Στα 70 δις εκτοξεύονται τα «κόκκινα δάνεια»- Ετοιμάζουν εναγωνίως το θεσμικό πλαίσιο για αντίμετρα

Σε «συναγερμό» βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, η τρόικα και η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι τα «κόκκινα δάνεια»… εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμη η «αναχαίτιση» τους εν όψει και της προετοιμασίας της έκθεσης από την BlackRock.

Σε αυτή τη φάση, που η ανακεφαλαιοποίηση έχει ολοκληρωθεί, οι «μαυροφορεμένοι» της BlackRock βρίσκονται στην Αθήνα και πραγματοποιούν ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, «καταστρώνοντας» προβολές στο… μέλλον, ούτως ώστε να καταρτίσουν τα τεστ αντοχής τους (stress tests) σε βάθος χρόνου και να αποτυπωθούν οι ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και τα μακροοικονομικά σενάρια, στα οποία βασίζονται οι ελεγκτές, είναι πιο θετικά σε σχέση με το παρελθόν, όμως τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι». Το πρώτο τρίμηνο ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο 27,8%, δηλαδή 63,4 δισ. ευρώ, ενώ, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 70 δισ. ευρώ! Αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τότε αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα οξύ και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τα αντίμετρα και το bail in

Ως εκ τούτου, τα επιτελεία των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζουν εναγωνίως το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εφαρμογή του από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, οι τράπεζες θα καλέσουν τους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια χρήζουν ρύθμισης να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το εισόδημά τους, αλλά και για τις δαπάνες, ούτως ώστε να καθοριστεί και το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας, καθώς σε περίπτωση που εκτροχιαστούν τα μη εξυπηρετούμενα, τότε δεν είναι απίθανο, όπως εκτιμούν ορισμένοι κύκλοι της αγοράς, οι τυχούσες ζημιές να χρηματοδοτηθούν με ίδια μέσα, ήτοι το γνωστό πλέον bail in, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κούρεμα καταθέσεων.

Ρεπορτάζ: Αγουρίδης Γιάννης

ΠΗΓΗ:http://www.avgi.gr/article/725875/sta-70-dis-ektoxeuontai-ta-kokkina-daneia-

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.