Π. Μοσκοβισί: Είναι αναγκαία η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από το απόγευμα της Τρίτης ο  επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Την ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που ζήτησε περισσότερη προσπάθεια για να κλείσουν τα ακανθώδη ζητήματα, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου. 

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυβέρνηση και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τα ακανθώδη ζητήματα. Συζητήσαμε πού θα μπορέσουν να υπάρξουν βελτιώσεις».

Ερωτηθείς για το χρέος ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, έπειτα το Eurogroup θα γνωμοδοτήσει για εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δοση και μετά ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».

Έκανε λόγο για στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα και αναγνώρισε ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή που πρέπει να επιστρέψουν. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» τόνισε.

«Συζητήσαμε και αυτό το ενδεχόμενο, είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για τα κόκκινα δάνεια χωρίς ωστόσο να σχολιάσει κάτι άλλο. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του έτους» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Την Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (10.30) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα. Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Αθήνα την Τετάρτη και ο Μάρτιν Σουλτς- Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Την Τετάρτη φτάνει στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, την Πέμπτη θα μεταβεί σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, αυτή η εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για το προσφυγικό, καθώς εκτός από την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, προγραμματίζεται σειρά συσκέψεων με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την καλύτερη οργάνωση των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω του όγκου των προσφυγικών ροών.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει, στις επαφές που θα έχει, τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής για την υπεράσπιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

alterthess.gr

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.