Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων- Αρνούνται να παραλάβουν οι οδηγοί ταξί 250 Έλληνες που επιστρέφουν από την Ιταλία

Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε απαγορεύσεις πτήσεων προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του κορονοϊού. 

Αρνούνται να παραλάβουν οι οδηγοί ταξί  250Έλληνες που επιστρέφουν από Ιταλία

Το βράδυ του Σαββάτου απέπλευσε από την Αγκόνα πλοίο με 400 Έλληνες που επιστρέφουν από διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Η σύνθετη αυτή επιχείρηση επαναπατρισμού διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, σε συνεργασία με τον υπουργείο Ναυτιλίας και τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας.

Το πλοίο ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία για τους επιβάτες και μέσω Αγκώνας αναμένεται να φτάσει στην Πάτρα. 

Η σύνθετη αυτή επιχείρηση επαναπατρισμού διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, σε συνεργασία με τον υπουργείο Ναυτιλίας και τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας. Είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο (Luigi DiMaio). Οι επιβάτες του πλοίου, αφού καταγραφούν από τις Αρχές θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι τους.

Αρκετοί είναι  με τα οχήματα τους . 250 άτομα ζητήθηκε ατύπως να μεταφερθούν με ταξί. Το Σωματείο Ιδιοκτητών ταξί της Πάτρας καλεί τα μέλη του να μην προχωρήσουν στη μεταφορά των επιβατών από την Ιταλία, καθώς όπως αναφέρει θα μπουν και οι ίδιοι σε καραντίνα. Στην ανακοίνωση τιυς αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η Διοίκηση του Σωματείου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι κάθετα αρνητική για την εν λόγω μεταφορά κι αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την αποτροπή των συναδέλφων γιατί σε κάθε περίπτωση θα κινδυνεύσουμε άμεσα εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας και όσοι έρθουν σε επαφή μαζί μας.Βρισκόμαστε ήδη σε διαβουλεύσεις με το αρμόδιο Υπουργείο, την Περιφέρεια, το Λιμεναρχείο και τον ΟΛΠΑ προκειμένου να γίνει από την πολιτεία η ασφαλής μεταφορά των επιβατών με άλλα μέσα του κράτους.

Όσοι συνάδελφοι, παρά τις οδηγίες, μεταφέρουν επιβάτες των πλοίων θα καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και θα τους επιβληθεί καραντίνα καθώς θα παροπλιστούν και τα οχήματα για το διάστημα που προβλέπεται. Το θέμα είναι άκρως επικίνδυνο και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες από όλους.»

Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων ανά χώρα

Χθες πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μαδρίτη και τη Βαρσοβία με πτήσεις της Aegean.  Σήμερα, Κυριακή, πρόκειται να αναχωρήσουν οι πτήσεις με Έλληνες από τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, το Βελιγράδι, την Πράγα, το Κίεβο, με προορισμό την Αθήνα, με εξαίρεση του Κιέβου που έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα: 

Ιταλία 

Απέπλευσε το βράδυ του Σαββάτου ναυλωμένο πλοίο από το λιμένα της Ανκόνα με προορισμό την Πάτρα και ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα. Με το εν λόγω πλοίο επαναπατρίζονται 250 Έλληνες πολίτες από διαφορετικές πόλεις της ιταλικής επικράτειας, αρκετοί από τους οποίους με τα οχήματα τους, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Η επιστροφή των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία με ναύλωση πλοίου συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί και πτήση της Alitalia για τον επαναπατρισμό Ιταλών από την Αθήνα.

Ισπανία

Δύο ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines από Μαδρίτη και Βαρκελώνη θα πραγματοποιηθούν σήμερα για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ισπανία, κυρίως φοιτητές Erasmus και τουρίστες, και οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχει καταρτίσει η πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα σήμερα θα πραγματοποιηθούν στις 16:00 ώρα Ισπανίας οι πτήσεις Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα και Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η 1η πτήση Α3-4701 από Μαδρίτη προς Αθήνα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στην Ισπανία, καθώς και των Ισπανών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η Ισπανία να συνδράμει ενεργά στην επιστροφή των Ελλήνων πολιτών από τη Λατινική Αμερική, καθώς προγραμματίζει επιχειρήσεις επιστροφής και δικών της πολιτών που βρίσκονται εκεί.

