Σε οριακό σημείο χθες ο Ευαγγελισμός- Μέτρα ασπιρίνες στις ελλείψεις φαρμάκων

Την τεράστια διάδοση των ιών που εντάθηκαν μετά τους  εορτασμούς  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την αδυναμία του συστήματος Υγείας να τις αντιμετωπίσει σε συνδυασμό  με τις ελλείψεις φαρμάκων  αποκαλύπτουν όσα έγιναν χθες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Mega,   σε  οριακό σημείο βρέθηκε στην εφημερία το  νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο δέχτηκε 90 ασθενείς με πυρετό, που πιθανολογούνται ότι είχαν Η1Ν1 και 20 περιστατικά Covid.

Η συμφόρηση που προκλήθηκε λόγω της έλλειψης επαρκών μέσων, χώρων και προσωπικού, ήταν τέτοια ώστε από το ΕΚΑΒ σταμάτησε η διακομιδή περιστατικών στον Ευαγγελισμό που τέθηκε » υπό προστασία» από τις 21.00 το βράδυ ως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Έτσι, άλλα επείγοντα περιστατικά αναγκαστικά διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία, παρότι ο Ευαγγελισμός ήταν το νοσοκομείο με τις πιο ενδεδειγμένες υποδομές και προσωπικό για να νοσηλευτούν…

To κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού αλλά και άλλων αναπνευστικών ιώσεων ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα ενώ συνδυάζεται με τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και των πιο απλών, όπως αντιπυρετικά, σιρόπια για τον βήχα και αντιβιώσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

Χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αποφασίστηκε δέσμη 10 μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα, αναμένεται αύξηση τιμών σε κάποια φάρμακα που είναι φθηνά.

Ελλείψεις σε φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας τη Δευτέρα στον ΑΝΤ1 για τις ελλείψεις σε φάρμακα, αναπαρήγαγε το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα ότι η έλλειψη φαρμάκων «υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ έπειτα κατηγόρησε τους γονείς ότι «στοκάρουν  φάρμακα που δεν χρειάζονται» λόγω φόβου έλλειψης και τους  γιατρούς,  οι οποίοι κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν παραπάνω  αντιβιώσεις.

Χτες σε μια  προσπάθεια να μαζέψει τις αντιδράσεις το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 10 μέτρα που, ωστόσο, δεν προσφέρουν πειστικές απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις στην έλλειψη των φαρμάκων.Το βάρος πέφτει στην παραγωγή και συνταγογράφηση περισσότερων γενοσήμων και στη μείωση των παράλληλων εξαγωγών

 Τα  μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

  1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  7. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  10. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.