Σκάνδαλο βιασμών 216.000 ανηλίκων από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας συγκλονίζει τη Γαλλία

H λέξη “σκάνδαλο” μάλλον ωχριά για να περιγράψει αυτό που συνέβαινε στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, από το 1950 έως το 2020.- Πάνω από 216.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς- παιδεραστές  τα τελευταία 70 χρόνια!

Αποτελέσματα έρευνας  2.500 σελίδων που διενήργησε η ανεξάρτητη αρχή Independent Commission on Sexual Abuse in the Church (CIASE) δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 5/10.

Η επιτροπή εργάστηκε για 2 1/2 χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Τα αποτελέσματα  αποκαλύπτουν πως 2.900 με 3.200 κληρικοί (εκ των συνολικά 11.500) κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερους από 216.000 ανηλίκους, σε αυτά τα 70 χρόνια. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν αγόρια, στην προ-εφηβεία από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει στα 330.000, όταν ερευνηθεί και η δράση των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, κατά δήλωση του Ζαν Μαρκ Σοβέ, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα της έρευνας. Όπου “λαϊκά μέλη”, δεν είναι κληρικοί, αλλά έχουν άλλους δεσμούς με την Εκκλησία, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή τους σε καθολικά σχολεία και προγράμματα για νέους.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της σειράς σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης, στα εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε όλον τον κόσμο, την τελευταία 20ετια. Στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται παγκοσμίως, δόθηκε το 2018 η σχετική εντολή από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας και θρησκευτικά ινστιτούτα στο CIASE. Χρηματοδοτήθηκε από τη διάσκεψη των Γάλλων Καθολικών Επισκόπων.

Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εκ μέρους κληρικών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις καταχρήσεις αυτές στους κόλπους της Εκκλησία.

Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε από την έρευνα.

«Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα και συνέταξε την σχετική έκθεση Ζαν-Μαρκ Σοβέ σχολίασε πως “Οι αριθμοί αυτοί που αφορούν σε κακοποίηση παιδιών και εφήβων από ιερείς, είναι πολύ περισσότερο από ανησυχητικοί, είναι συγκλονιστικοί και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μείνουν αναπάντητοι”και πρόσθεσε ότι η επιτροπή της οποίας ηγείται ειδοποίησε τους εισαγγελείς για ορισμένες από τις υποθέσεις που εξέτασε.

Η κακοποίηση ήταν συστημική, υπογράμμισε ο Σοβέ κατά τη διάρκεια δημόσιας, διαδικτυακής παρουσίασης της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έδειξε “βαθειά, απόλυτη, ακόμη και στυγνή αδιαφορία για χρόνια”, προστατεύοντας τον εαυτό της μάλλον παρά τα θύματα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.