ΣΗΜΕΡΑ: ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια- Μεγάλο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Μεγάλο πανελλαδικό -πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για τις 12.00  το μεσημέρι της Πέμπτης, στα Προπύλαια.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Λαμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα  ενώ  για αύριο Παρασκευή 9/2 προγραμματίζεται  μεγάλη συναυλία στη Λαμία στις 20:00 στη σχολή στα Γαλανέϊκα.

Να σημειωθεί ότι 150 σχολές σε όλη τη χώρα  βρίσκονται υπό κατάληψη. Τα αιτήματα των φοιτητών είναι ξεκάθαρα:  Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και των σπουδών και όχι στην επιχείρηση κυβερνητικής προπαγάνδας και τρομοκράτησης. 

Η συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών, μάλιστα, μεγαλώνει, καθώς στο δρόμο θα βρεθούν και μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες.

Χειροπέδες σε φοιτήτρια και 8 προσαγωγές για ένα πανό

Ομάδα φοιτητών/τριών άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης πανό έξω από τη Βουλή, ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Αστυνομικές δυνάμεις έκριναν το άνοιγμα ενός πανό ως λόγο  για να περάσουν χειροπέδες σε μια φοιτήτρια και να προσαγάγουν στο Τμήμα  8 φοιτητές/τριες. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι/ες

 Κίνηση αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση -Παρουσίασε εκτάκτως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση το νομοσχέδιο Πιερρακάκη μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση, εξάλλου, προκάλεσε αντιδράσεις και φαίνεται πως  γυρνάει μπούμερανγκ στο Μαξίμου, καθώς φέρνει συσπείρωση και αποφαστιστικότητα για συνέχιση του δυναμικού αγώνα.

 Αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων ότι τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα κριτήρια για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ. Δηλαδή για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει ( όχι κάθε τμήματος). Για παράδειγμα στην Ιατρική  Αθηνας  που την περασμένη χρονιά είχε  βάση εισαγωγής 18,8, στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια  θα μπορείς να μπαίνεις με την ΕΒΕ του πεδίου υγείας  που κυμαίνεται από 7-9 και φυσικά καταβάλλοντας τα ανάλογα δίδακτρα…. 

Απεργεί η ΠΟΣΔΕΠ

Παράλληλα, το 16ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) προκήρυξε 24ωρη απεργία, για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Αναλυτικά το ψήφισμα της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει:

«Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ για όσα Τμήματα και συναδέλφους βρίσκονται υπό πίεση λόγω “υποχρέωσης” εφαρμογής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εξεταστικής, στηρίζει την ανυπακοή τους εφόσον κρίνουν ότι διακυβεύεται το αδιάβλητο της εξέτασης, και παράλληλα προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα, από αύριο Δευτέρα 5/2 έως την Παρασκευή 9/2».

🔴Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια κι απ’ το βορρά μέχρι το νότο, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές/ριες, εργαζόμενοι/ες, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί δίνουν ραντεβού σήμερα στις 12:00 στα Προπύλαια, για να βουλιάξει η Αθήνα!
Είμαστε μαζί τους!

✊Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης! Θέλουμε αναβαθμισμένη δημόσια & δωρεάν παιδεία για όλους/ες, χωρίς αποκλεισμούς!

#ΜένουμεΕνεργοί #antireport #καταλήψεις #κατάληψη #πανεπιστήμιο #πανεπιστήμια

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.