Σκάνδαλο υποκλοπών: Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αναπάντητα ερωτήματα

Σε κλίμα έντασης συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών μετά και τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αφορμή την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω της εγκατάστασης του λογισμού Predator.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, πραγματοποιήθηκε μετά την μηνυτήρια αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πειστεί από τις έωλες απαντήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτών, δημοσιογράφων, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις και σαφείς απαντήσεις για το ποιος, πότε και κατ’ εντολήν ποίου τους παρακολουθούσε, με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων -τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε τα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα για αυτή τη θέση-, παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έπειτα από αίτημα ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση, υπό ασφυκτική πίεση και στριμωγμένη και τον πρωθυπουργό υπό την αρμοδιότητα του οποίου είναι η ΕΥΠ εξαφανισμένο, μέσω διαρροών -διότι επίσημη θέση δεν έχει πάρει- υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι «μονταζιέρα», ενώ επιμένει διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κακόβουλο λογισμικό κατασκοπίας Predator.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:Η αποκάλυψη της αλήθειας  είναι ζήτημα Δημοκρατίας 

Απ’ την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ρίχνει το γάντι στον Γιάννη Οικονόμου και τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται ότι φέρεται να έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζεται:

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο  Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέμματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator. Επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται.

Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η  κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα.

Η αποκάλυψη της αλήθειας  είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις.

«Περιμένω από τη δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την αλήθεια. Ποιος είχε θράσος να πάρει αυτή την πρωτοβουλία υπονομεύοντας τη διαφάνεια, υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Και οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης ή άλλων κομμάτων να το υποβαθμίσουν για μένα είναι καταδικαστέα και αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα. Είναι πρωτεύον θέμα για το λαό μας που έχει δώσει τεράστιους αγώνες για να έχουμε ελευθερία και δημοκρατία» υπογράμμισε ο Ν. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του απ’ την Κρήτη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ομερτά δεν θα εξαφανίσει τις αποκαλύψεις

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία «πιστεύει ότι μέσω της ομερτά που πάντα επιβάλλει όταν ένα θέμα είναι δυσάρεστο για αυτήν, θα μπορέσει να εξαφανίσει τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

«Αφού όλη μέρα χθες βομβάρδιζε τα Μέσα Ενημέρωσης με διαρροές όπου μεταξύ άλλων περιείχαν διαλόγους και τοποθετήσεις υπουργών της που πρόβαλαν ιστοσελίδες και κανάλια, από την κατά τα άλλα μυστική διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μόλις ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και μάλιστα με υπόδειξη ξένων υπηρεσιών, άρχισε να ψελλίζει περί ισόβιας μυστικότητας και παραβίασης απορρήτου», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ωστόσο, σημειώνει, η Ν.Δ. «πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι αυτή που είναι σε θέση να κάνει υποδείξεις. Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεράστιο, αφορά παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών και ενός πολιτικού αρχηγού και οφείλει αντί να κρύβεται πίσω από στημένες διαδικασίες να δώσει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων».

Πρόκειται για τα εξής:

  • Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ έναν οικονομικό συντάκτη που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας; Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτοί;
  • Αν η παρακολούθηση, όπως είπε ο κ. Κοντολέων, έγινε μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας, ποια είναι αυτή;
  • Η ΕΥΠ ανταποκρίνεται άκριτα στα αιτήματα ξένων υπηρεσιών που θέλουν να παρακολουθούν Έλληνες πολίτες;
  • Γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να θολώσει τα νερά όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και μιλούσε για υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών όταν τον δημοσιογράφο όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντολέων τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ;
  • Θα απαντήσει η κυβέρνηση ποιος είναι αυτός ο «ιδιώτης» που με το ίδιο link παραβίασε το κινητό του κ. Κουκάκη και επιχείρησε να παραβιάσει και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι αυτός ο «ιδιώτης» που παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;

KKE:«Τα περιστατικά υποκλοπών γίνονται με βάση ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο και διακρατικές συμφωνίες»

«Η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε ότι τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από – εγχώριες και ξένες – κρατικές υπηρεσίες και από άλλους μηχανισμούς γίνονται με βάση ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με βάση διακρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα, και συμπληρώνει:

«Αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ανάμεσά τους και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, οι οποίες φυσικά αποδεικνύουν πως το απόρρητο των επικοινωνιών παραμένει “κενό γράμμα”».

ΜέΡΑ25: Να αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν κατέχει το λογισμικό για τις παρακολουθήσεις

Όταν μέχρι και η ίδια η Google ισχυριζόταν λίγο καιρό πριν ότι το λογισμικό “Predator” το έχουν προμηθευτεί κυβερνητικοί φορείς στην Ελλάδα, οι απλές κυβερνητικές διαψεύσεις δεν αρκούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Με δεδομένη την ομολογία του ίδιου του Διοικητή της ΕΥΠ (για τον οποίο η Κυβέρνηση έκανε ολόκληρες νομικές ακροβασίες ώστε να μπορέσει από την ασφάλεια της Αμερικανικής Πρεσβείας να μεταπηδήσει χωρίς τα τυπικά προσόντα στη θέση αυτή), όσον αφορά την με έξωθεν εντολή παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη που ερευνούσε υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου. Αλλά και υπό το πρίσμα ότι η υπηρεσία αυτή υπάγεται πλέον στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν αρκούν οι δήθεν διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης τις οποίες ο ίδιος ο κ. Κοντολέων “αδειάζει”.

Η Κυβέρνηση δεν έχει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά ενοχής στην περίπτωση αυτή και πρέπει να αποδείξει ότι δεν τα κατέχει τα λογισμικά αυτά και ότι δεν πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών ή και πολιτών μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικά φρονήματα από τα Κυβερνητικά.

Εγείρονται σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που αν λάβουμε υπόψη μας και την γενικότερη “στρατηγική της έντασης” που ακολουθεί η Μητσοτάκης Α.Ε., γίνονται ακόμα σοβαρότερα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.