στον εξαναγκασμό των δημιουργών να γίνουν μέλη της.

Αν οι ισχυρισμοί της Αυτοδιαχείρισης γίνονταν δεκτοί, τότε το όλο οικοδόμημα της ΕΥΕΔ θα γκρεμιζόταν, οι εισπράξεις και οι διανομές που έκανε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της θα θεωρούνταν παράνομες και η παράδοση της σκυτάλης από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ θα ήταν αδύνατη.

Με την απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας μας δικαιώνει πλήρως. Η απόφασή του όχι μόνο κρίνει ότι η ίδρυση της ΕΥΕΔ δεν είναι αντίθετη στη νομοθεσία προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού, αλλά και διαπιστώνει ότι η τυχόν παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ένα μεταβατικό καθεστώς θα αποτελούσε η ίδια νόθευση του ανταγωνισμού, αφού θα εξανάγκαζε τους δημιουργούς να στραφούν θέλοντας και μη στην Αυτοδιαχείριση.

Πλέον η μετάβαση από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ δεν συναντά κανένα νομικό πρόσκομμα και οι διάφοροι ισχυρισμοί περί δήθεν αντισυνταγματικότητας και παρανόμου της διαδικασίας της μετάβασης αυτής έχουν απορριφθεί από το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφανθεί περί της βασιμότητάς τους: το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Και αυτό σε πείσμα διαφόρων σοφών και επαϊόντων, οι οποίοι από διάφορες θέσεις έκαναν ότι μπορούσαν για να υποσκάψουν το εγχείρημα της χειραφέτησης των δημιουργών. Πρέπει δε να τονισθεί ότι οι όποιοι δισταγμοί του Υπουργείου Πολιτισμού εξακολουθούσαν να προβάλλονται εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι πλέον άνευ αντικειμένου.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους δημιουργούς για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, αναθέτοντάς μου να προβάλω και να υπερασπισθώ την υπόθεσή τους στο δικαστήριο και εύχομαι η επιτυχία που καταφέραμε να βοηθήσει Έλληνες και ξένους να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να σεβασθούν τη βούληση της τεράστιας πλειοψηφίας των Ελλήνων δημιουργών και να παύσουν να την υπονομεύουν». 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.