Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα για τον Πτωχευτικό Κώδικα κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας- Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή

Στην αιφνιδιαστική κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Πτωχευτικό Κώδικα στη Βουλή.

«Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα.

«Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση. Να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας έντονα την απουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σημερινή συζήτηση, κατηγορώντας τον ότι «εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας» και ότι «φροντίζει πάντα να αποφεύγει σα το διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του ουσιαστικά επιχειρήματα».

Η διαδικασία  της συζήτησης

Πλέον, μετά την πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, προβλέπεται διακοπή των όποιων εργασιών της Ολομέλειας, και συγκεκριμένα της συζήτησης επί του νομοσχεδίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στις 18.00, στη Βουλή. Η συζήτηση στην Βουλή θα είναι 3ήμερη και κατά την διάρκειά της αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι κορυφαίοι υπουργοί και τα στελέχη των κομμάτων. Την τελευταία ημέρα  θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους.

Να σημειωθεί ότι,με βάση τον κανονισμό της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει ένα 6μηνο. Ακριβώς γιατί υπάρχει πρόνοια το κοινοβουλευτικό αυτό «όπλο» να χρησιμοποιείται με φειδώ.

 Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα ήταν σαφώς αιφνιδιασμός. Κάτι που προκύπτει και από την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά με αυτή του την αναφορά σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο Αλέξης Τσίπρας, αποσαφήνισε πως ο πραγματικός στόχος της κίνησης δεν ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αλλά το να πραγματοποιηθεί στην Βουλή μια συζήτηση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ένα θέμα που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην συνδεθεί με το πρόσωπό του. Πλέον όμως με αυτή την εξέλιξη υποχρεωτικά θα το υπερασπιστεί. Παράλληλα εφόσον η πρόταση δυσπιστίας είναι ουσιαστικά μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, αντικειμενικά εκτός από το ζήτημα της α’ κατοικίας θα «συμπαρασύρει» και τα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Με πρώτο φυσικά την έξαρση της πανδημίας και την διαχείριση της απο την κυβερνηση  αλλά και τα εθνικά θέματα.

Οι πρώτες κυβερνητικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα, έκπληκτος, ξεκίνησε να «παίζει καθυστερήσεις» επικαλούμενος γραφειοκρατικά ζητήματα. Όπως το αν κατατέθηκε γραπτώς κι επισήμως η πρόταση με τις 50 απαραίτητες υπογραφές. Κινούμενος στα όρια του Κανονισμού της Βουλής έδωσε τον χρόνο στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Βασίλη Κικίλια να απαντήσουν σε όσα είχε πει νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αξίωσαν την άμεση λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Πάντως οι δύο υπουργοί δεν σχολίασαν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και αρκέστηκαν στα ζητήματα της αρμοδιότητας τους.

Ο χρόνος που «κερδήθηκε» έδωσε την ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και να έρθει εσπευσμένα στην αίθουσα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει σήμερα η 3ήμερη διαδικασία.

Δεν έκρυψε πάντως την ενόχληση της κυβέρνησης λέγοντας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα θυσιάσετε, το Σαββατοκύριακό σας -και ξέρω πόσο πολύτιμο είναι για σας το Σαββατοκύριακο». Στην συνέχεια μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευσης για την επιλογή της  λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι.  Aυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής» πρόσθεσε.

Στον κ. Τσίπρα απάντησε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θυμίζοντας ότι η κατάργηση της α΄ κατοικίας υπάρχει από το 2019 με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα.  «Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί» είπε και κατέληξε λέγοντας προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ήταν για εκείνον καλύτερα «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.