Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νοσοκομεία- Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Γ.Ν. Λαμίας

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας καθώς η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο «Παπανικολάου» σημειώθηκαν 110 προσελεύσεις και έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών, με τις 36 κλίνες ΜΕΘ να είναι όλες γεμάτες.

Στο Γ.Ν. Λαμίας  καλυμμένα είναι όλα κρεβάτια στη ΜΕΘ ενώ το Σαββατοκύριακο τα περιστατικά covid -19  γέμισαν και την Κλινική στο πέτρινο που έφτασε στα όρια της  με  60 ασθενείς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τουλάχιστον  2 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι εκτ΄΄ος ΜΕΘ. Στα όρια τους βρίσκονται  οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΝΙΕΘ: Κατ’ ευφημισμόν κλίνες ΜΕΘ – Δυσθεώρητη θνητότητα

Για κατ’ ευφημισμόν κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες γίνεται προσχηματική και μόνο νοσηλεία, με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα, κάνει λόγο η νέα διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Με ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ αναφέρει πως εδώ και ένα χρόνο οι γιατροί καταγγέλλουν όσα δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος για τις νέες ΜΕΘ, προκαλώντας εισαγγελική παρέμβαση.

«Τι ακριβώς είπε ο κ. Βασιλακόπουλος; Ότι τα κρεβάτια με αναπνευστήρα και μόνιτορ, που δεν είναι στελεχωμένα με εντατικολόγους και νοσηλευτές εντατικής και τα οποία δεν εκπληρώνουν τις πολύ συγκεκριμένες ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές μίας ΜΕΘ, δεν συνιστούν επ’ ουδενί πραγματικές κλίνες ΜΕΘ και ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα των νοσηλευόμενων σε αυτές είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις αντίστοιχες σε μία πραγματική ΜΕΘ», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Εδώ και πάνω από χρόνο διαβάζουμε για 1.200 ή 1.400 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν, με την κυβέρνηση ξεδιάντροπα να επαίρεται ότι ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας όταν στην πραγματικότητα οι καινούριες κλίνες στην πλειοψηφία τους είναι μόνο κατ΄ ευφημισμόν κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες γίνεται προσχηματική και μόνο νοσηλεία με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα. Λόγω τραγικής υποστελέχωσης, λόγω ενασχόλησης άσχετων ειδικοτήτων με τους ασθενείς αυτούς, λόγω σημαντικής ποιοτικής και ποσοτικής υστέρησης από τις προδιαγραφές».

Η ΕΝΙΘ αναφέρει πως αν για το πρώτο κύμα της πανδημίας υπάρχει η δικαιολογία ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι με ένα σύστημα Υγείας χρονίως υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο, για τα επόμενα κύματα της πανδημίας δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία.  «Αντ΄ αυτού, το μόνο που κάνει είναι να μετακινεί προσωπικό από κλινική σε κλινική και από πόλη σε πόλη, προσπαθώντας να βουλώσει μία τρύπα, στην πραγματικότητα όμως ανοίγοντας άλλες τρείς – και να κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό της για την έξαρση και τους θανάτους της πανδημίας». Αποτέλεσμα είναι να «ξεζουμίζονται» ακόμα περισσότερο οι σωματικά και ψυχικά εξοντωμένοι υγειονομικοί, με ακόμα περισσότερες εφημερίες σε ακόμα περισσότερα κρεβάτια, με αποτέλεσμα κύμα παραιτήσεων και από την επαρχία, και από τις μεγάλες πόλεις.

Η Ένωση επισημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 είχε εγγράφως και πρωτοκολλημένα ζητήσει από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τη θνητότητα για όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς, εντός και εκτός χώρων ΜΕΘ, προκειμένου να αναδείξει το γεγονός της ουσιαστικά προσχηματικής νοσηλείας που γίνεται στους διασωληνωμένους στις «καινούριες κλίνες ΜΕΘ». Ούτε ένα από τα νοσοκομεία δεν απάντησε.

Υποστηρίζει πως οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχουν συγκεκριμένο τα ονοματεπώνυμα του πρωθυπουργού, του υπουργού υγείας, των διοικήσεων των υγειονομικών περιφερειών και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Η ΕΝΙΘ ζητά:

  • Άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων πραγματικών κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο και άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.
  • Άμεση επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή.
  • Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και 1000 απλών κλινών των ιδιωτικών κλινικών της πόλης και ένταξή του σε κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με στόχο η πανδημία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και όχι σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών.

Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης: Γιατρός έχασε τις αισθήσεις του από την  υπερκόπωση

Δραματική είναι η κατάσταση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στα όρια της εξουθένωσης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που αποκάλυψε στο Open ο Νίκος Καπραβέλος με συνάδελφό του να χάνει τις αισθήσεις της από κόπωση και να μεταφέρεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να λάβει ιατρική φροντίδα.

«Δεν είμαστε καλά. Να σας πω πως τελειώνουμε (σ.σ. την εφημερία); Πενήντα εισαγωγές περίπου μέχρι πριν από λίγο. Έχουν γεμίσει όλες οι απλές κλίνες στο νοσοκομείο μας. Μεγάλη προσέλευση. Πολύ μεγάλη διασπορά. 100% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διασωληνώσουμε κάποιον στους θαλάμους ή τα χειρουργεία. Η πίεση όμως είναι αφόρητη.

Μία συνάδελφός μου έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απόψε. Και χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για πρώτες βοήθειες. Μεγάλη εξουθένωση του προσωπικού. Έξω από τα όρια, όχι στα όρια. Και από την άλλη μεριά μεγάλη απογοήτευση που δεν βρίσκεται ένα κονδύλιο γι΄ αυτούς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο για μας τους γιατρούς, κυρίως για τους νοσηλευτές. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί αυτό το μπόνους ένα πριμ που σημαίνει μία παραγωγικότητα έξω από κάθε λογική δική σας. Δεν την έχετε δει. Δεν την ζείτε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία. Άνθρωποι που χάσανε τον ύπνο τους. Νοσήσανε» είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει

ΠΗΓΗ: https://www.imerodromos.gr/

https://www.iatronet.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.