Σε Αθήνα και Άγκυρα σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με αποστολή την άμεση έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Σε Αθήνα και ‘Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas) για να ασκήσει την τελική πίεση για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Μεσογειο.

Η πρόταση που κομίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ  είναι συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο Βερολίνο την Παρασκευή, ενώ θα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. για τον κατάλογο κυρώσεων.

΄Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές  το βασικό ερώτημα είναι ποια τύχη μπορεί να έχει η γερμανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία σε ένα περιβάλλον  κλιμακούμενης από την Άγκυρα γεωπολιτικής έντασης με τους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας παρατεταγμένους στην ανατολική Μεσόγειο, με τις δύο χώρες να τηρούν οριακές επιχειρησιακές ισορροπίες με αλλεπάλληλες ΝΑVTEX και αντιNAVTEX, και με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιλέγει σταθερά την κλιμάκωση αντί της αποκλιμάκωσης.

Το δεύτερο, και ουσιαστικό, ερώτημα που τίθεται από διπλωματικούς κύκλους είναι εάν ακριβώς αυτή η κλιμάκωση είναι το όχημα πίεσης του Ερντογάν προκειμένου η ατζέντα που θα ανοίξει στο τραπέζι του διαλόγου να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Η βασική εκτίμηση που γίνεται, δε, είναι πως ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να εξαντλήσει τα όρια ανοχής γερμανών και αμερικανών προκειμένου «να αποσπάσει μια διευρυμένη ατζέντα ελληνοτουρκικού διαλόγου και να αποσύρει το Oruc Reis την τελευταία στιγμή, πριν από την απόφαση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών».

Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνει  εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο,  και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου,

Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Από τις  δηλώσεις των εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης το μόνο ξεκάθαρο μήνυμα είναι πως το Βερολίνο θέλει αποκλιμάκωση και έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για τη διεξαγωγή διαλόγου.

Η μορφή, η ατζέντα και η κατάληξη δεν φαίνεται να είναι στα ενδιαφέροντα της  Γερμανίαςτουλάχιστον σε αυτή φάση.  Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης  μίλησε  για «διαφιλονικούμενα θέματα», παραβλέποντας την ελληνική θέση ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι οι θαλάσσιες ζώνες, ενώ ο Κρ. Μπούργκερ διευκρίνισε πως μπορεί να υπάρξει συμμετοχή και άλλων θεσμών στις συζητήσεις «εάν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.