Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για αναγκαστική μεταφορά προσφύγων στον Καρά Τεπέ

Πράξη τις απειλές Μηταράκη- Χρυσοχοΐδη άρχισε να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. μέσω αστυνομικής επιχείρησης κατά των προσφύγων στη Λέσβο για αναγκαστική μεταφορά τους στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ- Διαμαρτυρία της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων για αποκλεισμό δημοσιογράφων στη Λέσβο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την αναγκαστική προώθηση προσφύγων και μεταναστών μέσα στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ της Λέσβου.Ο δρόμος του Καρά Τεπέ έχει αποκλειστεί, ούτε εργαζόμενοι δεν περνούν από νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της επιχείρησης η Αστυνομία αποκλείει τμήματα της διαδρομής όπου ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες και τους προωθεί προς τον νέο καταυλισμό.

Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια των απειλών από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει βίαιες δράσεις σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν όσοι βρέθηκαν άστεγοι από την καταστροφή της Μόριας. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο». 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή. Εκεί, υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αφού βγουν τα αποτελέσματα οδηγούνται στις σκηνές τους.

Καταγγελία ΚΕΡΦΑ Λέσβου

Εν τω μεταξύ, η ΚΕΡΦΑ Λέσβου κάνει λόγο για βίαια επιχείρηση κατά προσφύγων, δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο στο facebook.

Βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατα προσφύγων για αναγκαστικό μάντρωμα στο νέο καμπ του Καρά Τεπέ

Αλληλεγγὐη στους πρόσφυγες της Μόρια, στοπ στην αστυνομική επίθεση, άμεση μετακίνηση στην ενδοχώραΑπο σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την αναγκαστική μεταφορά των προσφύγων στο νέο κάμπ Γκουαντάναμο του Καρα Τεπέ. Η Αστυνομία επιτίθεται με γκλόπμ και χημμικά κατα οικογενιεών προσφύγων με πολλά παιδιά που βρίκονται στο δρόμο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και ζητούν την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα.Με αυτό τον άθλιο τρόπο επιχειρούν να καταστείλουν την μαζική κινητοποίηση των χιλιάδων προσφύγων, με πρώτες τις γυναίκες, που αρνούνται το μάντρωμα στη νέα Μόρια.Η χρεοκοπία της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, απο την διαχέιρη της πανδημίας μέχρι την οικονομία, την οδηγεί σε νέα χειρότερα ρατσιστικά μέτρα παραλογισμού που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, οικογενειών με παιδιά και βρέφη, όπως τις ζωές όλων μας με την διαχείριση της πανδημίας. Απαιτούμε να σταματήσει εδω και τωρα η εγκληματική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης για την επιβολή του αποκλεισμού των προσφύγων στα νησιά και το χτίσιμο νέων κλειστών δομών. Να φύγουν τωρα τα ΜΑΤ απο το νησί.Απαιτούμε να σταματήσει η κατασκευή της άθλιας δομή στο Καρα Τεπέ για να μαντρώσουν τους πρόσφυγες, με δώρα μακρόχρονη ενοικίαση χώρων και σπατάλη άφθονου χρήματος,το οποίο κατα τα άλλα δεν υπάρχει όταν για τη πανδημία τα συνδικάτα ζητάνε προσλήψεις σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σχολεία. τιάχνουν μιά νέα δήθεν δομή σε σημείο όπου η πρώτη βροχή θα πλημμυρίσει τα πάντα ενω η φουσκωμένη θάλασσα δεν θα αφήνει κανένα να σταθεί πουθενά.Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, το κίνημα αλληλεγγύης να στηρίξουν το αγώνα των προσφύγων για ελευθερία και μετακίνηση εδώ και τώρα στην ενδοχώρα. ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου

Posted by Κεερφα Λεσβου on Wednesday, 16 September 2020

Σε ανακοίνωση της τονίζει: Αλληλεγγὐη στους πρόσφυγες της Μόρια, στοπ στην αστυνομική επίθεση, άμεση μετακίνηση στην ενδοχώρα

