Σε ενα νομοσχέδιο τα 48 προαπαιτούμενα – Κλιμακωτά οι μειώσεις στις συντάξεις

Μετά την σχεδόν οριακή ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ΝΑΙ που έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ψήφιση των προαπαιτούμενων. Το κλίμα εντός του κοινοβουλίου προμηνύει νέες συγκρούσεις με την αντιπολίτευση αλλά και κινητοποιήσεις σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα.

Ο χρόνος, πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων καλούνται να παραδώσουν τα μέτρα που πρέπει να περάσουν, βάσει του τρίτου μνημονίου, μέχρι την Παρασκευή, ενώ τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Όλα τα προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα συγκεντρωθούν σε ένα νομοθέτημα, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος από τη Βουλή ως τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη. Η διαδικασία αυτή, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς συνιστά ευθέως αντικοινοβουλευτική εκτροπή μιας και τα προαπαιτούμενα των 48 μέτρων, αφορούν τους πιο διαφορετικούς τομείς και τα πιο διαφορετικά Υπουργεία. Ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύουν την εισαγωγή νομοσχεδίων που περιέχουν εντελώς άσχετες μεταξύ τους διατάξεις και δεν έχουν ενιαίο αντικείμενο. Στις δηλώσεις την κυβερνητικής εκπροσώπου είχαν αντιδράσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παλαιές πρακτικές .

Σύμφωνα, πάντως, με νεωτέρες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου το... βιαστικό της διαδικασίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και ένα άρθρο. «Ένα προαπαιτούμενο δεν σημαίνει και ένα άρθρο. Επομένως, έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή θέλει να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει όποιο μέτρο επιθυμεί».

Την ίδια στιγμή, η κα Γεροβασίλη χαρακτηρίζει ως «μεγάλο εθνικό ζήτημα» και «το μεγαλύτερο μέρος της λύσης» τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, δίνοντας και τον τόνο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων.

Την επόμενη εβδομάδα το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό
Σχετικά με το ασφαλιστικό η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε,  ότι είναι από τα ανοικτά θέματα, είναι ένα ζήτημα προς διαπραγμάτευση. Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με στόχο το Ασφαλιστικό να κλείσει τον Νοέμβριο.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα πέσει τελικά χαμηλότερα από τα 1.500 ευρώ, αφού υποστήριξε ότι θα ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση κάτω από τα 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη). Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης. Γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν οι μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.