Πότε και που παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας

Μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατείνεται η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος έληξε από την 29η Φεβρουαρίου έως και την 30ή Απριλίου 2020, σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αρκετά σημεία της πάντως να απαιτούν περαιτέρω διευκρίνηση.

Αναφορικά με το ύψος της ενίσχυσης για τους εργαζόμενους που θα εξακολουθήσουν να είναι σε αναστολή οι συμβάσεις τους, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι 533 ευρώ, για τον Μάιο και όχι 800 ευρώ.

Παράλληλα, με τη νέα ΠΝΠ με θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» προβλέπονται έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους. Σημειώνεται ότι η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Η ΠΝΠ καθορίζει και  τη διαδικασία της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2020.

Πότε και που παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων

Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, μπορούν να καταργήσουν την αναστολή των συμβάσεων και να επαναφέρουν στην εργασία τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020.

Εάν διατηρήσουν σε αναστολή, ποσοστό εργαζομένων, μεγαλύτερο του 60%, τότε το κόστος της αποζημίωσης των εργαζομένων που θα είναι αναστολή το επωμίζονται οι εργοδότες.

Η  προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, θα καλύπτεται η διαφορά των αποδοχών τους, από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν. Εφόσον πράγματι εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όσοι απασχολούνται με μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο θα λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές, καθώς η διαφορά των αποδοχών που θα λαμβάνουν για το μειωμένο ωράριο, θα καλύπτεται από το Sure.

Πρόβλημα δημιουργείται και απαιτεί εξήγηση, για τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν, 2,3 και 4 εργαζόμενους, γιατί τα ποσοστά «δεν βγαίνουν».
Η δυνατότητα για συνέχιση της αναστολής δίνεται υπό προϋποθέσεις όπως:

  • Η προηγούμενη αναστολή εργασίας έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες και η νέα αναστολή μπορεί να παραταθεί κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η  Μαΐου 2020.
  • Οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις και σε μείωση του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου.
  • Υποχρεούνται επίσης, για το ίδιο διάστημα, να διατηρήσουν τις ίδιες μορφές συμβάσεων, δηλαδή να μην μετατρέψουν μία σύμβαση από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.