Απο σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την αναγκαστική μεταφορά των προσφύγων στο νέο κάμπ Γκουαντάναμο του Καρα Τεπέ.
Η Αστυνομία επιτίθεται με γκλόπμ και χημμικά κατα οικογενιεών προσφύγων με πολλά παιδιά που βρίκονται στο δρόμο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και ζητούν την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα.
Με αυτό τον άθλιο τρόπο επιχειρούν να καταστείλουν την μαζική κινητοποίηση των χιλιάδων προσφύγων, με πρώτες τις γυναίκες, που αρνούνται το μάντρωμα στη νέα Μόρια.
Η χρεοκοπία της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, απο την διαχέιρη της πανδημίας μέχρι την οικονομία, την οδηγεί σε νέα χειρότερα ρατσιστικά μέτρα παραλογισμού που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, οικογενειών με παιδιά και βρέφη, όπως τις ζωές όλων μας με την διαχείριση της πανδημίας.
Απαιτούμε να σταματήσει εδω και τωρα η εγκληματική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης για την επιβολή του αποκλεισμού των προσφύγων στα νησιά και το χτίσιμο νέων κλειστών δομών. Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ απο το νησί.
Απαιτούμε να σταματήσει η κατασκευή της άθλιας δομή στο Καρα Τεπέ για να μαντρώσουν τους πρόσφυγες, με δώρα μακρόχρονη ενοικίαση χώρων και σπατάλη άφθονου χρήματος,το οποίο κατα τα άλλα δεν υπάρχει όταν για τη πανδημία τα συνδικάτα ζητάνε προσλήψεις σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σχολεία. τιάχνουν μιά νέα δήθεν δομή σε σημείο όπου η πρώτη βροχή θα πλημμυρίσει τα πάντα ενω η φουσκωμένη θάλασσα δεν θα αφήνει κανένα να σταθεί πουθενά.
Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, το κίνημα αλληλεγγύης να στηρίξουν το αγώνα των προσφύγων για ελευθερία και μετακίνηση εδώ και τώρα στην ενδοχώρα.
ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου

Διαμαρτυρία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων στη Λέσβο

Κάλεσμα προς τις ελληνικές αρχές να επιτρέψουν στους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στη Λέσβο αδιατάρακτα απευθύνει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute) με αναφορά του, στην οποία σημειώνει πως επί περισσότερες από πέντε ημέρες, ο Τύπος εμποδίζεται από την αστυνομία στο νησί, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

«Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανησυχεί για αναφορές αρκετών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να καταγράψουν τον απόηχο της πυρκαγιάς στο καμπ της Μόριας στη Λέσβο, όπου τους απαγορεύεται να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές από την αστυνομία» αναφέρεται στην ανάρτηση με την οποία το IPI συνοδεύει λεπτομερή αναφορά για την παρεμπόδιση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο.

Όπως τονίζεται στην αναφορά, η οποία περιλαμβάνει και ένα μικρό χρονικό της καταστροφής της Μόριας και της fast track κατασκευής νέου καταυλισμού κοντά στο Καρά Τεπέ, «ορισμένοι εργαζόμενοι μέσων ενημέρωσης που επιχείρησαν να καταγράψουν την κατάσταση, ανέφεραν πως οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν την είσοδο, χωρίς εξηγήσεις ή αιτιολόγηση, την ώρα που άλλοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση, όπως στην περίπτωση του BBC».

«Αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ ανέφεραν πως τους είπαν πως αυτό οφείλεται σε “στρατιωτική επιχείρηση”, ωστόσο ο περιορισμός αυτός δεν εμπόδισε τις ΜΚΟ και τους εκπροσώπους τους από το να έχουν πρόσβαση στην περιοχή χωρίς αστυνομική παρέμβαση. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως η εντολή δόθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας, ενώ άλλοι αστυνομικοί ανέφεραν πως οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στον χώρο λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση του Covid 19» περιγράφει ακόμα το IPI, το οποίο τονίζει πως αντίστοιχους περιορισμούς έχει επιβάλει η αστυνομία και στην περιοχή της Μόριας.

Όπως αναφέρεται, μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, με την εύρεση τουλάχιστον ενός κρούσματος κορονοϊού, πολλοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως τους επιβλήθηκαν περιορισμοί από το να πάρουν φωτογραφίες από την είσοδο του ΚΥΤ, και τους επετράπη η πρόσβαση μόνο μετά το άνοιγμα του νέου κέντρου, μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Κυριακής, στις 13 Σεπτεμβρίου. «Κάθε πρόσβαση στη Μόρια από την πόλη της Μυτιλήνης είναι πλέον περιορισμένη» υπογραμμίζεται.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία απώθησε μερικούς φωτορεπόρτερ με κάμερες χωρίς λόγο, και οι διαλείποντες περιορισμοί άρχισαν ξανά την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου. Παρότι η αστυνομία τους είπε πως θα τους επιτρεπόταν ξανά η είσοδος στις 8 το πρωί της Τρίτη, όλοι οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι ξανά στην περιοχή, και πάλι χωρίς λόγο από την αστυνομία. Δημοσιογράφοι ανέφεραν πως η αστυνομία είπε πως οι εντολές είναι πως «δεν πρέπει να αφήσουν τον Τύπο”» καταλήγει η αναφορά, η οποία πλαισιώνεται από τις ανταποκρίσεις της Εφημερίδας των Συντακτών, της εφημερίδας Documento και του News247, ενώ παρατίθεται και σειρά αναρτήσεων αλλοδαπών δημοσιογράφων που βρίσκονται στη Λέσβο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.