Σερβία

Σήμερα, στις 11:20 (τοπική ώρα), θα πραγματοποιηθεί ειδική πτήση από το Βελιγράδι προς την Αθήνα για την επιστροφή Ελλήνων πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.mfa.gr/serbia/presveia/news/anakoinose-amesos-epanapatrismos.html

Ουκρανία

Την Κυριακή, στις 15:30, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πτήση από Κίεβο προς τη Θεσσαλονίκη για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Ουκρανία. Ειδικότερα, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο ενημερώνει ότι το τουριστικό γραφείο «MouzenidisTravel» θα προγραμματίσει έκτακτη πτήση στις 22/3 από Κίεβο προς Θεσσαλονίκη στις 15:30 για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από Ουκρανία.

Εφιστά δε την προσοχή πως στην πτήση από Κίεβο προς Θεσσαλονίκη θα μπορούν να επιβιβαστούν μόνο Έλληνες πολίτες και ότι δεν μπορούν να επιβιβαστούν ούτε Ουκρανοί ούτε πολίτες άλλων χωρών, ακόμα κι αν οι τελευταίοι είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γερμανία

Σύσταση «σε όλους τους Έλληνες πολίτες μονίμους κατοίκους Ελλάδας που βρίσκονται στη Γερμανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα» να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εμπορικές πτήσεις, απευθύνει η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «πιθανών μελλοντικών δυσχερειών στην μετακίνησή τους».

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία επισημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στην Γερμανία επηρεάζουν τόσο τον τρόπο όσο και το ωράριο λειτουργίας των προξενείων της Ελλάδας στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Στουτγάρδη, την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Οι αλλαγές αυτές θα εξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.Γεωργία

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί τελικά η ειδική πτήση της Aegean για να μεταφέρει όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από τη Γεωργία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Τιφλίδα έχει απευθύνει έκκληση σε όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν με το Προξενικό Γραφείο στα τηλέφωνα +995 322 914970-74, να αφήσουν στοιχεία και τηλέφωνο επικοινωνίας ή να τα αποστέλλουν στο e-mail: grcon.tbi@mfa.gr

Τσεχία

Απευθείας πτήση (Α36200) έχει δρομολογήσει την Κυριακή 22 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Πράγας για την Αθήνα, η Aegean έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, με πρόταση της ελληνικής πρεσβείας στην τσεχική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα, η πτήση αναχωρεί την Κυριακή στις 12.10 τοπική ώρα, με ώρα προσέλευσης στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν από την αναχώρηση. 

Επισημαίνει επίσης ότι όσοι Έλληνες έχουν δώσει στην πρεσβεία τα στοιχεία τους, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουν ξανά, έχουν ήδη καταγραφεί ως επιβάτες και θα επικοινωνήσει μαζί τους η Aegean Airlines από τα call centre της στην Ελλάδα για τις λεπτομέρειες έκδοσης των εισιτηρίων

Όσον αφορά τους Έλληνες που δεν έχουν ήδη επικοινωνήσει με την πρεσβεία και επιθυμούν να προστεθούν στην πτήση, απευθύνεται έκκληση να στείλουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρεσβείας: grcon.pra@mfa.gr. , σημειώνοντας ότι θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας.

Πολωνία

Ειδική πτήση από τη Βαρσοβία προς την Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων της Πολωνίας. 

Μαρόκο

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πτήση επαναπατρισμού ογδόντα Ελλήνων πολιτών από το Μαρακές. Η πτήση κατέστη δυνατή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μαροκινό ομόλογό του Nasser Bourita.

Εκτός από Έλληνες πολίτες στην πτήση επέβαιναν Κύπριοι, Βούλγαροι, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες.

Ιράκ

Αεροπορικώς επέστρεψαν την Πέμπτη το βράδυ οι αποκλεισμένοι στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας 13 Έλληνες αυτοκινητιστές. Οι Έλληνες πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι όταν οι μπάρες στο τουρκικό τελωνείο έκλεισαν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας πρόξενος από το Ερμπίλ βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή τους.

Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Δένδιας είχε την Παρασκευή συνομιλία με τον ομόλογό του της Βορείου Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ, κατά την οποία συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να παραμείνουν σε επικοινωνία προκειμένου διευκολυνθούν διαδικασίες για επαναπατρισμό πολιτών, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.