Σε ασφυκτικό κλοιό οι ανεμβολίαστοι- Τέλος στα δωρεάν τεστ

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού – Γίνεται δύσκολη η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους – Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Μέτρα πίεσης των ανεμβολίαστων, με αυστηρούς περιορισμούς και δαπανηρές υποχρεώσεις, που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα (24/8) η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και να περιοριστούν οι επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου Υγείας, τόνισε. Αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε ο κ.Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%. Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

 Περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, εργαζόμενους, μαθητές

Xωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Για τους ιδιώτες θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις.

Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.

Για ταξίδια : υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Στα 10 ευρώ το κόστος

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης 

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ.

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

-Οι ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

-Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

-Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

* Στα μέτρα που παρουσιάστηκαν δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ναούς και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.