Πύρινη κόλαση σε ΝΑ Αττική, Λουτράκι, Δερβενοχώρια-Οριοθετήθηκε η φωτιά σε Καπαρέλι Βοιωτίας

Δραματικές εικόνες από τα ανεξέλεγκτα πύρινα  μέτωπα σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα,  Ανάβυσσο, του Πανοράματος και του Κουβαρά στην Αττική- Ανάλογη  κατάσταση στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια. Εκτός ελέγχου μέσα σε λίγες ώρες οι πυρκαγιές με συνεχείς αναζωπυρώσεις-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Η Ελλάδα καίγεται σταθερά κάθε καλοκαίρι αλλά  λεφτά  για πυροπροστασία δεν περισσεύουν…..

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι των περιοχών της Σαρωνίδας, του Πανοράματος και του Κουβαρά στην Αττική, όπου συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, που έχουν κάψει ήδη πολλά σπίτια και απειλούν πολύ περισσότερα. Έχουν εκκενωθεί οικισμοί σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, ενώ καίγονται κατοικίες στην Αττική και στο Λουτράκι όπου μέτωπο χιλιομέτρων κατακαίει δίπλα στην Εθνική Οδό.

 Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε την τελευταία ώρα στην Ανάβυσσο και στη Σαρωνίδα, όπου καίγονται σπίτια. Δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη από σπίτι-σε σπίτι και από αυλή.

Το έργο τους έγινε πολύ δυσκολότερο μετά τι 9:00 το βράδυ, όταν σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις χερσαίες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η νύχτα προβλέπεται δύσκολη.

ΟΙ φλόγες αναζωπυρώθηκαν τις πρώτες βραδινές ώρες και στα Δερβενοχώρια με τη φωτιά να παίρνει κατεύθυνση προς τη Μάνδρα Εξοχικές κατοικίες και σπίτια διάσπαρτα στην περιοχή έχουν καεί, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για οικισμούς της περιοχής.Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Η φωτιά απείλησε 15 άλογα στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ενώ οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.

Η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου άνοιξε και έκλεισε πολλές φορές, προκειμένου   να διευκολυνθούν οι αυτοκινητιστές που είχαν εγκλωβιστεί.

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι της Θήβας. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Διαρκείς καταγγελίες από κατοίκους και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης για αργοπορημένη ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των πτητικών μέσων.

Σύσταση στους οδηγούς να αποφεύγουν την εθνική οδό Αθηνών- Πατρών.

 Μηνύματα του  112  για εκκενώσεις οικισμών σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Στις περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα

Ειδικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις 20:00, η κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα είναι η εξής: 

  • Σαρωνίδα: Μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως
  • Λουτράκι: Η προσπάθεια εστιάζεται στο αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και να μην περάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της εθνικής. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ θα εξακολουθήσουν ρίψεις τα εναέρια μέχρι τη δύση (9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Για λόγους ασφαλείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ΕΟ από το ύψος της Κινέττας μέχρι την Κόρινθο και θα απαγορεύει η διέλευση για όση ώρα διαρκεί ακόμα η επιχείρηση. 
  • Δερβενοχώρια: Η πυρκαγιά συνεχίζει σε δασική έκταση με επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.
  • Καπαρέλλι Βοιωτίας: Στην πυρκαγιά, η οποία έχει οριοθετηθεί, επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις και 6 εναέρια μέσα
  • Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η αυριανή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη καθώς όπως σημείωσε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ


Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.