Πως δρούσε η μαφία των λαϊκών αγορών

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε και εκφόβιζε επαγγελματίες και παραγωγούς λαϊκών αγορών της Αττικής. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε από το 2006, υπολογίζονται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αρχηγός ήταν πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής.

Επειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, την περασμένη Τετάρτη, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 20 άτομα (19 άνδρες και 1 γυναίκα), ενώ για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον 14 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην και νυν στελέχη, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, μέλη σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πως δρούσε η σπείρα
Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος, η εγκληματική οργάνωση, όπως προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής. Είχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος και κοινό στόχο την αποκόμιση πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών.
Ως αρχηγός φέρεται ένα στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής, 57 ετών, το οποίο μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών (σ.σ. έκτοτε μετατέθηκε).Άμεσοι συνεργάτες του ήταν τρεις επόπτες λαϊκών αγορών και δύο υπάλληλοι στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης. Επίσης εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα είναι τέως και νυν μέλη σωματείων των λαϊκών αγορών καθώς και πωλητές.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το 2014 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες και στις 3 Απριλίου 2019 συνελήφθησαν 20 ημεδαποί (εκ των οποίων μία γυναίκα) σε μεγάλη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα θύματα της μαφίας αρχικά φοβούνταν να καταγγείλουν τη δράση της αλλά σιγά σιγά και λόγω της κρίσης άρχισαν να λύνονται τα στόματα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πάρουν 224 καταθέσεις σε χιλιάδες σελίδες, τις οποίες έβαλαν σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Όταν τα μέλη του κυκλώματος ενημερώθηκαν για τις έρευνες των αρχών, απειλούσαν τους πωλητές λέγοντας ότι έχουν άκρες με πολιτικούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν έχουν προκύψει επαφές με κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Θέλεις πάγκο; Πλήρωνε

Στην Αττική καθημερινά λειτουργούν 40 λαϊκές αγορές και απασχολούν 10.000 εργαζόμενους. Η μαφία από τα θύματά της, ανάλογα με την θέση του πάγκου στη λαϊκή, έβαζε στην τσέπη της από 400 ευρώ ως 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι τιμές για τις μεταβιβάσεις και νέες άδειες άρχιζαν από 5.000 ευρώ και έφταναν τις 64.000 ευρώ.

Στο Τμήμα Εκβιαστών έχουν καταθέσει 224 θύματα που αγανάκτησαν από την δράση του κυκλώματος καθώς τους αποσπούσε χρήματα από τις καθημερινές τους εισπράξεις.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά περίπτωση και αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μια σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:

  • λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών
  • λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειές τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως
  • απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών εξόδων τους
  • προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών
  • ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά
  • επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα
  • παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
  • συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων.

Τα χρήματα κέρδιζαν τα μοιράζονταν μεταξύ τους σε μερίδια, ενώ άλλες φορές ενεργούσαν κατά μονάδες.

Περιφέρεια Αττικής: Καμιά ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς

Το μήνυμα «καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στον χώρο των Λαϊκών Αγορών» στέλνει η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εξάρθρωση κυκλώματος που εκβίαζε συστηματικά επαγγελματίες και παραγωγούς λαϊκών αγορών της Αττικής, τονίζοντας ότι «είναι σε επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ενημερωθεί για την άσκηση ποινικών διώξεων, και να τεθούν άμεσα οι επίορκοι υπάλληλοι σε αργία».

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια «προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης, στο πλαίσιο της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην αλλαγή δύο φορές του Διευθυντή της υπηρεσίας, η τελευταία λόγω δήλωσης παραίτησης».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.