Σε εξέλιξη ο «Μπάλλος»: Σοβαρά προβλήματα από την πρώτη φάση του κύματος της κακοκαιρίας

H κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει πλέον τη χώρα, με ακραία φαινόμενα να παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως η Εύβοια. Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ από το πρωί της Πέμπτης έκαναν την εμφάνισή τους και στην πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα, ενώ κλειστά θα μείνουν την Παρασκευή τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο, Ικαρία, καθώς και σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική.

Βιβλική είναι η καταστροφή στην Κέρκυρα, ενώ και στην Αττική τα προβλήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, με κεντρικούς δρόμους να πλημμυρίζουν και να διακόπτεται η κυκλοφορία, όπως συνέβη στην Πειραιώς, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Χαμοστέρνας, στην Κηφισίας, ακομη και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, την ώρα που η Πυροσβεστική ήδη έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια και απάντληση υδάτων. Πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο αντιμετώπισαν προβλήματα με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και ολόκληρες γειτονιές σε λίμνες, ενώ υπήρξαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Σε αρκετές περιπτώσεις άτομα εγκλωβίστηκαν από τους χειμάρρους, ακόμη και μέσα σε λεωφορεία. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε δρομολόγια του Τραμ και του ΗΣΑΠ.

Επιπλέον, τραγική ήταν η κατάσταση και στα σχολεία αλλά και τα πανεπιστήμια. Σε πλημμυρισμένο σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαθητές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια γέφυρα από θρανία προκειμένου να απεγκλωβιστούν, ενώ πολλά Πανεπιστήμια της χώρας, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και η Σχολή Καλών Τεχνών, πλημμύρισαν. Στο Γεωπονικό, φοιτητές προσπαθούσαν να βγουν σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα του ιδρύματος, καθώς ο εξωτερικός χώρος είχε μετατραπεί σε λίμνη. Αύριο, όλα τα σχολεία της Αττικής, της Εύβοιας αλλά και της Χαλκιδικής θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστές θα παραμείνουν και κάποιες σχολές

Σημειώνεται πως νωρίτερα αποφασίστηκε και η προληπτική εκκένωση και ορισμένων σημείων στη Βόρεια Εύβοια, όπου απομακρύνθηκαν 45 άνθρωποι από τα σπίτια τους, κυρίως από σπίτια που βρίσκονταν σε ρέματα στον Κοτσικιά, την Αγία Άννα και το Αχλάδι. Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι κοντά στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς. 

Οι κάτοικοι της Καβάλας και της Δράμας ταλαιπωρούνται για δεύτερη μέρα από τα αποτελέσματα της σφοδρής χαλαζόπτωσης, ενώ μεταξύ άλλων καταστροφές έχουν προκληθεί σε Καλαμάτα, Χαλκιδική και Φλώρινα

Σύμφωνα με το meteo.gr, κατά το βράδυ της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.  Σημειώνεται ακόμη ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο «Μπάλλος»: 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
  • Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
  • Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
  • Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Παρασκευή 15/10

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 16/10

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους στα ανατολικά μέχρι νωρίς το απόγευμα, θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Κυριακή 17/10

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

Δευτέρα 18/10-2021 και Τρίτη 19/10

Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.