Σοκ… τα όσα καταγγέλουν οι επιζώντες πρόσφυγες από το Φαρμακονήσι: «Μας έβαλαν τα όπλα στο λαιμό και μας έσπρωχναν»

Συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα παραχώρησαν το Σάββατο οι επιζώντες πρόσφυγες από το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές και πολιτικές οργανώσεις και κόμματα. Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες, λιμενικοί τους έβαλαν τα όπλα στο λαιμό και τους έσπρωχναν για να μην ανέβουν στο σκάφος. Στο μεταξύ, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (Δουβλίνο ΙΙ) για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Όπως μετέδωσε το News247.gr, οι πρόσφυγες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλαν ότι το λιμενικό προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα.

Τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν και άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα. Ένας εκ των διασωθέντων ανέφερε πως είδε τη γυναίκα του και το ένα του παιδί να πέφτουν στη θάλασσα.

Οι άνδρες του Λιμενικού, αφού τους έβγαλαν στη στεριά, τους πήγαν σε εστιατόριο, για το θεαθήναι, και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε κρατητήριο.

Οι πρόσφυγες καλούν το κράτος να φέρει ειδικούς να τους εξετάσουν για να διαπιστωθεί αν λένε ψέματα.


 

Ποιον θα πιστέψετε «τον υπουργό που δεν ήταν εκεί ή εμάς που ήμασταν;», αναρωτιούνται.

 

 

Το Λιμενικό, το οποίο κάλυψε πλήρως η κυβέρνηση, αρνείται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει αήθεις και ψευδείς, με μοναδικό στόχο να πληγεί το κύρος του Σώματος.

 

Ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο ζήτησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, ενώ τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία αξίωσαν τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Αμνηστία.

ΕΣΠ: Να βρεθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι

Την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων  μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά στο Φαρμακονήσι εκφράζει  το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) υπενθυμίζοντας την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.

Την Πέμπτη οι 15 επιζώντες μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΕΣΠ προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε προστασία με την υποστήριξη της Κοινωνικής και της Νομικής Υπηρεσίας του φορέα.

«Πολλοί από τους επιζώντες έχασαν την οικογένειά τους στο ναυάγιο και η έμπρακτη προστασία τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα μείζονος σημασίας, πέρα από τις όποιες νομικές ενέργειες πραγματοποιηθούν για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που γίνονται για τον έλεγχο των συνόρων δεν θα σταματήσουν τους πρόσφυγες από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Για μία ακόμη φορά, θρηνούμε θύματα ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ακολουθούνται. Τα τελευταία θύματα, που προστίθενται στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν χαθεί στο Αιγαίο, το επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο» τονίζει η ανακοίνωση.

«Αντί για παροχή υποστήριξης και προστασίας των προσφύγων που καταφέρνουν να φθάσουν στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος επιφυλάσσει μεταχείριση που δεν αρμόζει σε ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους από κίνδυνο της ζωή τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα μέσα και οι τρόποι φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτερούν της προάσπισης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.