Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος στα British Independent Film Awards με δέκα βραβεία

10 βραβεία από τις 13 υποψηφιότητες που είχε συγκεντρώσει απέσπασε ο Γιώργος Λάνθιμος στα ανεξάρτητα βρετανικά βραβεία που απονέμονται από το Independent Film Project.

Στην Τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και παρουσίασε ο Ράσελ Τόβι, η μαύρη κωμωδία του Λάνθιμου «The Favourite»κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Βρετανικής Ανεξάρτητης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου για την Ολίβια Κόλμαν (η οποία έχει κερδίσει κάθε φορά που έχει προταθεί, προηγούμενες νίκες της ήταν στα «Αστακός», «Hyde Park on Hudson» και «Τυραννόσαυρος»), Β’ Γυναικείου για την Ρέιτσελ Βάις, Φωτογραφίας, Κοστουμιών, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μακιγιάζ-Κομμώσεις και Κάστινγκ.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κριτικός κινηματογράφου ανά τον κόσμο που να έχει δει το «The Favourite» και να μην το έχει κατατάξει ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, θεωρείται ήδη φαβορί για όλα τα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς – μεταξύ των οποίων βεβαίως και τα Όσκαρ – ενώ κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ με ένα εντυπωσιακό «άνοιγμα» το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της στις ΗΠΑ, σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ταινία ανοίγει σε 25-30 αίθουσες και σε περισσότερες μεγαλουπόλεις, όπως η Ουάσινγκτον ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου – οπότε και οι εταιρείες ρίχνουν στην κινηματογραφική αρένα όλα τα μεγάλα «χαρτιά» ενόψει Χριστουγέννων και Οσκαρικής κούρσας, θα προβάλλεται συνολικά σε περισσότερες από 600 αίθουσες!
Στην Ελλάδα, οι φίλοι του Λάνθιμου θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2019, αφού το «The Favourite» θα παιχτεί ομολογουμένως με καθυστέρηση στα ελληνικά σινεμά

Ακολούθησε με 2 βραβεία το «Μια Αμερικανική Ληστεία» (American Animals) του Μπαρτ Λέιτον, κερδίζοντας το Καλύτερο Μοντάζ και Πρωτοεμφανιζόμενου Σεναριογράφου.
Το βραβευμένο στις Κάννες «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» της Λιν Ράμσεϊ απέσπασε τα Βραβεία Ήχου και Μουσικής για τον Τζόνι Γκρίνγουντ.
Το ROMA” του Αλφόνσο Κουαρόν βραβεύτηκε στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ανεξάρτητης Παραγωγής, ο Αλεσάντρο Νίβολα απέσπασε το Βραβείο Β’ Αντρικού για την «Ανυπακοή», ενώ η σπουδαία Τζούντι Ντεντς, πολιτιστικός θησαυρός της Βρετανίας, τιμήθηκε με Βραβείο Συνολικής προσφοράς.

Αναλυτικά οι νικητές:

Καλύτερη Βρετανική Ανεξάρτητη Ταινία: The Favourite

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος, The Favourite

Σενάριο: The Favourite

Α’ Γυναικείος ρόλος: Ολίβια Κόλμαν (The Favourite)

Α’ Αντρικός: Τζο Κόουλ (A Prayer Before Dawn)

Β’ Γυναικείος: Ρέιτσελ Βάις (The Favourite)

Β’ Αντρικός: Αλεσάντρο Νίβολα (Ανυπακοή)

Καλύτερη Διεθνής Ανεξάρτητη Παραγωγή: Roma

Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός: Τζέσι Μπάκλεϊ (Κτήνος)

Βραβείο Douglas Hickox Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ρίτσαρντ Μπίλινγκχαμ (Ray & Liz)

Πρωτοεμφανιζόμενος Σεναριογράφος: Μπαρτ Λέιτον (Μια Αμερικανική Ληστεία)

Πρωτοεμφανιζόμενος Παραγωγός: Ζακι Ντέιβις (Ray & Liz)

Βραβείο Discovery: Voyageuse

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Evelyn

Καλύτερη Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους: The Big Day

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.